Vijver: een vijver aanleggen in de tuin

Vijver: een vijver aanleggen in de tuin Veel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijver precies wilt hebben. De vijver neemt een centrale plaats in in de tuin, dus dit moet ook een goede plek zijn. U kunt zelf de vijver uitgraven en er folie in neerleggen. Wanneer de vijver af is kunt u er in vissen in loslaten. Veel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is daarvoor wel belangrijk dat u rekening houdt met een aantal zaken. Het kan namelijk behoorlijk wat werk kosten om een vijver aan te leggen. Meestal betekent het een grote verandering voor uw tuin. Zo moet u ruimte maken voor de vijver, bijvoorbeeld door planten weg te halen of bomen te rooien. Ook zou het kunnen dat u bestrating, zoals tegels, moet weghalen. Het is dus belangrijk dat u daar begint. Bedenk op welke plek u de vijver wilt hebben en richt daar uw tuin naar in. U moet daarbij wel rekening mee houden dat u ook een goede watertoevoer richting de vijver heeft. Zorg dus dat u in de buurt van een kraan bent, bijvoorkeur bijvoorbeeld bij een schuurtje.

Vijver aanleggen in de tuin

Het beste moment om een vijver aan te leggen is in het voorjaar, met name de maanden maart en april. Op die manier krijgt de omgeving weer de mogelijkheid het biologisch evenwicht te herstellen. Maart en april zijn namelijk de maanden dat de meeste planten groeien en zichzelf weer openen. Op die manier is de tuin weer een mooie plek in de zomer. Dat is het moment dat u in uw tuin wilt zitten, dus houd daar ook rekening mee. Een ander goed moment is in het najaar, in de maanden september en oktober. In die maanden komt u weinig buiten, dus heeft u er weinig last van dat de tuin er wat minder mooi bij ligt. Tegelijkertijd is het niet te koud om buiten te werken en hoeft u niet bang te zijn voor vorst.

Vijver uitgraven

U kunt het beste beginnen met het uitgraven van de grond. Soms kunt u de grond zelf in uw tuin verwerken, maar soms is daar ook geen ruimte voor. In dat geval kunt u een container inhuren waar u het zand in gooit en dit wordt vervolgens afgevoerd. U moet er wel rekening mee houden dat uitgegraven zand meer ruimte inneemt dan zand dat deel uit maakt van de grond. Als u dus een vijver van vijf kubieke meter wilt hebben doet u er goed aan om zeven kubieke meter grond af te voeren.

Grondwaterstand meten

U doet er goed aan de bodem van de uitgegraven vijver te vullen met een laag van 10 centimeter wit zand. Dit zand bied een veilige ondergrond voor het folie, maar zorgt er ook voor dat grondwater zo min mogelijk door dringt tot de vijver.
Het is goed van te voren te kijken naar de hoogte van het grondwater. U wilt namelijk niet dat er grondwater in uw vijver loopt. Anders moet u aparte pompsystemen huren die het water wegpompen en dat kost weer extra geld.

Folie in vijver neerleggen

Nadat u het zand heeft aangebracht kunt het folie in de vijver leggen. U moet goed inschatten hoeveel folie u nodig heeft zodat er niet te veel of te weinig wordt gebruikt. Het folie kan lelijk zijn in de hoeken zolang er nog geen water in de vijver ligt. Dit veranderd echter wanneer er water in de vijver wordt gelaten. Op dat moment zijn het mooie schuilplaatsen voor kikkers en vissen. U kunt er dan nog voor kiezen uw vijver in te richten met speciale attributen. Houd er ook rekening mee dat u de vijver eventueel goed afdekt, bijvoorbeeld tegen reigers die de vissen zouden kunnen opeten.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanleggen van een tuinvijverHet aanleggen van een tuinvijverEen mooie vijver kan een groot verschil maken voor het aanzien van een tuin. Het geeft een tuin meer rust en zorgt daarn…
Een vijver in je tuin!Een vijver in je tuin!Kan een tuin eigenlijk wel zonder vijver? Een vijver maakt een tuin pas echt compleet. Een vijver is heel wat méér dan a…
Zelf een vijver aanleggen met een zevenstappenplanZelf een vijver aanleggen met een zevenstappenplanEen vijver in de tuin is voor velen een rijk bezit. De tuin wordt er levendig door. Zeker als er grote vissen als karper…
Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?De laatste jaren neemt het aantal reigers in Nederland hand over hand toe. Dat lijkt mooi, maar mensen met een mooie tui…

Vlindervriendelijke tuinVlindervriendelijke tuinVlinders in de tuin zal je niet snel zien als je alles betegeld hebt. Voor voedsel hebben vlinders nectar uit bloemen no…
Succesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostSuccesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostDe kwaliteit én de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. Onze grondverbeteraar…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 11-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.