Hoe leg je een minivijver aan in je tuin of op je balkon

Hoe leg je een minivijver aan in je tuin of op je balkon Een vijver in een kleine tuin is meestal geen goed idee omdat er te weinig plaats overblijft. Maar toch is het leuk om iets in de tuin te hebben met water. Dat kan een fonteintje zijn dat niet zoveel plaats inneemt maar ook is een minivijver een mogelijkheid. Het zelf aanleggen van een minivijver kost ook heel wat minder inspanning dan een grote vijver. Als basis zijn diverse voorwerpen geschikt. In een minivijver kunnen talrijke soorten planten goed gedijen en zij geven een wisselend beeld gedurende het hele seizoen. Een minivijver vergt weinig onderhoud wat voor veel tuinliefhebbers met tijdgebrek een uitkomst is.

Minivijver als alternatief in kleine tuin of op balkon

Veel tuinliefhebbers willen graag water in de tuin. Het liefst een prachtige grote vijver die er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Een vijver compleet met beplanting en vissen. Maar zon vijver vraagt veel ruimte en niet elke tuinbezitter heeft daar voldoende vierkante meters voor. Een alternatief is dan een minivijver waar altijd wel een plekje voor is te vinden, zelfs op een balkon.

Geen zwaar graafwerk

Een minivijver zal meestal seizoensgebonden zijn omdat er in de winter een grote kans bestaat dat nagenoeg al het water gedurende een bepaalde periode in ijs verandert. Het aanleggen kan daarom ook pas na de laatste vorstperiode gebeuren. Aangezien een minivijver, afhankelijk van het formaat, meestal niet geschikt is om vissen in te houden hoeft voor het voortleven van die diertjes tegen de winter ook geen oplossing te worden gevonden. En het is voor velen een belangrijk voordeel dat voor een minivijver geen zwaar graafwerk hoeft te worden verricht. Maar uiteraard geldt dat, hoe groter de minivijver is, hoe meer plaats er is voor planten. Overigens zijn er allerlei vijverplanten te verkrijgen die klein blijven. Er zijn zelfs waterlelies met bloemen van slechts drie centimeter.

Veel voorwerpen geschikt als basis voor minivijver

Om als minivijver dienst te doen zijn veel soorten kuipen, potten, schalen, teilen, tonnen en vaten geschikt. Ook kunnen zij allerlei vormen en maten hebben. Soms moet de binnenkant worden bekleed.
 • Materiaal: Het materiaal kan ook veelsoortig zijn zoals emmers van metaal, kuipen van cement, schalen van keramiek, teilen van zink, vaten van kunststof of hout. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een oude gootsteenbak te gebruiken.
 • Vorm: De vorm van een minivijver kan rond of vierkant zijn of welk model dan ook hebben.
 • Maten: Wat de maten betreft zijn die afhankelijk van de ruimte of de omgeving, waarbij voorbeeldmaten zijn: veertig tot zestig centimeter breed en vijfentwintig tot vijftig centimeter diep.
 • Vijverfolie: Als het gebruikte model voor een minivijver niet geheel waterdicht is kan met vijverfolie worden gewerkt. Ook kan dat gebruikt worden als de binnenkant van de vijver schadelijke stoffen aan het water kan afgeven zoals koper, zink of geïmpregneerd hout.

Bodemvulling van een minivijver

Een deel van de minivijver wordt meestal gevuld met grind, lavakorrels, vijversubstraat, of ander materiaal. Daardoor wordt de bodem minder diep wat voor veel planten gunstig is, maar vooral ontstaan nuttige bacteriën door goede vulling. Bij een minivijver die erg diep is zal afhankelijk van de gebruikte planten de bodem extra verhoogd moeten worden door er bijvoorbeeld bakstenen in te leggen.

Plaatsing van een minivijver

Een minivijver kan op allerlei plaatsen worden neergezet. Het is uiteraard verstandig om eerst een definitieve plek te vinden omdat een eenmaal gevulde vijver niet makkelijk verplaatsbaar is. Plaatsing in de volle zon is niet goed omdat het water dan in de hoogzomer teveel kan opwarmen wat niet voor alle planten bevorderlijk is. Halfschaduw is het best maar wel op een plaats met voldoende licht.

Keuze uit diverse soorten vijverplanten

Het kiezen van planten moet zorgvuldig gebeuren. Snel groeiende planten in een kleine vijver zullen andere planten overwoekeren. Planten worden het best in mandjes geplaatst die gevuld zijn met vijversubstraat. Vijveraarde is alleen geschikt als jute wordt gebruikt om het uitspoelen van de aarde te voorkomen.

Moerasplanten

In ondiepe minivijvers, van maximaal 25 centimeter, gedijen het best klein blijvende moerasplanten zoals beekpunge, dotterbloem, minikalmoes, moerasvergeet-mij-niet, pijlkruid en waterdrieblad.

Zuurstofplanten

In een minivijver moeten wel zuurstofplanten worden geplaatst om het water zuurstofrijk en helder te houden. Die zuurstofplanten krijgen een plaats op de bodem zoals aarvederkruid, hoornblad en waterpest.

Drijfplanten

Ook drijfplanten dragen bij aan de kwaliteit van het water en zorgen voor schaduw zoals de waterhyacint en het mosselplantje.

Overige planten

Planten die het ook goed kunnen doen in de minivijver zijn irissen, waternoot, waterweegbree, snoekkruid en andere inheemse of exotische vijverplanten.

Het is aan te raden om niet teveel planten te plaatsen omdat waterplanten erg snel kunnen groeien.

Beter geen vissen in de minivijver

Vissen houden in een minivijver is meestal geen goed idee. Immers, in de winter kan een heel groot gedeelte van het water bevriezen vanwege de betrekkelijk geringe diepte van een minivijver. Ook in de zomer kan er in een kleine vijver eerder zuurstofgebrek ontstaan en zal een luchtpompje noodzakelijk zijn.

Tips voor onderhoud

 • Regelmatig en vooral in de zomer water toevoegen vanwege verdamping.
 • Verdorde blaadjes en bloemetjes wegknippen.
 • Grotere blaadjes bijvoorbeeld van de waterlelie verwijderen om schaduw tegen te gaan.
 • Zuurstofplanten regelmatig snoeien en uitdunnen om de groei te bevorderen.
 • Een keer per jaar een grote schoonmaakbeurt geven.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De levende vijverDe levende vijverEen vijver is een populair onderdeel van de tuin. Vijvers zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, vaak aange…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Ontwerp een vijverOntwerp een vijverEen vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…

Erfafscheiding: regelingen voor bomen, heggen en hagenErfafscheiding: regelingen voor bomen, heggen en hagenBurenruzies kunnen op allerlei manieren ontstaan. Een veelvoorkomende reden is gedoe over de erfafscheiding. Om met een…
Gazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmatGazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmatElke tuinliefhebber heeft het liefst een groen en mosvrij gazon. Sowieso als speelweide voor de kinderen of om gasten te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sjshin, Pixabay
 • http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d149_mini-vijver-maken.html
 • https://www.tuinbase.nl/tuininfo/23/minivijver
 • http://www.tuinadvies.nl/artikels/minivijver.htm
 • http://oud.tuinen.nl/artikel/3718/Genieten-van-een-minivijver-op-het-terras
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.