Subtiel met kleur en licht in de tuin

Subtiel met kleur en licht in de tuin Subtiel met kleuren in de tuin maakt nieuwsgierig, maar subtiel met kleuren werken is niet per definitie wat eenvoudige gekleurde plantjes in een potje. Enkele mogelijkheden, maar let ook vooral op de eigen creativiteit in je tuin. Als je niet van een overvolle en ‘schreeuwende’ tuin houdt, maar er wel wat verrassingen in wilt verwerken, zijn er voldoende mogelijkheden. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit of je een grote of kleine tuin hebt.

Hoekjes

Hoekjes in de tuin geven altijd een verrassend effect, immers als we de tuin in kijken willen we allemaal weten wat er zich achter dat hoekje bevindt. Het hoekje kan je met een eenvoudige haag (en deze hoeft dus helemaal niet groot te zijn) die mooi plat gesnoeid wordt en daarmee weinig plaats in beslag neemt. Maar het kan ook een gedeelte van een scheidingswand zijn die haaks op de scheidingswand geplaatst wordt. Om het hoekje kan bijvoorbeeld een mooi beeld geplaatst worden en kijk goed hoe het beeld omzoomd wordt. Bijvoorbeeld een spiegel kan tegen de achterwand heel mooi zijn, maar als de schutting zich er voor leent, kan het gedeelte van de schutting achter het beeld ook in een mooie kleur geschilderd worden. Afhankelijk wat voor beeld je er plaatst, valt er te denken aan een zachte kleur als lila, zachtgeel of zeegroen, maar wil je het er uit laten knallen dan is alfarood (rood met een blauwe ondertoon) ook mooi. Let altijd goed op dat je de juiste verf voor buiten hebt en vernis het zonodig!

Water

In alle tuincentra zijn de ‘waterwanden’ te vinden. De kleine variant is al snel zo’n 200 euro en kan oplopen bij een grote wand tot zo’n 1500 euro. Toch zijn de waterwanden alleen fraai als ze een speciaal plekje krijgen. Te denken valt aan een soort nis waar de waterwand tegen de achterkant van de nis is weggewerkt. Door de dieptewerking en het geluid van water, krijg je een apart effect. Combineer het met lichtgekleurde LED verlichting en je hebt s avonds ook nog een spannend geheel.

Zithoek

Het zitje bestaat tegenwoordig behalve uit een tafel met stoelen ook vaak over een bankstel, lounge stoelen en desnoods een complete hoekopstelling. Nu zijn deze sets met mooie kussens vaak al fraai om te zien (en in te zitten), maar een set wordt pas een echte ‘buitenliving’ als er meer mee gedaan wordt. De bloempotten zoals binnen verfraaien het geheel meestal niet, immers er is buiten al zoveel groen. Lampen of gedeeltelijke scheidingswanden kunnen weer wel wat doen voor het geheel. De buitenlamp is altijd afhankelijk van de smaak en de stijl, let alleen wel goed op dat de grootte van de lamp past bij de tuinset. Een enorme lamp met een relatief kleine set zal te veel overheersen en andersom valt een lamp in het niet en is het effect ook weg.

De scheidingswanden zoals we die kennen hebben ook panelen die opengewerkt zijn. Als een dergelijke scheidingswand in een bepaalde hoek gezet wordt kan dit een apart gedeelte in de tuin opleveren, terwijl het toch ‘open’ blijft door het gevlochten gedeelte van de scheidingswand. Een dergelijke scheidingswand kan ook nog in een bepaalde kleur geschilderd worden. Combineer het met de kussens van de tuinset of bekijk of je er een mooie rode roos tegenaan laat groeien en schilder de wand dan in een afgezwakte kleur van het rood van de roos of maak het juist contrasterend met het zwart/antraciet van de tuinset. Aan de voet van de roos kan nog met een spot in de grond een mysterieus geheel gecreëerd worden.

Algemeen

Algemeen kan gesteld worden dat als je een mooie groene tuin hebt je met licht, een felle kleur (niet te veel om het niet te schreeuwend te maken) en eventueel spiegels, de tuin op kunt halen en bepaalde planten nog mooier uit kunt laten komen. Laat het groen overheersen en verwerk subtiel kleur en mogelijk licht in de tuin. Als je met licht wilt spelen moet je alleen goed opletten of zonne-energiespots voldoende gebundeld licht geven waar gewenst.
Veel mooi weer en tuinplezier toegewenst!
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stadse tuin als verlengde van de woningStadse tuin als verlengde van de woningDe stadse tuin is gemiddeld genomen niet enorm groot, maar dat neemt niet weg dat je er een mooi verlengde van je woning…
Wat anders doen met de tuinDe tuin is al sinds jaar en dag een verlengstuk van de woning en zijn traditionele tuinsets vervangen door lounge banken…
Een mooie tuin zonder bloemenEen mooie tuin zonder bloemenDe meeste mensen met een tuin hebben in meer of mindere mate toch altijd bloemen in de tuin. Leuke kleurige bloemen in p…
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…

Tuinleven: mooie planten in mooie pottenTuinleven: mooie planten in mooie pottenPotten kunnen een tuin absoluut ophalen, maar het is van belang goed te combineren en te bedenken wat voor potten gewens…
Planten beschermen op de volkstuinPlanten op je volkstuin beschermen. Het is nodig. De bedoeling van een volkstuin is om zoveel mogelijk opbrengst in groe…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.