Goedkoop een tuin aanleggen

Goedkoop een tuin aanleggen Een tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met planten en een terras. Wanneer je liever niet teveel geld wilt uitgegeven, zijn er toch mogelijkheden om een leuke tuin te creëren. De grootste kostenposten voor de aanleg van een tuin is het uurloon van de hovenier en de kosten van de materialen en beplanting. Deze hoge kostenposten kunnen voorkomen worden door zelf slim te handelen.

Ontwerp zelf je tuin

De aanleg of renovatie van een tuin begint bij het ontwerp. Het ontwerpen van een tuin kan op de cm nauwkeurig worden ingetekend, maar er kan ook een schets worden gemaakt. Met een schets wordt een globaal beeld gegeven van een tuin. Een schets kost veel minder tijd dan een compleet ontwerp.

Het ontwerpen van een tuin wordt vaak overgelaten aan een hovenier of tuinarchitect. Een hovenier of tuinarchitect heeft kennis van materialen en beplanting en weet precies wat wel of niet in jouw tuin past. Wanneer je een ontwerp laat maken door een tuinarchitect of hovenier, betaal je vaak ontwerpkosten. Dit kan vaak oplopen tot enkele honderden euro’s.

Wanneer je zelf creatief bent, kun je aan de slag met het maken van een tuinontwerp. Maar een ontwerp maken als je nog niet weet wat je wilt is lastig. Om tot ideeën te komen kun je een aantal dingen doen, zoals het bezoeken van showtuinen. De tuinen van Appeltern is een goed voorbeeld. Hier zie je diverse tuinsoorten waar je jouw ideeën op kunt doen. Een andere manier om ideeën op te doen, is door zelf te kijken naar tuinen bij jou in de buurt. Ga eens een middag tuinen kijken in een woonwijk en je doet wellicht veel ideeën op. Wanneer je jouw ideeën helder hebt, kun je een schets of ontwerp maken.

Hergebruik materialen

Wanneer je al een bestaande tuin hebt, is het mogelijk om materialen te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bestrating, schutting en beplanting. Het scheelt veel in de prijs wanneer je deze materialen opnieuw terug laat komen in je nieuwe/gerenoveerde tuin. Vaste planten kunnen vaak opnieuw gebruikt worden door te scheuren. Met een spade steek je een aantal stukken van de bestaande pol af en je beschikt snel over meerdere planten. Na verloop van tijd worden deze planten vanzelf weer groter. Ook de bestrating kun je vaak hergebruiken, overweeg het ook eens om de stenen om te draaien. Wanneer de bestrating na het leggen wordt schoongeveegd, zien de stenen er weer uit als nieuw.

Haal gratis materialen op

Op marktplaats worden vaak materialen of beplanting voor de tuin voor weinig geld of zelf gratis aangeboden. Bij materialen kan vaak gedacht worden aan bestrating (betontegels en betonklinkers). Ook wordt overgebleven straatzand en grond regelmatig gratis aangeboden. Wanneer je goedkope of gratis beplanting wilt kopen, is marktplaats ook het juiste adres. Meestal moet je de beplanting wel zelf bij de verkoper uit de tuin halen. Wanneer je graag een haagje in de tuin wilt hebben, kun je kiezen voor buxus. Een complete buxushaag wordt vaak voor weinig geld aangeboden en is eenvoudig uit de tuin te halen en te vervoeren. De adverteerders zijn vaak blij dat zelf de beplanting niet uit de tuin hoeven te halen. Ook scheelt het de adverteerders in tijd en stortkosten. Voor jou en de adverteerder is dit dus een win-winsituatie.

Laat je kennissen planten scheuren

Wanneer je bij jouw kennis een aantal vaste planten in de tuin ziet staan, kun je altijd proberen te vragen of hij/zij de planten wil scheuren. Het scheuren van planten kan nodig zijn wanneer ze te groot worden of niet meer goed bloeien. Door het verjongen van de plant kan het zijn dat jouw kennis niet alle gescheurde planten nodig heeft. De gescheurde planten kun je daarom in jouw tuin aanplanten. Het zou jammer zijn wanneer jouw kennis de planten weggooit, als ze overbodig zijn geworden.

Voer het werk zelf uit of ondersteun de hovenier

Door de aanleg of renovatie van de tuin zoveel mogelijk zelf uit te voeren, wordt veel bespaard op personeelskosten van de hovenier. Wanneer je niet over de vakkundigheid beschikt, zou je misschien een kennis kunnen inschakelen die jou hierbij wil helpen. Voor de renovatie van een tuin kun je de volgende werkzaamheden vaak zonder al teveel vakkennis zelf uitvoeren:
  • Verwijderen beplanting
  • Verwijderen bestrating
  • Verwijderen gazon
  • Verwijderen schutting
  • Verwijderen grind/split
  • Verwijderen tuinhuis
  • Uitgraven cunet voor bestrating (kleine oppervlakten)
  • Aanbrengen straatzand (kleine oppervlakten)

Voor specialistisch werk is aan te raden om een hovenier in te schakelen. Ook kun je bij de inzet van een hovenier geld besparen. Dit kan door de hovenier te ondersteunen. Wanneer je een hovenier hebt ingeschakeld om bijvoorbeeld bestrating te leggen, kun je de hovenier helpen met stenen aangeven. Als je tijdig aangeeft dat je de hovenier helpt, kan de hovenier hier rekening mee houden in zijn offerte. Belangrijk is dan wel dat je de hovenier dan ook daadwerkelijk helpt.

Hoe kies je een goede hovenier?

Een goede hovenier kiezen is belangrijk voor de kwaliteit van jouw tuin. Een goede hovenier kun je vinden door:
  • Recensies over de hovenier te lezen
  • Kijk naar gemaakte tuinen via foto’s op zijn website
  • Geeft de hovenier garantie?
  • De opleiding van de hoveniers
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin: Inschakelen van een hovenierTuin: Inschakelen van een hovenierSoms kan het zijn dat uw tuin toe is aan een opknapbeurt of een totale renovatie. Dan wilt u mogelijk een nieuwe oprit o…
Wat kost een hovenier?Wat kost een hovenier?Een mooie tuin aanleggen kan u veel geld gaan kosten. Niet iedereen kan zelf een mooie tuin aanleggen. U moet zelf een g…
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…

Tuinklussen voor de maand juni en rond de langste dagTuinklussen voor de maand juni en rond de langste dagElke maand is er wel werk te doen in de tuin. In de maand juni hebben we te maken met de langste dag. Op 21 juni begint…
Plantenlabels of plantenetiketten als geheugensteuntjePlantenlabels of plantenetiketten als geheugensteuntjeAls je zelf bloemen of groenten zaait is het erg handig om bij elk zaaibed als geheugensteuntje een plantensteker te pla…
Bronnen en referenties
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.