Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!

Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter! Bloeiende planten in de winter, zijn die er ook? Een leuke tuin hebben in de winter, kan dat ook? Als je van tuinieren houdt, ben je niet alleen beperkt tot de zomer. In de winter valt er ook nog te tuinieren, zij het iets minder. Je tuin opvrolijken in de winter is in ieder geval mogelijk. Van welke planten kun je dan gebruik maken? De bloeiende planten in de winter hoef je niet persé in de grond te zetten. Er zijn potten leegkomen die gevuld waren in de zomer en deze zijn weer leuk op te vullen met nieuwe bloeiende planten of planten die spoedig gaan bloeien. Er zijn vele planten te koop die het erg leuk doen in de winter en je tuin echt opvrolijken. Ik noem er hier een aantal.

Bergthee

Deze plant heet ook wel gaultheria. Deze komt het mooiste tot zijn recht in een pot. Het is een plant die laag is en laag blijft, dus in de tuin zal hij minder opvallen. Wel wordt de plant breder. In de winter vormt hij geen bloemen, maar zijn bloei bestaat uit mooie knalrode besjes. Op de één of andere manier past hij erg bij de kersttijd. De besjes blijven maanden aan de plant. Na de bloei kun je hem terugsnoeien.

Winterheide

Winterheide wordt ook wel dopheide of Erica genoemd. De bloei is verschillende en kan verlopen van de herft tot aan de late winter of van de winter tot in het voorjaar. Er zijn prachtige kleuren: je hebt winterheide die wit, paars of donkerrood bloeit. Hij doet het het beste wanneer je hem in de zon of halfschaduw zet. Om te voorkomen dat de plant erg verhout, is het aan te raden om hem na de bloei lekker in te snoeien. Het leuke van de heide is(welke heide dan ook), dat je hem kunt vermeerderen door scheuren.

Viburnum Tinus

De viburnum is een schitterende plant met zijn donkergroene blad. In de winter krijgt hij mooie witte bloemen. Hij groeit langzaam, maar groeit van plant tot struik. Het eerste jaar dat je hem hebt, staat hij erg mooi in een witte of ecru-kleurige pot: het donkergroene blad, de witte bloem en de kleur van de pot maken het tot een perfect plaatje. Na de bloei vormt de plant zwarte besjes. Deze vallen niet zo op omdat het blad donkergroen is. Na de bloei kun je hem in de tuin plaatsen.

Skimnia

Een aantal jaren geleden was er een heuse run op skimnia's en niet alleen in het tuincentrum. Vreemd genoeg werden deze planten bij bosjes uit tuinen geroofd. Een populaire plant dus. Een skimnia moet je beslist niet in de volle zon zetten: hij verliest dan zijn blad en het blad dat overblijft wordt steeds geler. Het beste gedeit hij in schaduw of halfschaduw. Hij is makkelijk in onderhoud, hoeft niet gesnoeid te worden en je hoeft hem haast niet te begieten. Hij heeft heldergroen blad en bloeit in mooie donkerrode pluimpjes de hele winter door.

Mahoniestruik

Deze mag niet in het rijtje ontbreken. De mahoniestruik heeft donkergroen glanzend blad met prachtige gele bloemen, als toortsen. Echt schitterend. Zijn blad is heeft scherpe puntjes, vanwege het prikken is het niet zo geschikt voor een tuin met jonge kinderen. Ook de mahoniestruik is zeer makkelijk in onderhoud, vanwege het feit dat hij niet gesnoeid hoeft te worden. Het is een langzame groeier.

Buxus, geen winterbloeier...

Hoewel de buxus geen bloei geeft wil ik hem toch noemen, omdat ook de buxus je wintertuin een prachtig aanzien geeft.
Door de buxus in potten te plaatsen en hier en daar neer te zetten in je tuin, pimp je je tuin echt op. Een buxus in een pot geeft altijd een luxe uitstraling vind ik, en je tuin ziet er al snel verzorgd uit. Een geschikte plant voor mensen die het niet zo met tuinieren ophebben.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Werkzaamheden in de tuin in de winterWerkzaamheden in de tuin in de winterOok in het winterseizoen is er nog voldoende van de tuin te genieten en is er voldoende te doen. De wintertuin hoeft nie…
Planten die bloeien in de winterPlanten die bloeien in de winterDe meeste vaste planten bloeien vanaf het voorjaar of in de zomer. Wie ook in de winter graag kleur terug wil vinden in…
Tuinieren in ieder seizoenTuinieren in ieder seizoenOok zonder groene vingers is het heerlijk werken in de tuin. Tuinieren is ontspannend, gezond én lonend, want onder je h…

Kruidenplanten met grijsgroen blad: prachtig in je tuinKruidenplanten met grijsgroen blad: prachtig in je tuinKruidenplanten staan prachtig in je tuin. Houd je van tuinieren, dan is het leuk om te experimenteren met kruiden. De co…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.