Meer vlinders in de tuin

Meer vlinders in de tuin Vlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kleuren tussen de bloemen te zien fladderen. Maar hoe lok je meer vlinders naar de tuin?

Temperatuur

Vlinders zijn koudbloedige insecten. Dat betekent dat ze bij lage temperaturen niet of nauwelijks in beweging komen. Maar bij een temperatuur van minimaal 20 graden of op een zonovergoten dag komen de vlinders wel te voorschijn. Op een zonnige windbeschutte plek kunnen ze op temperatuur komen.

Voortplanting

De meeste vlinders leven gemiddeld een week of twee. In deze korte periode staat alles in het teken van de voortplanting. Na het paringsritueel volgt de paring. De vlinder legt vervolgens op een specifieke plant de eitjes. Deze plant wordt ook wel de waardplant genoemd en dient als voedselbron voor de rupsen.

Waardplanten

Sommige waardplanten zijn voor tuinliefhebbers niet bepaald aantrekkelijke planten, zoals bijvoorbeeld brandnetels, distels en wilde grassen. Maar er zijn ook andere waardplanten zoals klimop, hulst, liguster, kardinaalsmuts, hop, ribes, pinksterbloem en kaasjeskruid. Het is dus van belang, indien mogelijk, om voor de voortplanting van de vlinders ook een plekje in de tuin te reserveren voor deze waardplanten.

Nectar

Vlinders zijn daarnaast een groot deel van de tijd op zoek naar voedsel, namelijk naar nectar. De nectar wordt met hun lange roltong uit het hart van de bloemen opgezogen. Sommige tuinen worden voornamelijk door vlinders bezocht vanwege de overvloed aan nectarrijke bloemen. Door het bezoek van de vlinders aan de verschillende bloemen vindt ook bestuiving plaats. En dit is weer belangrijk voor het voortbestaan van de planten.

Planten

Bepaalde planten zijn extra aantrekkelijk voor vlinders omdat ze veel nectar geven. Dit zijn met name planten die een zonnige standplaats nodig hebben, bijvoorbeeld:

VlinderstruikBuddleja
IJzerhardVerbena bonariensis
LavendelLavandula
KoninginnekruidEupatorium canabium
AsterAster amellus
DuizendbladAchillea
KorenbloemCentaurea dealbata
KogeldistelEchinops ritro
VlambloemPhlox
SalieSalvia nemerosa ´Ost Friesland´

Overwinteren

Vlinders houden van een ´rommelige´ ietwat wilde tuin. Want in uitgebloeide bloemstengels, tussen takkenbossen en tussen bladeren en schors op de grond kunnen vlinders, eitjes en poppen ongestoord overwinteren.
© 2009 - 2024 Ivan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlindervriendelijke tuinVlindervriendelijke tuinVlinders in de tuin zal je niet snel zien als je alles betegeld hebt. Voor voedsel hebben vlinders nectar uit bloemen no…
Meer vlinders in uw tuinMeer vlinders in uw tuinVlinders, een van de weinige insectensoorten die daadwerkelijk geliefd zijn bij vele mensen. In hun vele kleuren en vari…
Zo realiseren we onze milieuvriendelijke vlindertuinZo realiseren we onze milieuvriendelijke vlindertuinWe beschouwen onze tuin steeds meer als een verlengstuk van onze leefruimte. Onze tuin is er in de eerste plaats om te g…
Een tuin vol vlinders? Tips om ze te lokkenEen tuin vol vlinders? Tips om ze te lokkenHoe krijg je een tuin vol vlinders? Dat is een vraag die velen stellen. De vlinderstruik is een van de bekendste voorbee…

De nieuwste tuinmeubelenDe nieuwste tuinmeubelenDe winkels puilen ieder seizoen uit van de tuinattributen / tuinaankleding. Tuinmeubelen is er een van, in de vorm van o…
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Ivan (33 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.