Herfstbloeiende struiken of heesters
Herfstbloeiende struiken of heesters zorgen ervoor dat de bloei in de tuin nog lang door kan gaan. Volop kleur in de tuin brengen is gedurende de zomermaanden geen enkel probleem. Maar aan het einde van het seizoen, als in de loop van augustus de herfst langzaam zijn intrede doet, verdwijnen ook gelijk de meeste bloemen uit de tuin. Maar door de aanplant van een struik of heester die juist in de maanden augustus, september en oktober nog volop in bloei komt, heb je ook in de herfst nog een spectaculaire tuin. Juist de enkele planten die op dat moment nog bloeien krijgen veel aandacht. Het hoeven er daarom, net als in het voorjaar, niet veel te zijn.
Herfstbloeiende struiken of heesters verlengen het tuinseizoen
In het voorjaar is alles wat er, in de verder nog vrij kale tuin, bloeit al snel een blikvanger. En de zomermaanden geven helemaal gemakkelijk een overdaad aan bloemen en kleuren. Van de zomerbloeiers, zowel onder de vaste planten als de struiken, zijn er diverse die ook in de herfst nog wel doorbloeien. Maar het merendeel van de aanwezige beplanting is over zijn hoogtepunt heen. Langzaam begint de tuin zich op te maken voor de herfst en de naderende winter. Het is heel bijzonder om dan toch nog beplanting in de tuin te hebben die zich nog helemaal van zijn mooiste kant wil laten zien. En verrassend genoeg zijn er nog best veel struiken die pas in de herfst tot bloei komen.
Abelia grandiflora - Abelia
Abelia is een bijzonder struikje met overhangende twijgen, dat vanaf juli langzaam vol loopt met kleine roze bloempjes. De bloemen verschijnen op het eenjarige hout. De bloei loopt tot ver in de herfst en kan tot de eerste nachtvorst aanhouden. Het glanzende donkergroene blad is klein en blijft ook in de winter aan de struik. Alleen in strenge winters verliest de struik zijn bladeren en bij erg lage temperaturen heeft hij graag wat bescherming. Het is een gemakkelijke struik, die het op elke goed doorlatende en kalkarme grond op een plekje in de zon goed zal doen. De maximale hoogte is twee meter. Snoeien kan in het voorjaar. In principe is snoei niet nodig, maar om de struik te verjongen kunnen de oudste takken af en toe verwijderd worden.
Aralia elata - Engelenboom
De aralia elata is echt een struik voor een grote tuin. Hij kan namelijk wel een hoogte van vier tot vijf meter bereiken en heeft dus echt wel de ruimte nodig. Hij is daarom heel geschikt om als solitaire struik aangeplant te worden. En dan het liefst op een plaats in de tuin waar je niet vaak hoeft te komen, want de bladsteel zit vol stekels. In de zomer zijn vooral de grote dubbel geveerde bladeren erg decoratief en vanaf augustus verschijnen de zeer opvallende en grote witte bloempluimen. Na de bloei komen er kleine zwarte bessen aan de struik. De engelenboom verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en staat het liefst op goed doorlatende en voedzame zandgrond.
Vruchten van de Callicarpa /
Bron: Weggelaar, PixabayCallicarpa bodinieri "Profusion" - Schoonvrucht
Callicarpa of schoonvrucht is een zomerbloeiende struik. Hij wordt toch in dit rijtje van herfstbloeiers genoemd, omdat zijn grootste sierwaarde in de herfst ligt. Het is het gehele seizoen een onopvallende struik, ook tijdens de bloei. De lila-roze kleine en bijna onopvallende bloemen verschijnen in juli en augustus, Na de bloei komen er prachtige grote paarse bessen die, als de struik al vroeg zijn blad heeft verloren, de struik pas echt laten opvallen. Hij wordt ongeveer twee meter hoog en staat graag in de zon of halfschaduw.
Caryopteris clandonensis "Heavenly Blue" - Blauwe Spirea
Caryopteris is een rijkbloeiende heester, die in de maanden augustus en september prachtige diep donkerblauwe bloemen produceert. Deze bloemen steken mooi af tegen het grijsgroene blad en zijn ook heel geschikt als snijbloem. Het is een langzaam groeiende struik, die in het voorjaar flink teruggesnoeid moet worden. Met een hoogte van 75 tot 100 centimeter is het een hele geschikte struik voor de kleine tuin. Hij kan, in een groep, als vakbeplanting worden toegepast, maar kan ook heel goed tussen de vaste planten in de border. Graag een plekje in de zon.
Ceanothus - Sikkelboom
Ceanothus is een zeer rijk en lang bloeiende struik. De bloei start al eind juni en loopt door tot ver in september. Het is een compacte, langzaam groeiende struik. Regelmatig in het voorjaar terugsnoeien bevordert de mooie bloei. De bloemen vormen zich op het eenjarige hout. Geef de ceanothus een zonnig plekje op normale humusrijke grond. Ceanothus delilianus "Gloire de Versailles" (100-125 cm) heeft helderblauwe bloemen (hoogte 75-100 cm), ceanothus delilianus "Henry Défossé" (100-125 cm) bloeit met donkere paarsblauwe bloemen en ceanothus pallidus "Marie Simon" heeft zachtroze bloemen. De bloemen staan bij beide soorten in trossen bij elkaar.
Perovskia atriplicifolia - Russische Salie
Perovskia is een struik, maar met zijn witachtige stengels lijkt hij in eerste instantie helemaal niet op een verhoutte struik. De vele diep ingesneden bladeren staan rijkelijk rondom de stengels en zij grijsgroen van kleur. De bloemen zijn licht hangend en zitten als slanke trossen verspreid over de gehele steel. Hierdoor is de gehele struik in de maanden augustus en september een ware bloemenzee. Perovskia atriplicifolia "Blue Spire" (hoogte 100-125 cm) heeft geurende lavendelblauwe bloemen en perovskia atriplicifolia "Little Spire"® heeft dezelfde bloemkleur, maar blijft met een maximale hoogte van 100 centimeter iets kleiner.
Ze hebben graag een plekje in de zon.
Viburnum plicatum "Watanabe" - Japanse sneeuwbal
Van de vele verschillende viburnum-soorten is de viburnum plicatum "Watanbe" een echte herfstbloeier. Het is een langzaam groeiende struik, maar in zijn volwassen stadium heeft hij wel de ruimte nodig. Met een hoogte van twee meter, maar vooral door de uiteindelijke breedte (1,5 meter) maakt het uiteindelijk wel een forse struik. De eerste bloei van deze viburnum valt in het voorjaar (in de maanden mei en juni), maar er is een rijke nabloei in de herfst. Vanaf augustus tot in oktober bloeit hij met talrijke kleine witte vlakke bloemschermen. En na de bloei komen er felroze bessen, waardoor hij nog langer een boeiende struik vormt in de tuin. Hij kan zowel in de zon als in de halfschaduw worden aangeplant.