Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerie

Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerie Vandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met zich mee brengt. Het is dus belangrijk om uzelf goed te informeren voordat u aan kuipplanten begint. Als u de extra zorg op u wilt en kan nemen dan zult u veel plezier hebben aan de vele verschillende planten die beschikbaar zijn als kuipplant voor uw tuin, terras, kas of oranjerie. Veel kuipplanten komen uit landen met een ander klimaat wat vooral in de winter een probleem kan zijn.

Kuipplanten

Veel mensen hebben vandaag de dag vanuit praktisch oogpunt een grotendeels of volledig bestraten tuin of terras. Vanwege deze trend komen kuipplanten meer in trek. Ook met kuipplanten is een prachtige tuin te creëren maar er zitten wel haken en ogen aan. In feite is de term 'Kuipplant' een verzamelnaam voor planten die in de schemerzone zitten tussen binnen en buitenplanten. Ze kunnen niet echt het hele jaar buiten omdat ze geen vorst kunnen verdragen, maar het hele jaar binnen is ook geen optie. Sleutel is dus om de planten gedurende de winterperiode te laten overwinteren in huis.

Passiebloem / Bron: Arieth, PixabayPassiebloem / Bron: Arieth, Pixabay

Overwintering

Ook bij overwintering komt er vaak een probleem aan het licht: Vandaag de dag stoken we meer als dat men vroeger deed. Dit resulteert in een droge warme lucht waar de kuipplant ook niet goed tegen bestand is, zeker niet in die periode van het jaar. Het is belangrijk dat de kuipplanten in een koele vorstvrije ruimte komen te staan waar dus niet gestookt wordt en waar af en toe een raampje open gezet kan worden om te lichten. Ideale ruimtes hiervoor zijn:
  • Schuur
  • Kas
  • Serre
  • Oranjerie
  • Lege kamer

Of elke andere ruimte die vorstvrij is, waar niet gestookt wordt en die gelucht kan worden. Beschikt u over zo'n ruimte, zorg dan dat uw planten de juiste verzorging krijgen voordat ze naar binnen gehaald worden (Dit verschilt per plant, soms is bijvoorbeeld alleen de dode bladeren verwijderen voldoende, soms moet de hele plant gesnoeid worden, verwijder ongedierte en maak de potten schoon) voordat het gaat vriezen, dit is meestal half oktober. Doe de planten ook niet naar buiten voor de ijsheiligen.

Is uw plant bladhoudend, plaats deze dan zo dicht mogelijk bij het raam. De bladverliezende planten hebben geen zonlicht nodig.
Zorg dat u de kamer lucht tijdens vorstvrije periodes, dit helpt schimmel te voorkomen. De ideale overwinterings-temperatuur is tussen de 5 en 10 graden.

Buiten overwinteren

Wilt u uw planten toch buiten laten overwinteren dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de kans dat uw planten de winter overleven te vergroten. Gebruik houten kuipen of dikwandige handgebakken aardewerken potten en zet uw planten iets van de grond af. Daarnaast is het raadzaam op de potten te verplaatsen naar de muur van het huis, hier is de temperatuur meestal een paar graden hoger als elders in de tuin.

Verder is het raadzaam op de potten te isoleren met piepschuim of stro in de pot of in een vuilniszak om de pot heen gebonden en wil compost bovenop in de plantenbak nog wel eens werken om de plant te beschermen tegen de vrieskou.

De potten

Er zijn veel verschillende potten verkrijgbaar, de één nog mooier dan de ander, maar lang niet altijd even praktisch. Plant uw planten bijvoorbeeld nooit in potten met smalle openingen. Het is bijna onmogelijk om uw plant op een later tijdstip nog te verpotten zonder ernstige schade aan de pot of de plant toe te dienen.

Verder is het verstandig om een pot met een gat aan de onderkant te kopen, gebruik dus geen sierpotten of bloemschotels, de wortels blijven dan te nat en gaan rotten. Het resultaat spreekt natuurlijk voor zich.

