Tuinieren in ieder seizoen
Ook zonder groene vingers is het heerlijk werken in de tuin. Tuinieren is ontspannend, gezond én lonend, want onder je handen wordt je tuin steeds mooier. Van maand tot maand kan je aan de slag in je tuin, zelfs in de wintermaanden is er altijd wat te doen!
Ben je gezegend met een huis met tuin, dan heb je altijd iets omhanden. Tenzij je je tuin volledig bestraat (en wie wil dat nou?) valt er in de tuin altijd genoeg te zien, te doen, te onderhouden en te verbeteren. Maar in welke maand doe je nou wat? Met deze handige tuinkalender weet je altijd in welke maand je met welke klus aan de slag kunt.
Tuinieren in het eerste kwartaal: januari en verder
In januari valt er aan "groen" nog niet zo veel te doen. Wel kun je uiteraard vast plannen gaan maken over je tuininrichting voor het komende jaar. Heb je grootste plannen en kun je hierbij wel wat vakkundige hulp gebruiken, dan is januari de maand om alvast op zoek te gaan naar een goede hovenier. Vraag eens rond bij mensen in je omgeving, speur op internet of bel een aantal hoveniers om een offerte op te vragen.
Zelf aan de slag? Een kersvers jaar is weer begonnen, ook al is het waarschijnlijk nog koud. Tuinieren is er dus niet echt bij. Wel kan je de januarimaand goed gebruiken om bestaande schuttingen en hekken te repareren. Doordat er nu weinig planten staan, kun je overal goed bij. Ook kun je in januari leilinden, fruitbomen en wilgen snoeien.
Februari
Ook februari is misschien nog niet zo geschikt voor het werken in de tuin, omdat het vaak nog koud is. Soms zelfs nog kouder dan in januari! Hou planten en struiken dus goed in de gaten en bescherm ze indien nodig tegen de vorst. Dit doe je met vliesdoek en noppenfolie. Komt de temperatuur overdag boven het vriespunt uit, haal dan het noppenfolie er gedurende deze uren af ('s avonds weer terugleggen).
Verder is de februarimaand een uitstekende periode om terrassen en/of tuinpaden aan te leggen. Ook kun je je tuin mos- en onkruidvrij maken en de borders voorzien van extra kalk en een laagje compost.
Maart
Tuinieren in maart is leuk! De lente staat voor de deur, zij het nog pril. Wel kun je nu alvast aan de slag met het planten van bloembollen. Ook snoeien gaat prima in maart, net zoals onkruid wieden en planten verpotten.
Tuinieren in het tweede kwartaal: april en verder
Met Pasen, Pinksteren en Hemelvaart krijg je in deze periode te maken met lange weekenden. Deze tijd kun je uiteraard prima spenderen in de tuin! Zo kan je zelf een pergola maken, de bestrating schoonmaken of de tuinmeubelen van een nieuw laagje beits voorzien. Heb je een schuurtje in de tuin, dan moet dit wellicht eveneens opnieuw gebeitst worden. Ook is april een prima maand om eenjarigen te zaaien en bodembedekkers te planten. Verder kan je kale plekken in het gazon aanpakken en het gras bemesten en beluchten.
Mei
In mei is het vaak heerlijk warm, zodat je zonder jas in de tuin kunt werken. Een prima periode om aan de moestuin te besteden, mits je die hebt uiteraard. Ook is mei een goede periode om te snoeien en onkruid te verwijderen. Hou wel rekening met de kans op nachtvorst.
Juni
Ook juni is de maand van de moestuin. Heb je geluk, dan kan je nu al je eerste groente en fruit oogsten. Heb je nog een kale tuin, dan is juni een uitstekende maand om planten te kopen en zomerbloeiers te planten.
Tuinieren in de zomermaanden: juli en verder
Heb je kruiden in je tuin staan? Dan kunnen deze in juli geoogst en ingevroren worden. Planten kopen kun je nu beter niet doen, tenminste, niet als je nog vakantieplannen hebt. Nieuwe planten vragen immers meer water en het is nog maar de vraag of de huisoppas daar aan denkt. Wel mogen de rozen een keertje extra bemest worden.
Augustus
De meeste hagen zijn nu gestopt met groeien en mogen niet meer gesnoeid worden. Buxussen mogen nu gestekt en narcissen geplant worden. Ook kan je het gras nog eens inzaaien en de hortensia bemesten.
September
September is de ideale maand om nieuwe vaste planten een plaatsje te geven in de tuin. Ook narcissen, tulpen en krokussen mogen nu geplant worden.
Tuinieren in het naseizoen: oktober en verder
Ook al lijkt je tuin zich in oktober al behoorlijk voor te bereiden op de winter, je planten hebben toch nog extra verzorging nodig nu. Heb je klimrozen of stamrozen, dan snoei je deze het beste in oktober.
November
Begin alvast met het winterklaar maken van je tuin: neem maatregelen om bomen en planten tegen vorst te beschermen. Wil je een haag planten, doe dit dan deze maand. Steek ook je graskanten nog eens af, zodat je gazon mooi de winter in gaat.
December
Wil je graag een kas in de tuin? Plaats deze dan in december, vóór het zaaiseizoen begint. Vul bakjes en potjes met groen steekschuim en steek daar bottels, bessen en sierappeltjes uit de tuin in.