InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > De Palm, koningin in het plantenrijk

De Palm, koningin in het plantenrijk

De Palm, koningin in het plantenrijk De palm is al vaker de koningin van het plantenrijk genoemd. Maar zelden dat iemand een van de vele palmsoorten niet mooi vindt. Toch is het niet eenvoudig om de palmboom te laten overwinteren in Nederland. Een opsomming van een aantal veelvoorkomende soorten, de verzorging en of ze in Nederland kunnen overwinteren. Er zijn heel soorten palmen en palmachtige en toch worden ze nog niet grootschalig in de tuin gezet. We leggen toch nog te veel de link naar warme gebieden waar we op zomervakantie gaan en waar ze in de volle grond staan. Veel soorten zijn hier prima in een kuip te houden en enkele zelfs wel gewoon in de volle grond.
Een mooie palm in je tuin kan een echte blikvanger zijn.

Trachycarpus fortunei

Deze palmsoort kan in de volle grond en heeft geen afdekking nodig. De palm moet tot zo’n – 18 graden Celsius bestand zijn.
Het is een mooie vezelachtige palm met bladeren die breed uitstaan en staat bij voorkeur in de volle zon.

Chamaerops humilis

De kleine palmsoort kan ook, zonder afdekking, in de volle grond. Qua vrieskou is deze palm tot zo’n – 13 graden Celsius bestand. Deze palm staat het liefst in de volle grond en wortelt heel diep. Dit heeft weer voordelen als het wat langer droog is in de zomer. Deze kleine palm met het sterke blad is een zeer geschikte palm voor de Nederlandse tuin.

Brahea armata

Deze Mexicaanse blauwe palm is het meest gekweekt en verspreid en kan in de volle grond. De plant kan tot – 12 graden Celsius gehouden worden. Een mooie palm met een hard blad.

Phoenix roebelinii

Het betreft hier een mooie dwergdadelpalm. Deze komt uit Indonesië en kan daar tot zo’n 3,5 meter groot worden. Hij accepteert echter maar tot zo’n – 1 graad Celsius. Niet echt geschikt dus om in de volle grond te plaatsen, want de kans dat hij het overleeft is niet bijster groot. In een mooie grote pot kan het wel een blikvanger in je tuin zijn.

Trachycarpus martianus

Het betreft een heel elegante, middelgrote palm met gewaaierde bladeren. Deze palm wordt ook wel eens Himalayan Windmill Palm genoemd. Kan in het juiste klimaat wel zo’n 10 meter worden, maar zal dat in Nederland niet halen. De palm accepteert tot zo’n -8 graden Celsius. Een randgeval dus om in de volle grond te plaatsen of toch in een mooie pot.

Washington robusta

Zijn naam heeft hij overgehouden aan de Amerikaanse president George Washington. Deze palm heeft een gemiddelde gevulde kroon en een iets dunnere stam dan “zijn broertje” De Filifera. Hij kan tot zo’n -8 graden Celsius en is dus weer een grensgeval als het gaat om in de volle grond plaatsen of in een pot. De palm oogt in een pot overigens erg mooi.

Jubaea chilensis

Deze langzame groeier is moeilijk aan te komen, maar een schitterende palm. Hij komt oorspronkelijk uit Chili en tot – 15 graden Celsius aan. Prima om in de volle grond te plaatsen. Als je er aan kunt komen, komt deze in een grote tuin met weinig andere planten het meest tot zijn recht.

Dit is maar een greep uit de palmsoorten die er zijn. Als je eenmaal een palm in je tuin durft te zetten is er dus voor ieder wat wils.
© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuinDe Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuinDe Trachycarpus fortunei is één van de bekendste palmen in West-Europa. Hij is winterhard en daarmee erg geschikt voor d…
Trachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmTrachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmDe trachycarpus is een bekende palmsoort. De laatste jaren kopen steeds meer mensen deze palmen. De trachycarpus komt ui…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Winterharde palmen in Nederlandse tuinWinterharde palmen in Nederlandse tuinWanneer we door een dorp of wijk rijden dan kan het zo maar gebeuren dat we een prachtig assortiment palmbomen zien staa…
Kruidenplanten met grijsgroen blad: prachtig in je tuinKruidenplanten met grijsgroen blad: prachtig in je tuinKruidenplanten staan prachtig in je tuin. Houd je van tuinieren, dan is het leuk om te experimenteren met kruiden. De co…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Palm, koningin in het plantenrijk"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Joost Boumeester, 23-10-2011 15:10 #1
Vraagje; Moet een afgedekte palm in de winter nog water hebben? Wie weet dat? Reactie infoteur, 23-10-2011
De plant moet juist goed droog staan. Bij voorkeur wel licht.

Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!