De Ipoema kan overwinteren in een kas of onverwarmde kamer. / Bron: NeveahDe Ipoema kan overwinteren in een kas of onverwarmde kamer. / Bron: Neveah

Lente

In april mogen de planten weer naar buiten. Zorg wel dat ze in de schaduw staan de eerste paar dagen. Dit om bladverbranding tegen te gaan. Houd het weer goed in de gaten. Ook in april is er nog kans op vorst, bescherm uw planten goed of houd ze binnen tot de ijsheiligen. Als u het veilig wilt spelen zet u uw planten de eerste paar weken tegen de huismuur of onder een grote boom, dan is de kans op bevriezing een stuk kleiner.

Vorstgevoelige planten en plaatsing

Vorstgevoelige planten kunnen slecht tegen teveel water. Daarnaast vergroot water de kans op bevriezing. Houd deze planten tevens uit de oostenwind en de ochtendzon. Deze planten vereisen toch echt een goede overwinterplek. U kunt hier beter niet aan beginnen als u deze niet heeft.

Kuipplanten die tegen lichte vorst kunnen

Voor mensen die geen opbergplaats hebben voor hun kuipplanten zijn de planten die wat harder zijn mogelijk een betere optie. Deze planten kunnen enige vorst hebben en moeten alleen naar binnen bij strenge vorst. Dit is in Nederland over het algemeen slechts een week of 2 a 3. Vaak is het probleem dan nog redelijk te overzien. Voorbeelden van deze planten zijn:
Hebe-soortenPassifloraLavendula
Phormium tenaxNerium oleanderAnisodontea
RozemarijnCallistemonCamellia
LaurierChamaeropsPunica
Cupressus-soortenPittosporumErythrina
CamelliaNerium oleanderMagnolia
PoncyrusDicksoniaFremontodendron
TrifoliataJasminumMyrtus
AcaciaBuddlejaVarenpalm

Diverse Ipoema (windes) soorten / Bron: NeveahDiverse Ipoema (windes) soorten / Bron: Neveah

Klimmende kuipplanten

Er zijn diverse kuipplanten die ook klimmen. Vanzelfsprekend kan dit een probleem zijn bij vorst, een klimplant verplaatst u niet zomaar even. Zorg dus dat deze plant in een kas staat of een oranjerie, of aan het eind van het jaar gesnoeid kan worden.
In sommige gevallen zoals de Ipoema (klimmende winde) kunt u vrij goedkoop weer nieuwe zaden aanschaffen. Tot in mei zal het wat kaal ogen maar daarna heb je binnen de kortste keren een drie meter hoge plant staan vol met bloemen.
Klimmende windeKlimmende NachtschadePassiflora
Sommige ClematissenSolanum 'Rantonettii'Thunbergia grandiflora
KiwiMandevillaRhodochiton

Opbergplaatsen zonder zonlicht

Als u beschikt over een overwinterplaats zonder zonlicht dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met bolgewassen. Deze zijn over het algemeen éénjarig en in de rest van de gevallen kunnen ze prima zonder zonlicht af. Een aantal voorbeelden zijn:
AgapanthusIsmeneZephyranthus
VallotaCannaAmaryllis
CrinumEucomisGalthonia
© 2012 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvallende exotische bomen, struiken en planten in de tuinOpvallende exotische bomen, struiken en planten in de tuinOoit waren de ribes en forsythia populaire struiken in de tuin. Het waren de struiken waarvan hun bloei het voorjaar aan…
Kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatKuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatWe zijn een volk dat steeds meer reist. En op die reizen ontmoeten we andere culturen en ontdekken we nieuwe natuur. En…
Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Kuipplanten zijn een mooie aanvulling van de tuin, de overgang van tuin naar het terras wordt er mooi door overbrugd. Oo…
Plantenbakken in de tuin en op het balkonPlantenbakken in de tuin en op het balkonOf u nou uw tuin meer wilt versieren met het gebruik van plantenbakken of u gebruikt ze omdat u simpelweg geen andere op…

Gevaarlijke situaties rond huis en tuinGevaarlijke situaties rond huis en tuinElk jaar gebeuren er duizenden ongelukken rondom huis en in de tuin waarbij medische behandeling noodzakelijk is. In vee…
Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?De rotstuin is een prachtige en uitgesproken soort tuin. Het aanleggen ervan vergt veel expertise en zo ook de keuze van…
Bronnen en referenties
  • Tuinieren het hele jaar
  • Afbeelding bron 1: Arieth, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Neveah
  • Afbeelding bron 3: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.