Stadse tuin als verlengde van de woning
De stadse tuin is gemiddeld genomen niet enorm groot, maar dat neemt niet weg dat je er een mooi verlengde van je woning van kunt maken. Met enige creativiteit kom je een heel eind en dat wil niet meteen zeggen dat je er de hoofdprijs voor moet betalen.
Start
De start voor een stadse tuin als verlengde van de woning maak je door goed in je woning rond te kijken en de vertaling naar de tuin te maken. Dat wil zeggen dat je tuinplan in de stijl van je woning doorgetrokken moet worden. Grotendeels of alleen wat accenten.
Stijl
Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel hout in huis, is doortrekken naar de tuin in de vorm van een houten tuinset of een tuinset waar zichtbaar hout in verwerkt zit of mogelijk zelfs een houten tuinhuis (maar een houten schutting kan ook al een verlengde zijn). Als de stijl strak is, is het ook in die zin doortrekken naar strakke vormen in de tuin (en de tuinset) gewenst. Dit kan in de vorm van een loungebank of juist een functionele tafel met stoelen. Bekijk wat in de woning staat met boekjes waar allerlei tuinsets in staan (spaar die boekjes enkele weken op) en haal er dan de plaatjes uit die je aanspreken).
Naast de stijl is ook de kleur belangrijk, daarbij niet gezegd dat het dezelfde kleur moet zijn, maar wel een die de “manier van wonen” binnen ook buiten benadrukt. Zo kan bijvoorbeeld een felle kleur in huis bij veel hout of zwart buiten prima doorgetrokken met een andere felle kleur. Het vele groen heb je immers binnen niet en de felle kleur moet wel matchen met het vele groen in de tuin.
Naast de stijl van meubelen is ook de stijl van de rest van de tuin belangrijk. Borders kunnen in sierlijke gebogen vormen gebouwd worden en met rotsachtige materialen gemaakt worden, maar strakke vormen trek je ook met borders eenvoudig door met strakke gebakken stenen of gelakt hout. Wil je geen steen maar bijvoorbeeld buxus die tuingedeelten benadrukken, ook dit kan in een strakke vorm gesnoeid worden of juist in romantische vormen.
Kleur
Al even iets aangegeven over het doortrekken van de kleur, maar ook de planten en bloemen kunnen in een bepaalde stijl meegenomen worden. Zo zullen in een romantische woning en dito tuin zachte roze rozen, eventueel met geur, het prima doen. Maar een strakke tuin met veel groen en alleen een roze roos met grote bloemen kan in een dergelijke tuin ook een eyecatcher zijn. Je moet je tuin er dan alleen niet mee volzetten, wat in een romantische tuin weer wel kan.
In een romantische tuin kun je ook verschillende soorten roze en rood combineren. Rozen, maar ook allerlei bollen kan je in die kleur meenemen. En combineer het romantische roze en rood ook eens met diep warm paars.
Voor de een is geel afschrikwekkend en de ander zet zijn tuin er graag mee vol, maar geel leent zich ook om te combineren en om zo een soort boeket in de tuin te creëren. Met name tulpenbollen van verschillende kleuren op een beperkt stukje tuin kunnen een soort boeket vormen midden in je tuin. Vrolijk en een eyecatcher tegelijkertijd.
Planten zijn groen en dat zou eenvoudig zijn, maar er zijn bijvoorbeeld verschillende grassoorten die dichter tegen het blauw zitten dan het groen, dit combineert niet met alles, maar met bepaalde kleuren waaronder diep blauw/paars of hard rood gaat het prima. De eucalyptus heeft ook zo’n blad wat dicht naar het blauw gaat. Je hele tuin in die stijl is wellicht wat te veel, maar combineer het met bijvoorbeeld strakke zwart gelakte schermen (zie je ook in Japanse tuinen) en de kleur komt extra op.
Plan
Maar zoals alles staat of valt het met een plan. Teken je tuin op schaalgrootte en benoem wat zaken die je in je huis hebt, die je in de tuin doorgetrokken wilt hebben. Die ingrediënten vormen samen de basis voor je tuinplan. In dat tuinplan moeten eerst zaken opgenomen worden welke een must zijn. Bijvoorbeeld je leefgedeelte versus je groengedeelte en hoe staat de zon. Dan bekijk je de vloer, hout, stenen, grind of combinaties en dit weer gecombineerd met de schutting. Is de schutting nog goed, maar kan je met een kleurtje wat bereiken, begin daar dan mee. Als de basis is gelegd ga je verder invulling geven aan het beplantingsplan. Maar last but nog least, bepaal op voorhand je budget en wat een eventuele uitloop kan zijn. Een goede tuinset is ook vaak duur, dus reserveer daar apart geld voor.
Maar als een dergelijke tuin eenmaal af is, heb je wel een verlengde van je huis. Moet alleen het weer nog een beetje meewerken.