Tuinleven: mooie planten in mooie potten

Tuinleven: mooie planten in mooie potten Potten kunnen een tuin absoluut ophalen, maar het is van belang goed te combineren en te bedenken wat voor potten gewenst zijn. Immers, niets iedere pot kan tegen vorst en niet iedere pot past bij het totaalplaatje wat voor de tuin gecreëerd wordt.

Trends

Trends bepalen wat de winkels het meeste in de schappen hebben liggen, maar is zeker niet bepalend voor de individuele tuin. Natuurlijk kan je je laten inspireren door nieuwe trends, maar als je je zinnen gezet hebt op een andere stijl is het wellicht lastiger de juiste potten te vinden, maar daar kan internet weer bij helpen.

Wat is er zoal?

Zo hebben we enkele jaren grootschalig de strak vormgegeven kubusachtige potten in de tuinwinkels. Aluminium of RVS is meestal grijs/zwart tinten. Maar de kleurrijke potten en de romantische stijl zie je weer terugkeren. Is het niet het gevlochten kunststof waar je ook het inmiddels bekende tuinmeubilair van hebt, dan zie je weer de echte rieten manden met of zonder hengsel. Strak vormgegeven of met de bekende gebogen lijnen voor de landelijke uitstraling.

Bij de rieten manden heb je een probleem als je in de winter ook alles buiten wilt laten staan. Dit materiaal verweert en is na een of twee seizoenen echt op. Zorg bij aanschaf dat als je je spullen buiten wil laten staan, je ook het juiste materiaal koopt. De gevlochten kunststof of aluminium kan prima buiten blijven maar de terracotta potten moeten het najaar naar binnen.

Toepassen

Als je de juiste potten hebt gekocht zorg er dan voor dat er onderin altijd gaten zitten waar het water uit kan lopen. Planten staan niet graag lang in te natte grond en kunnen gaan rotten als de pot onderin dicht is.

Als je de plant in de pot zet, laat deze dan even ‘weken’ in een bak met water alvorens de plant in de grond gezet wordt (enkele potscherven onderin de pot zorgt voor een nog betere drainage). Zorg dat je de juiste potgrond hebt en volg of de grond, bij aanhoudende droogte, niet uitdroogt. Een pot kan vrij snel uitdrogen en aansluitend zal de plant kapot gaan.

Als het nog niet direct nodig is om de tuin te sproeien wil dat niets over de potten zeggen. De planten in de volle grond halen hun benodigde water dieper en drogen minder snel uit. Er moet dus rekening gehouden worden met dagelijks een scheut water per pot. Als het echt langer droog is en de tuin gesproeid moet worden, kunnen de potten hier in meegenomen worden. Let wel even op met het dagelijkse rondje buitenplantjes water geven dat hoog staande of hangende planten in potten niet eenvoudig met een traditionele gieter bewerkt kunnen worden (kan erg zwaar zijn). Kies zonodig een kunststof gieter of gebruik ook de tuinslang voor de hoger gelegen plantjes.

Bemesten

Planten in potten kunnen wel wat extra’s gebruiken, maar welke meststof je moet nemen is geheel afhankelijk van welke plant er in de pot zit. De meststoffen zijn er in verschillende soorten gecoat in bijvoorbeeld los materiaal of in tabletvorm. Daarnaast is er ook vloeibare mest.

Tenslotte

Als je er dus even wat aandacht aan schenkt kunnen potten de tuin absoluut verfraaien.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Experimenteren met plant en pot combinatiesExperimenteren met plant en pot combinatiesMet een paar potten en bakken breng je sfeer en kleur in je tuin. De beplanting kun je aanpassen aan de seizoenen. Potte…
Potplanten in de winterPotplanten op het balkon of in de tuin kunnen de winter prima overleven. Je kunt ze verzorgen door ze dicht bijeen te ze…
Roze bloeiende vaste plantenRoze bloeiende vaste plantenEr zijn vele roze bloeiende vaste planten. In dit artikel beschrijf ik enkele planten uit mijn tuin die roze bloeien. De…

Wandversiering tuinDe tuin is een verlengde van het huis geworden en in de tuin vinden we alleen niet alleen maar groen, een tuinset en wat…
Subtiel met kleur en licht in de tuinSubtiel met kleur en licht in de tuinSubtiel met kleuren in de tuin maakt nieuwsgierig, maar subtiel met kleuren werken is niet per definitie wat eenvoudige…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.