Een mooie tuin zonder bloemen

Een mooie tuin zonder bloemen De meeste mensen met een tuin hebben in meer of mindere mate toch altijd bloemen in de tuin. Leuke kleurige bloemen in potten of in de volle grond, in een perkje of verdeeld over de tuin. Maar een groene tuin kan ook zonder bloemen erg fraai zijn.

Rustig

Als je een tuin zonder bloemen wil, is het goed in je tekening rekening te houden met verschillende lagen en kleuren groen. Als je met verschillende hoogtes werkt en dit combineert met het licht groene blad, gecombineerd met het diep donkere groen, creëer je ook een bepaalde sfeer in de tuin.

De meeste mensen die niet op bloemen in de tuin zitten te wachten, ervaren de verschillende kleuren groen als rustgevend. Maar als je niet zorgvuldig met de kleuren groen werkt en er geen speelse effecten in verwerkt, kan het snel saai ogen. Ga dus in je tekening zorgvuldig te werk.

Effecten

Met verschillende kleuren groen ben je er nog niet, maar combineer je dit met wat effecten in je tuin, dan wordt het al heel anders. Wat voorbeelden die je kunt verwerken in je tuin:
  • Creëer hoekjes, dit kan door een wandje te plaatsen, halfhoog of hoog, inclusief beplanting, van het ruwe zwerfhout of van mat glas/kunststof.
  • Een lange rechte afscheiding krijgt vorm met een nis. Een nis die rondom een bonte of lichte beplanting kent en de “achterkant” van de nis dan beplanten met een plant met diepgroen blad. Verwerk er op de bodem een grondspot in voor een speciaal effect in de avonduren.
  • Maak verschillende hoogtes in je tuin. Dit kan door aan de zijkanten borders te plaatsen met verschillende groente planten en halfhoge bomen, maar je kunt ook je zithoek op een verhoging plaatsen. Met een of twee treden creëer je al het hoogte verschil wat het speels maakt. Heb je een houten verhoging, dan kan hier een vijver onder verwerkt worden, die deels onder het hout uitkomt.
  • Maak je spannende hoekjes of heb je een verloren hoek in de tuin, verwerk tegen de muur dan een buitenspiegel. Solo een grote vierkanten buitenspiegel tegen de muur of in combinatie met buiten schilderijen of foto’s in een drie- of vijfluik (als je echt veel ruimte hebt).
  • Wil je beschut in je tuin kunnen zitten, snoei dan een plant in een afwijkende kleur groen dusdanig dat je vrij zit. Dat wil vaak zeggen dat deze wel in de breedte en hoogte door kan groeien, maar niet in de diepte (anders komt deze richting je zithoek). Een afwijkende kleur groen, laat het ook een echte afscheiding zijn.
  • Tussen al die kleuren groen kan een boom met rood blad (bijvoorbeeld de rode beuk of Japanse esdoorn of de purperen vlierbes) een mooie blikvanger zijn. Laat een dergelijke boom of struik extra mooi uitkomen, door er omheen wat ruimte te creëren.
  • Maak ruimte voor een grote natuurstenen waterschaal met groene drijfplanten. Zet deze op een verhoging en laat er op een lager niveau wat groene afhangers omheen groeien.

Bodem

De bodem is bij een bloemloze tuin ook belangrijk, want de zwarte grond laat niet altijd het groen even mooi uitkomen. Je kunt ook aan andere bodembedekking denken, zoals licht gewassen grind (wit of zachtgrijs), turf of roodbruine bodemkorrels.
Wil je veel tegels in de tuin, dan kan je ook om bomen heen planten (laat wel genoeg ruimte om de boom vrij), denk aan de lichte natuurstenen vloer of de geel gebakken stenen. Deze stenen zijn er in alle soorten en maten en speels gelegd (overleg met degene die de vloer gaat leggen) kan dit al het groen ook mooi uit laten komen.
In plaats van een houten vlonder kan ook een kunststof vlonder, nauwelijks te onderscheiden van hout maar gaat veel langer mee, een fraaie vloerbekleding zijn. Dit is in diverse kleuren verkrijgbaar.

Wel kleur geen bloemen

Wil je wel wat kleur en geen bloemen, dan is het een kwestie van bekijken hoeveel kleur je wilt. Als je een saaie houten wand hebt die je een primaire kleur geeft, zal dit opvallen. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd, want het kan ook teveel zijn. Dan kan een klein wandje, een nis of hoekje de kleur bieden. Je “muurbekleding” in de vorm van een kleurig schilderij of foto kan ook de gewenste kleur vormen en natuurlijk kunnen ook fraaie potten de kleur in de tuin brengen. Neem ze bijvoorbeeld in de kleur van je tuinset om zo een rustige maar kleurige match te maken.

Meer informatie

Snuffel eens rond in de grote tuincentra en kopieer het niet letterlijk, maar haal er wat aspecten uit die je aanspreken en gebruik dit of benader iemand die het - met je eigen ideeën -voor je kan tekenen. De onlineversies zijn niet erg duur en je krijgt wel een professioneel ontwerp.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3D tuinontwerp voordelen en nadelen3D tuinontwerp voordelen en nadelenTegenwoordig zijn er programma’s op de markt die het voor iedereen mogelijk maken om op een computer in 3D een tuin te o…
3D tuin ontwerpen3D tuin ontwerpenWe hebben allemaal wel eens de gedachte dat we graag de tuin willen veranderen. Dit kan komen omdat je simpelweg op de h…
Zuidelijke invloeden in de tuinZuidelijke invloeden in de tuinEen tuin met zuidelijke invloeden kan zowel een groene tuin als een grijs betegelde of betonnen plaats opfleuren. Met be…
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…

Lysimachia of WederikLysimachia of WederikEr zijn diverse soorten wederik en ze zien er totaal verschillend uit. De Lysimachia nummularia of Penningkruid wordt ni…
Dianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDe Dianthus Kahori is een anjer die in 2007 is geïntroduceerd in ons land. Kahori betekent geurend en dat past goed bij…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.