Vuur in de tuin

Vuur in de tuinVuur in de tuin kan heel gezellig zijn, maar wat voor vormen van vuur in de tuin hebben we eigenlijk en wat is toegestaan.
Vuur in de tuin heeft iets gezelligs, maar iedere gemeente heeft wel regels over wat mag en wat niet mag. Er zal niet snel opgetreden worden, maar bekijk de regels van je gemeente (Bouw- en Woningtoezicht of Milieuafdeling) om te zien of er “gedoe” kan ontstaan of niet. We hebben het dan over overlast inzake de barbecue, tuinfakkels, gelpotten, vuurkorven etc. etc.

Barbecue

De barbecue is niet meer weg te denken uit de tuin op een zomerse namiddag/avond. De traditionele barbecue met de houtblokken in de houtkorf is gezellig en langzaam maar zeker ga je het vlees ruiken, een gezellige en eetbare aangelegenheid.
Het kan natuurlijk bij de buren wel stankoverlast veroorzaken. Mocht dit tot problemen leiden is wellicht de gasbarbecue of de elektrische barbecue een alternatief. Het vlees blijf je ruiken, maar het verbrandingsproces is weg.

Buitenkachels

Er zijn tegenwoordig mooie buitenkachels te vinden die met een tuinset een mooi geheel vormen. Kachels die los neergezet kunnen worden, ingebouwd zijn in een nis etc. Meestal zijn de kachels om hout te verbranden. Ook hier kan stankoverlast ontstaan, tracht rekening te houden met windrichting en zorg dat het schoorsteen zo hoog mogelijk is. Dit doet niet alles maar helpt wel enigszins.

Een andere mogelijkheid om de buitenkachel toch gezellig brandend te houden is de gelpot. De gelpot brand enkele uren en je hebt ze tegenwoordig ook met een zacht geurtje.

Tuinafval verbranden

Het verbranden van tuinafval is in principe niet toegestaan, tenzij je er een vergunning voor hebt. Voor meer informatie hierover bij de gemeente informeren.

Tuinfakkels

De tuinfakkel wordt steeds populairder. De tuinfakkel is van hout, metaal of een combinatie van. De olie in de potjes kan bij het glazen potje voorzien worden van gekleurde olie. Olie met een geurtje is ook te krijgen.
Kijk wel uit met plaatsen. Zet ze altijd op een vrije plaats (niet te dicht bij planten of bomen dus) en zorg dat ze voldoende diep in de grond staan, zodat ze niet bij een klein windje al om kunnen vallen.

Gelpot of vuurschaal

De gelpot of vuurschaal bestaat meestal uit gelachtige stof met alcohol, bindmiddel en water. Ze branden schoon en zeer geschikt om buiten te gebruiken.

Vuurkorf

De vuurkorf zie je steeds vaker en ook hier opletten waar de vuurkorf wordt neergezet. Er kan vuur uitwaaien, dus zorg dat de korf voldoende vrij staat. Bij de tuinhandel en doe het zelf zaken zijn speciale blokken voor de vuurkorf te krijgen.
  • Geperste houtkrullen of houtvezels
  • Haardhout
  • Voor beide geldt dat het goed droog moet zijn. Geïmpregneerd hout mag absoluut niet gebruikt worden om op te stoken.

    Mogelijkheden te over dus. Veel gezellige warme zomeravonden toegewenst!
    © 2008 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
    Bronnen en referenties