Zelf een vijver aanleggen met een zevenstappenplan

Zelf een vijver aanleggen met een zevenstappenplan Een vijver in de tuin is voor velen een rijk bezit. De tuin wordt er levendig door. Zeker als er grote vissen als karpers in worden gehouden is het zicht op de vijver telkens anders. Maar ook de beweging van kleinere vissen vormen een lust om naar te kijken. Als de plantengroei ook goed lukt heeft de vijver kleur en fleur naast de kleur van de altijd bewegende vissen. Een vijver aanleggen is door veel doe-het-zelvers (met enige hulp) best te doen maar vergt een uitgebreide voorbereiding. Uiteraard moeten er ook goede materialen worden gebruikt om lekkages en andere ellende na de aanleg te voorkomen.

Aanleg aan de hand van een zevenstappenplan

Het aanleggen van een vijver is een flink karwei waarbij vaak een groot gedeelte van de tuin overhoop gehaald moet worden. Het is daarom zeer belangrijk vooraf een compleet plan te maken vanaf het tekenen van het ontwerp tot het zoeken van helpers en het feestje achteraf als de klus geklaard is. Het aanleggen kan met een zogenaamd zevenstappenplan waarin alle denkwerk en uitvoerend werk is opgenomen.

Stap 1. Ontwerp

De eerste stap bij het aanleggen van een vijver is het maken van een goed ontwerp, te beginnen met een plattegrond van de tuin. Daarin wordt het model van de vijver aangegeven met de exacte maten. Ook het dwarsprofiel van de vijver wordt in tekening gebracht met de precieze dieptes van de verschillende plateaus.

Stap 2. Omgeving

Het eigenlijke aanleggen begint met de omgeving in orde te maken. In de weg staande obstakels of struiken worden verwijderd. Overblijvende planten worden verzet en andere worden opgeruimd. Eventuele bestrating op de plek waar de vijver moet komen wordt verwijderd en mogelijk in het gebied liggende elektriciteitskabels worden verlegd.

Stap 3. Vijvervorm

Als de bodem egaal en schoon is kan de vorm van de vijver worden uitgezet. Dit gebeurt door de omtrek van de vijver zorgvuldig aan te geven met stokjes met een scherpe punt (piketpaaltjes) die in de grond worden gestoken.

Stap 4. Grondverzet

Dan begint een zwaar karwei, het uitgraven van de kuil in de vorm van de vijver. Soms kan de grond in de tuin zelf worden verwerkt maar in veel gevallen zal hij afgevoerd moeten worden. Een container huren is daarvoor een goede oplossing. Huur die op tijd en plaats hem zo dicht mogelijk bij de vijver waar brengen en halen nog mogelijk is. Daarna kan de schep de grond in. Ook al heeft de vijver verschillende diepteplateaus dan wordt toch alleen het eerste plateau uitgegraven, met een mooie vlakke bodem. Als het eerste gedeelte is uitgegraven wordt met piketpaaltjes de omtrek van de tweede laag uitgezet die uiteraard kleiner is dat de omtrek van de eerste laag. Daarna wordt uitgegraven tot opnieuw een mooi vlak tweede plateau is bereikt. Dit gaat zo door tot de onderste laag. Bij het uitgraven van de lagen moet telkens tien centimeter extra worden gegraven omdat de plateaus later worden aangevuld met een laag wit zand. Ook moet goed worden opgelet dat er geen scherpe uitsteeksels of harde worteleinden blijven zitten, die later de folie kunnen beschadigen zodat er een lek kan ontstaan. Let ook op dat, door het bezig zijn in de kuil, de strakke verticale zijkanten van de uitgegraven delen niet afbrokkelen, omdat die moeilijk zijn te herstellen.

Stap 5. Wit zand

Breng vervolgens een laag wit zand van tien centimeter aan op de verschillende plateaus. Die laag vormt een veilig bed voor de folie en zal bij opkomend grondwater onder de folie voor een verspreiding van de druk zorgen. Het witte zand moet goed worden aangedrukt.

Stap 6. Folie

Als zesde stap wordt de folie aangebracht. Het is aan te raden om onder de folie eerst een beschermdeken te leggen. De folie moet zo goed mogelijk tegen de wanden worden aangedrukt maar mag niet te strak liggen omdat hij later toch door de druk van het water wordt aangedrukt. Probeer zo min mogelijk op de folie te gaan staan om vervorming van de uitgraving te voorkomen.

Stap 7. Op maat snijden

Nadat de folie is aangebracht wordt hij aan de bovenzijde op maat afgesneden waarbij het goed is om ongeveer vijftig centimeter te laten zitten die later bij de randafwerking kan worden ingegraven. Een andere manier om de rand af te werken is door een stenen rand te maken.

Genieten maar van de zelf aangelegde vijver

Na het uitvoeren van de zeven stappen kan de vijver gevuld worden met leidingwater en zal dat geschikt gemaakt moeten worden als vijverwater door toevoeging van de juiste preparaten. In veel gevallen zal een vijverpomp worden aangelegd om het wateroppervlak in beweging te houden waardoor het water voldoende zuurstof en Co2 krijgt en de vijver goed kan ademen. Nadat waterplanten een plek hebben gekregen en vissen zijn toegevoegd kan het genieten van de zelfgemaakte vijver beginnen.

Makkelijke manier of uit handen geven

Maar voor wie dit allemaal te veel werk is zijn er uiteraard alternatieven. Er bestaan ook kant-en-klare vijvers in allerlei vormen en van verschillende maten die gemaakt zijn van kunststof. Die vijvers kunnen met heel wat minder moeite dan het zevenstappenplan worden ingegraven. En uiteraard zijn er speciale bedrijven die vijvers aanleggen en de hele klus daardoor uit handen nemen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Het aanleggen van een tuinvijverHet aanleggen van een tuinvijverEen mooie vijver kan een groot verschil maken voor het aanzien van een tuin. Het geeft een tuin meer rust en zorgt daarn…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
De aanleg van een vijverDe aanleg van een vijverUitgebreid werkstuk over alle aspecten van de aanleg van een vijver. Er wordt gekeken naar het doel, de materialen, de a…

Het bestrijden van brandnetels in de tuinHet bestrijden van brandnetels in de tuinDe brandnetel is een plant die veel tuinliefhebbers liever niet in de tuin willen hebben. Het is een plant die tussen an…
Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • http://www.vijverhulp.nl/aanleg.htm
  • http://tuinplaats.nl/advies/vijver-aanleggen/
  • http://www.vijverinsite.nl/vijveraanleg.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.