Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?
Kuipplanten zijn een mooie aanvulling van de tuin, de overgang van tuin naar het terras wordt er mooi door overbrugd. Ook een balkon kan een weelderig groeiend en bloeiend aanzien krijgen door het plaatsen van mooie bloeiende kuipplanten. Kuipplanten komen uit allerlei streken uit de wereld en hebben verschillende behoeften wat betreft hoeveelheid water, zonlicht, beschutting en warmte. Het is dan ook zaak om van tevoren goed te kijken wat de toekomstige standplaats van de planten gaat zijn, voor het maken van een keuze.
Kuipplanten verzorgen
De goede standplaats
Kuipplanten kunnen vrij prijzig zijn, het is dan ook wel de bedoeling dat je er lang van kunt genieten. De goede standplaats is één van de grootste voorwaarden voor succes. Er zijn soorten die vrijwel de hele dag warm en in de volle zon moeten staan, maar andere soorten hebben juist liever wat minder warmte en minder zonlicht per dag. Er kan een grove indeling worden gemaakt:
- In halfschaduw en schaduw kunnen planten staan met grote, dikke bladeren.
- In de volle zon komen planten met klein, dun of geveerd blad en vrijwel alle bloeiende kuipplanten. Fuchsia’s vormen hierop een uitzondering.
Zorg verder ook dat de planten voldoende ruimte hebben. Het is de bedoeling dat de planten vele jaren blijven leven en dan kunnen ze groot worden. Ook de grootte van de pot is dan zeker van belang.
Overwinteren van kuipplanten
Veel kuipplanten moeten naar binnen worden gehaald zodra de vorstperiode aanbreekt. Bedenk voor het aanschaffen van kuipplanten dus waar ze in de winter kunnen verblijven. Over het algemeen moet de winterverblijfplaats voldoende licht zijn en een temperatuur hebben tussen 5 en 12 graden Celsius. Is er niet zo’n plek beschikbaar dan kun je nog overwegen om ze tegen betaling te stallen bij een bedrijf.
Wat is de beste tijd om kuipplanten te kopen?
Eind april of begin mei is een goede tijd voor het kopen van kuipplanten, er is een ruim aanbod aan planten en de temperatuur is over het algemeen goed genoeg om de planten buiten neer te kunnen zetten. De planten worden meestal verkocht in een plastic pot, het is zaak om de kuipplant te verplanten naar een grotere en mooiere bloempot.
De keuze van de soort kuip
De grootte
Kuipplanten moeten in een voldoende grote bak worden geplaatst want de planten zijn wat betreft voedingsstoffen en water afhankelijk van de (hoeveelheid) grond in de bak. In een voldoende grote bak kunnen de fijne worteltjes zich goed uitbreiden en wordt een goede wortelkluit gevormd, wat ten goede komt aan de groei van de plant.
Het materiaal
Er is een grote keuze qua materiaal en iedere soort heeft zijn voor- en nadelen. Kijk ook naar de plant zelf, die hoort wel bij de kuip te passen om een mooi geheel te krijgen.
Aardewerk potten
Terracotta potten en geglazuurde aardewerken potten zijn erg mooi om te zien. Ze hebben echter wel een paar nadelen:
- In poreuze potten verdampt het water snel.
- Terracotta potten worden snel groen van de algen en/of er kan kalkafzetting plaatsvinden.
- Als de pot omwaait breekt hij snel.
- Aardewerken potten zijn zwaar, dit kan van belang zijn als de potten op een dakterras of balkon komen te staan.
Houten potten
Houten potten zien er mooi uit en passen vrijwel bij iedere plant. Er zijn een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden:
- Houten potten zijn duur in aanschaf.
- Een houten pot moet op een onderzetter staan, zodat er lucht bij kan komen om snel rotten van het hout tegen te gaan.
- Kuipen van zacht hout gaan snel rotten en hebben dus een korte houdbaarheid.
Plastic/kunststof potten
Plastic/kunststof potten zijn licht van gewicht en gaan vaak lang mee. Ze zijn vaak minder mooi omdat duidelijk is dat het geen natuurlijk materiaal is. Enkele voor- en nadelen:
- Plastic potten zijn relatief goedkoop.
- Ze zijn vaak erg sterk.
- Je moet er vaak zelf nog afvoergaten inboren.
Potten met een waterreservoir
Er zijn potten te koop voor kleine planten met een waterreservoir onderin. In zo’n pot kan een plant over het algemeen een paar droge dagen overleven, doordat de wortels zelf naar behoefte water kunnen halen uit het reservoir. Dit soort potten hebben wel een behoorlijk prijskaartje.
Beplanting van de kuip
Allereerst van belang is het vullen van de kuip met goede grond. De planten hebben voeding, vocht en zuurstof nodig om te kunnen overleven. Er is speciale kuipplantengrond te koop die goed vocht vasthoudt en voedselrijk is.
Zorg verder dat de pot een goede afwatering heeft. Zorg voor gaten onderin de pot en dek deze af met potscherven. Voor een goede drainage kan er nog grind of plastic chips gebruikt worden met daarop een stukje op maat geknipt anti-worteldoek. Dit doek zorgt ervoor dat de openingen tussen de steentjes niet gevuld raken met grond. Laat de wortels van de plant een tijd lang water opzuigen, totdat de wortelkluit verzadigd is en vul de ruimte tussen de kluit en de pot op met de aarde en druk het goed aan. Zorg dat de bovenkant van de aarde enkele centimeters onder de rand van de pot blijft, zodat het water bij het gieten of regenen goed in de pot blijft.
Verzorging kuipplanten
Water geven
Kuipplanten hebben voldoende vocht nodig, maar zorg wel voor een goede afwatering, anders zullen de wortels wegrotten. Als er veel regen valt denken veel mensen dat de planten in potten ook voldoende water krijgen, dit is echter niet altijd het geval. Als de pot vlak langs een muur of onder een afdak staat, dan zal een gietbeurt evengoed nodig zijn.
Bemesting
Potplanten zijn wat de voeding betreft compleet afhankelijk van de aanwezigheid van mineralen in de grond. Het is dan ook van belang om regelmatig de grond te bemesten. Ook is het verstandig om in het voorjaar de bovenlaag van de grond te vervangen voor verse grond.
Uitgebloeide bloemen verwijderen
Om veel en langdurig bloemen te krijgen is het van belang de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Doe je dit niet dan gaat de plant energie stoppen in het maken van zaad en zal de bloei verminderen of zelfs stoppen.
Overwintering
Kuipplanten die niet tegen vorst kunnen zullen binnen moeten worden geplaatst om te overleven. Het kan per plant verschillen wat de juiste condities voor de overblijf zijn.