Wat anders doen met de tuin

De tuin is al sinds jaar en dag een verlengstuk van de woning en zijn traditionele tuinsets vervangen door lounge banken en gezellige tweezitters bij een openhaard. Maar kunnen we, los van wat de tuincentra allemaal te bieden hebben, zelf nog iets origineels bedenken met te creëren ruimtes?

Ideeën van tuincentra’s

Jammer genoeg leveren vaak alleen de bekende tuincentra en hun gesponsorde programma’s onze ideeën voor de tuin. Hoewel daar aardige zaken tussen zitten, wordt het vaak klakkeloos overgenomen van het plaatje op televisie of in de winkel. Waar blijven de eigen ideeën voor inrichting van de tuin en wat kunnen we zelf veranderen met de bestaande materialen?

Hoekjes creëren

Een tuin kan wat speelser en verrassender worden door hoekjes te creëren. Dat wil niet zeggen dat er grote stukken schutting overdwars in de tuin moeten komen, maar kan ook bewerkstelligd worden met bijvoorbeeld een taxushaag. Deze kan hoog en smal worden en blijft het hele jaar door groen. Zo’n haag kan met anderhalf tot twee meter vanaf de schutting al een aparte plaats achter de haag creëren.

Een andere manier is de overgebleven steunen om een plant te leiden ook op een rij zetten en laat hier een groenblijvende klimplant doorheen groeien. De rij steunen van ijzer of kunststof zal snel genoeg overwoekerd worden door de klimmer en is zelf te leiden (dus voorkomen dat dit alles overwoekerd).

Half hoge muurtjes van hout kunnen ook de scheiding maken en een hoekje creëren. Zo’n stukje muur kan van hout zijn en bijvoorbeeld in een contrasterende kleur geschilderd worden. Of combineer hout met een groenblijvende haag.

De bekende gevlochten houten rasters om planten tegenaan te laten groeien vormen tenslotte ook een aparte ruimte. Is redelijk standaard, maar laat er andere planten tegenaan groeien en effect is ook weer anders.

Hoekjes in te vullen

Stel je hebt een of meerdere hoekjes in je tuin gecreëerd, dan is het ook leuk hier iets mee te doen. Een tuinset vult vaak een dergelijke ruimte op, maar waarom geen andere blikvanger plaatsen. Te denken valt aan een beeld, schilderij (voor buiten behandeld) of een aparte plant in een fraaie pot of misschien een spiegelwand die juist de hoek vergroot.

Maak het af met het juiste licht, want licht schijnt s avonds flauw door de gecreëerde wand en geeft het ’s avonds ook een speels effect. Spaarlampen of LED verlichting maken dat het geen dure bedoeling wordt.

Ideeën in ontwerp en kleur

Vaak geeft een eigen gecreëerd idee in de tuin net dat beetje extra en kan ook nog eens veel geld uitsparen. Ben je minder creatief, combineer dan bijvoorbeeld meerdere ideeën die je in een tuincentra of op televisie gezien hebt of breng wat zaken in huis naar buiten (mogelijkheden qua kleur op blikvanger). Zo ontstaat lang maar zeker toch een eigen idee in de tuin. Bovendien gekke ideeën bestaan niet, niet zolang je jezelf er prettig bij voelt als je in je tuin bent.

Succes!
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quick wins in de tuinQuick wins in de tuinDe tuin begint door de warmte van de zon weer te bloeien en we krijgen weer zin de tuin in te gaan en de koude winter va…
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Plaatsen van een schuttingPlaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…
Regels met betrekking tot de erfgrensRegels met betrekking tot de erfgrensEr zijn veel regels met betrekking tot de erfgrens. De erfgrens is de grens van iemand terrein, bijvoorbeeld van de tuin…

Een knotwilg planten en onderhoudenEen knotwilg planten en onderhoudenHet planten van een knotwilg is vrij eenvoudig. Het is een makkelijke boom die snel groeit. De knotwilg komt veel voor i…
De traditionele houten schutting, gaaspaneel & shutterschermDe traditionele houten schutting, gaaspaneel & shutterschermPrivacy in de tuin willen we allemaal. Dat kunnen we onder andere krijgen door het plaatsen van een houten schutting als…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.