De hagelschotziekte, een plantenziekte die gaten veroorzaakt
De hagelschotziekte is een plantenziekte en is te herkennen aan de opvallende gaten die in bladeren ontstaan. Voordat deze gaten ontstaan zijn er meestal kleine vlekken op te merken die een donkere kleur hebben. Dit zijn de plaatsen waar de plant is aangetast. Meestal wordt de hagelschotziekte door een schimmel veroorzaakt. Schimmels gedijen het snelst onder vochtige omstandigheden. Soms ontstaat het echter vanwege een bacterie-infectie. Er bestaan meerdere mogelijkheden om te voorkomen dat je planten geïnfecteerd raken met deze plantenziekte.
De hagelschotziekte
Wat is de hagelschotziekte precies?
De hagelschotziekte is een plantenziekte die onder andere door een schimmel kan worden veroorzaakt. Deze hardnekkige schimmels kunnen van twee verschillende soorten zijn, namelijk 'Stigmina carpophila' of 'Clasterosporium carpophilum'. Hiernaast kan de plant geteisterd worden door bacteriële infecties die ontstaan zijn door 'Pseudomonas syringae'. Dit komt echter minder vaak voor. Door deze infecties raakt de plant ernstig beschadigd. De schade kan na verloop van tijd erger worden waardoor het aanbevolen is om de schimmel te bestrijden.
Wanneer verspreidt de schimmel het meest?
De schimmel gedijt zich meestal in april en mei het snelst. Dit gebeurt meestal tijdens regenachtige omstandigheden. Een temperatuur van tussen de 14 en 18 graden Celsius is voor de schimmel het voordeligst om zich te kunnen verspreiden. In de zomer heeft de schimmel minder kans om te groeien vanwege andere klimaatomstandigheden. Het klimaat is rond deze periode namelijk warmer en droger dan in de lente.
Waar kan ik de hagelschotziekte aan herkennen?
Wanneer een plant last heeft van deze ziekte ontstaan er op diverse plekken gaten in het gebladerte. Hiernaast zijn er vaak kleine ronde vlekken te vinden die een gele of bruine kleur hebben. Na verloop van tijd ontstaan op deze plekken ook gaten die ieder hun eigen vorm hebben. Deze gaten ontstaan vanwege het veiligheidsmechanisme van de plant. De geïnfecteerde delen van de plant worden hiermee namelijk verwijderd. De onderste en jongste bladeren zijn over het algemeen het meest aangetast. Dit komt omdat de schimmel vanwege regenbuien op de lager gelegen bladeren terechtkomt.
Insecten en voedingstekort
De symptomen lijken zeer veel op de beschadigingen die door allerlei insecten worden veroorzaakt. Bladluizen en andere insecten creëren namelijk eveneens gaten in bladeren. Soms kunnen soortgelijke symptomen ontstaan vanwege voedingstekort. De plant toont namelijk soortgelijke verschijnselen wanneer er een tekort is aan stikstof en/of magnesium. Hierdoor worden soms de verkeerde middelen ingezet om deze plantenziekte tegen te gaan. Het is echter aangeraden om ervoor te zorgen dat de plant genoeg voeding heeft. Een gezonde plant heeft namelijk een kleinere kans om last te krijgen van deze plantenziekte.
Het bestrijden van de schimmelziekte
Schimmeldodende middelen zijn effectief tegen het bestrijden van de hagelschotziekte. Hiervoor bestaan er ook biologische middelen die ingezet kunnen worden. Deze stoffen zijn milieuvriendelijk en bestaan uit zwavel. Meestal dien je minimaal twee keer op de plant te spuiten, waarbij de gehele plant met het middel in aanraking is gekomen. Het is aangeraden om na maximaal twee weken deze handeling opnieuw te verrichten. De biologische middelen zijn tijdens de bloeiperiode het effectiefst. Het mag echter niet toegepast worden wanneer de buitentemperatuur meer dan 25 graden is. Hierdoor kan namelijk de plant beschadigd raken. Tevens is het mogelijk om een vlierbesbloesem-extract te gebruiken.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn planten de hagelschotziekte krijgen?
De juiste ontwatering en bemesting met fosfor zorgt ervoor dat de kans op schimmel verkleind wordt. Schimmels gedijen zich namelijk het snelst onder vochtige omstandigheden. Met voldoende waterafvoer kan tevens voorkomen worden dat de wortels van de plant beginnen te rotten. Het is van belang om afgevallen bladeren te verwijderen. Dit voorkomt eveneens de verspreiding van schimmels. Tevens kunnen er biologische middelen ingezet worden en is het belangrijk om niet te veel of te weinig bemesting te gebruiken. Overbemesting kan namelijk voor een te hoge zoutconcentratie zorgen vanwege de stoffen die hierin zitten. Het is aanbevolen om de plant zo gezond mogelijk te houden. Dit is meestal te zien aan de groene kleur en sterkte van de takken en bladeren. Hiernaast kan men zogenaamde 'mulchen' plaatsen om de plant(en) te beschermen.
Mulchen zorgen ervoor dat de bodem beschermd wordt
Een mulch is een bodembedekking die ervoor kan zorgen dat de grond beschermd wordt tegen allerlei klimaatfactoren. Dit wordt vaak in de landbouw gebruikt om de oogst te beschermen. Hiermee kan men voorkomen dat de grond te vochtig wordt. Schimmels profileren zich namelijk het snelst wanneer de grond zeer vochtig is. Mulchen zijn vooral effectief wanneer het klimaat wisselvallig is.