InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > De tuin in ruste

De tuin in ruste

De tuin in ruste De tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de mogelijkheden voor het voorjaar. Om ook de financiën in de greep te houden, kan er ook al gekeken worden naar wat we willen met de tuin en geleidelijk de aanschaf van spullen starten.

Wat voor tuin?

Om te kunnen beginnen met de aanschaf van spullen voor de tuin, moet toch echt duidelijk zijn wat het moet gaan worden. Natuurlijk heb je dit zelf in de hand, alleen is het jammer dat de meeste beurzen over dit onderwerp pas tegen het voorjaar op gang komen. Ideeën opdoen op beurzen is erg leuk, maar wat te doen als de beurzen er nog niet zijn en je wel aan de slag wil.

Gebruik internet goed er zijn daar talloze voorbeeld tuinen te vinden en daarnaast je eigen beeld van wat je al prettig ervaart in je tuin. Je moet er tenslotte zelf in leven. Er zijn wel wat trends die deels voortborduren op de trends van vorig jaar, zoals:

Rust

Zoek je rust in je tuin dan is een minimalistische tuin wellicht iets voor je. Rustige gedempte kleuren in een overzichtelijke tuin met enkele tuinmeubelen die vooral prettig zitten. Tuinmeubelen te over in de verschillende tuincentra, maar ga er wat langer in zitten om het juiste gevoel te krijgen.
Symmetrie en rustig vallend water in een dergelijke tuin doen het goed, maar is geen must. Overzicht in de tuin is wel belangrijk. Dit kan ook met een afgebakende plek, zolang deze maar een rustige sfeer heeft.

Vrolijk

Een vrolijke tuin wordt gekenmerkt door veel kleuren en borders op verschillende hoogte. Grote stenen bekleed met afhangende planten in een vrolijke bloemenzee. Of dit nu een Toscaanse, Mexicaanse, Spaanse of Griekse tuin is, maakt niet uit en is uiteraard heel persoonlijk (de Grieken hebben geen tuincultuur, dus een Griekse tuin is vooral wat ze ziet aan bloemen, planten en kleuren).
Geen ratjetoe aan kleuren, maar in de stijl van de tuin planten met bloemen die bij elkaar passen. Vrolijk moet vrolijk zijn en niet rommelig.

Stijlvol

Als je je tuin vooral stijlvol wil maken zijn er natuurlijk de bekende perkentuinen, waarin je een indeling maakt in de tuin en in de verschillende perken verschillende type planten zet. Of gebruik de perken voor bijvoorbeeld verschillende kleuren rozen. Rozen op stam met strak geknikte buxus haag en grind op de grond doet het prima. Je neigt dan al snel naar de Engelse tuin, maar is geen must. Een minimalistische tuin met enkele blikvangers in de vorm van plant of beeld kunnen een tuin ook uiterst stijlvol maken.

Financiën

Als je in grote lijnen de ideeën voor je tuin in beeld hebt, is het zinvol een lijst te maken van de spullen die je al kunt kopen. Naast het feit dat veel spullen nu nog niet de normale prijs hebben, kan je ook gefaseerd inkopen. Dit legt niet meteen de druk van een dure aan te leggen tuin in de voorjaarsperiode.
Te denken valt bijvoorbeeld aan:
  • gebruiksvoorwerpen voor het onderhoud van de tuin
  • accessoires voor de aankleding (kaarsenstandaard, kussens, potten)
  • aarde / potgrond (wel goed opslaan)
  • tuinmeubelen

Zolang de aanpak gepaard gaat met een plan op hoofdlijnen (en kleurzetting) en dit ook gevolgd wordt, kunnen verschillende spullen al ingekocht worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de winterWerkzaamheden in de tuin in de winterOok in het winterseizoen is er nog voldoende van de tuin te genieten en is er voldoende te doen. De wintertuin hoeft nie…
Wat moet er in september allemaal in de tuin gebeuren?Wat moet er allemaal gebeuren in de tuin in de maand september? Veel mensen weten dat niet. Terwijl er in september best…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
De Botanische Tuin van Wenen is een rustpunt in de stadDe Botanische Tuin van Wenen is een rustpunt in de stadDe Botanische Tuin van Wenen mag eigenlijk geen enkele toerist missen. De tuin is een rustpunt binnen het drukke verkeer…
De tuin winterklaar makenDe tuin winterklaar makenWe hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BriF, Pixabay

Reageer op het artikel "De tuin in ruste"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 19-01-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Tuin en natuur
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!