Experimenteren met plant en pot combinaties

Experimenteren met plant en pot combinaties Met een paar potten en bakken breng je sfeer en kleur in je tuin. De beplanting kun je aanpassen aan de seizoenen. Potten zijn bovendien verplaatsbaar en er kunnen planten in groeien die niet goed gedijen in de bestaande grondsoort. Potplanten hebben wel veel verzorging nodig. Ze mogen niet uitdrogen maar ook niet te nat zijn. De planten hebben regelmatig plantenvoeding nodig voor een optimale groei en bloei. Potplanten bloeien langer als de uitgebloeide bloemen worden verwijderd omdat de plant dan geen energie stopt in het maken van zaad.

Het kiezen van een pot of bak

Tuincentra beschikken over een groot assortiment potten en bakken. Dat maakt het niet eenvoudig om ter plekke een keuze te maken. Een paar richtlijnen hierbij zijn:

  • Kies voor één of twee materiaalsoorten, vormen en afmetingen. Herhaling geeft rust en het voorkomt een bonte, rommelige uitstraling.
  • Kijk naar de stijl van het huis of de tuin . Metalen bakken passen in een moderne tuin, terracotta in een mediterrane tuin.
  • De afmeting van de pot is mede bepalend voor de uitstraling. Grote potten kunnen echte blikvangers zijn.
  • Door herhaling toe te passen wordt het effect sterker.
  • Let op de prijs/kwaliteit verhouding.
  • Gebruiksgemak, er zijn lichtgewicht potten/bakken met een betonnen uitstraling. Deze zijn gemakkelijker te verplaatsen dan betonnen potten/bakken.

Drainage

Potplanten mogen niet uitdrogen maar ook niet te nat zijn. Maak daarom onderin de pot gaten zodat het overtollige water weg kan lopen. Leg een laag van 5 cm hydrokorrels op de bodem van de pot. De korrels voorkomen het dichtslibben van de gaten.

Beplanting

In grote bakken of potten worden de grotere planten eerst gepoot daarna de kleinere er omheen. Sommige planten zijn mooi om solitair ergens neer te zetten zodat ze kunnen fungeren als blikvanger. Bij een groep potten kan voor de basis worden gekozen voor een groenblijvende plant met decoratief blad. Vul de rest van de potten met seizoensplanten. Er kan dan elk seizoen voor een andere kleur en sfeer worden gekozen. Bij een groep potten kan ook gekozen worden voor één soort beplanting. Kies voor bijv. siergras of voor een mediterrane uitstraling (citroenboompjes) gele, oranje en rode bloemen zorgen voor een vrolijke uitstraling. Roze, groen en grijs stralen rust uit. Met witte bloemen kunnen donkere plekken worden opgelicht.

De verzorging van potplanten

Planten in pot hebben een goede verzorging nodig om een heel seizoen optimaal te bloeien. Potplanten hebben dagelijks, bij warm weer twee keer per dag water nodig. Voeg elke week plantenvoeding aan het water toe of stop een voedingstablet in de potgrond. Deze geeft enkele maanden langzaam voedingsstoffen af. Door uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen wordt voorkomen dat de plant energie stopt in de productie van zaad. Bovendien lijkt het netter.

Ziekten en plagen

Controleer de planten op ziekten en plagen en neem hier op tijd maatregelen tegen. Verpot planten minimaal één keer in de twee jaar of als ze te groot worden voor hun pot. Doe dit vroeg in het voorjaar. Neem hiervoor een pot die een maat groter is en vul deze met potgrond. Zet de plant in de pot en vul de rest van de pot op met potgrond. Druk de potgrond rondom licht aan en geef tot slot nog wat water.

De standplaats

Er zijn planten die houden van volle zon en planten die houden van een vochtige, schaduwrijke plek. Let hierop bij de aankoop van planten en zet ze op een plek waar ze goed gedijen. Planten die van zure grond houden zoals azalea’s en rododendrons kunnen goed in potten worden geplant als de grond in de tuin basisch is. Niet winterharde planten kunnen binnen of in de kas overwinteren.

Planten

Er zijn veel geschikte potplanten. Dit zijn bijv. seizoensplanten zoals: bollen, kleine boompjes, struiken, siergrassen, klimplanten, vaste planten, kruiden, groenten en fruit.
Met potten creëert u elk seizoen een andere look met evt. andere kleurencombinaties en is er een mogelijkheid om wat anders uit te proberen
© 2011 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de tuin of dakterras aan de slagMet de tuin of dakterras aan de slagDe lente is de periode om met de tuin aan de slag te gaan, maar voor beplanting is het nog wel te vroeg. Hoe kunnen we o…
Het planten van bomen, hagen en struikenHet planten van bomen, hagen en struikenDe tuin krijgt vorm en structuur door het planten van bomen, hagen en struiken. Omdat het geheel niet in één keer te ove…
Mooie planten voor in volle zonMooie planten voor in volle zonHeb je een tuin met veel zon, dan heb je geboft. Veel bloemen en planten komen mooi tot hun recht in de volle zon. Dat w…
Planten voor op het winterterrasPlanten voor op het winterterrasDe zomer is voorbij. Alle potten met eenjarige zijn leeggemaakt en het terras is kaal. Dit staat natuurlijk wel netjes e…

Maagdenpalm of Vinca: groenblijvende bodembedekkerMaagdenpalm of Vinca: groenblijvende bodembedekkerDe maagdenpalm behoort tot een van de meest gebruikte bodembedekkers, dit komt door de lang uitkruipende stengels. De Vi…
Gazon: het aanleggen van graszodenGazon: het aanleggen van graszodenHet hoeft niet heel veel te kosten om een gazon of graszoden aan te leggen. Wanneer u dat zelf doet kunt u op de kosten…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 16-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.