Vuur in de tuin

Vuur in de tuin Vuur in de tuin kan heel gezellig zijn, maar wat voor vormen van vuur in de tuin hebben we eigenlijk en wat is toegestaan. Vuur in de tuin heeft iets gezelligs, maar iedere gemeente heeft wel regels over wat mag en wat niet mag. Er zal niet snel opgetreden worden, maar bekijk de regels van je gemeente (Bouw- en Woningtoezicht of Milieuafdeling) om te zien of er “gedoe” kan ontstaan of niet. We hebben het dan over overlast inzake de barbecue, tuinfakkels, gelpotten, vuurkorven etc. etc.

Barbecue

De barbecue is niet meer weg te denken uit de tuin op een zomerse namiddag/avond. De traditionele barbecue met de houtblokken in de houtkorf is gezellig en langzaam maar zeker ga je het vlees ruiken, een gezellige en eetbare aangelegenheid.
Het kan natuurlijk bij de buren wel stankoverlast veroorzaken. Mocht dit tot problemen leiden is wellicht de gasbarbecue of de elektrische barbecue een alternatief. Het vlees blijf je ruiken, maar het verbrandingsproces is weg.

Buitenkachels

Er zijn tegenwoordig mooie buitenkachels te vinden die met een tuinset een mooi geheel vormen. Kachels die los neergezet kunnen worden, ingebouwd zijn in een nis etc. Meestal zijn de kachels om hout te verbranden. Ook hier kan stankoverlast ontstaan, tracht rekening te houden met windrichting en zorg dat het schoorsteen zo hoog mogelijk is. Dit doet niet alles maar helpt wel enigszins.

Een andere mogelijkheid om de buitenkachel toch gezellig brandend te houden is de gelpot. De gelpot brand enkele uren en je hebt ze tegenwoordig ook met een zacht geurtje.

Tuinafval verbranden

Het verbranden van tuinafval is in principe niet toegestaan, tenzij je er een vergunning voor hebt. Voor meer informatie hierover bij de gemeente informeren.

Tuinfakkels

De tuinfakkel wordt steeds populairder. De tuinfakkel is van hout, metaal of een combinatie van. De olie in de potjes kan bij het glazen potje voorzien worden van gekleurde olie. Olie met een geurtje is ook te krijgen.
Kijk wel uit met plaatsen. Zet ze altijd op een vrije plaats (niet te dicht bij planten of bomen dus) en zorg dat ze voldoende diep in de grond staan, zodat ze niet bij een klein windje al om kunnen vallen.

Gelpot of vuurschaal

De gelpot of vuurschaal bestaat meestal uit gelachtige stof met alcohol, bindmiddel en water. Ze branden schoon en zeer geschikt om buiten te gebruiken.

Vuurkorf

De vuurkorf zie je steeds vaker en ook hier opletten waar de vuurkorf wordt neergezet. Er kan vuur uitwaaien, dus zorg dat de korf voldoende vrij staat. Bij de tuinhandel en doe het zelf zaken zijn speciale blokken voor de vuurkorf te krijgen.
  • Geperste houtkrullen of houtvezels
  • Haardhout
Voor beide geldt dat het goed droog moet zijn. Geïmpregneerd hout mag absoluut niet gebruikt worden om op te stoken.

Mogelijkheden te over dus. Veel gezellige warme zomeravonden toegewenst!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vuurkorf voor warmte, sfeer en gezelligheidEen vuurkorf voor warmte, sfeer en gezelligheidVoor veel mensen is vuur een fascinerend verschijnsel. Menigeen heeft als kind al met vuur gespeeld. Voor volwassenen is…
Tuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasTuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasDe tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woning. Zodra het weer het toelaat wordt er zoveel mogelijk…
Aankleding barbecueAankleding barbecueHet barbecueseizoen komt er weer aan en wat dan beter dan het in aan aankleding van de tuin of het fraai maken van de tu…
Overal barbecuen met een draagbare BBQEen gezellige BBQ is de maaltijd bij uitstek op een warme zomerdag of zwoele avond. De barbecue wordt in de tuin gezet e…

Tuintrends, een blikvanger in de tuinTuintrends, een blikvanger in de tuinAls het weer er naar is dan vertoeven we graag in de eigen tuin. De planten moeten er mooi bij staan, een tuinset moet i…
Siergrassen vullen de tuin aanSiergrassen vullen de tuin aanSiergrassen zijn niet meer weg te denken uit het beeld van de tuin. Ze zijn er in tientallen soorten, kleuren en maten,…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.