Kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaat

Kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaat We zijn een volk dat steeds meer reist. En op die reizen ontmoeten we andere culturen en ontdekken we nieuwe natuur. En steeds vaker bestaat de behoefte om een deel van deze natuur, voor zover mogelijk natuurlijk, ook thuis te creëren. We willen ons ook thuis in het koude natte klimaat van Nederland omringen met kuipplanten en mediterraan fruit. Deze planten moeten het gevoel van, en de herinneringen aan, een warm en mediterraan oord weer doen herleven. Maar kunnen we die sfeer echt hierheen halen? Hebben dergelijke gewassen een overlevingskans in ons klimaat?
Kuipplant Agapanthus / Bron: Bluesnap, PixabayKuipplant Agapanthus / Bron: Bluesnap, Pixabay

Kuipplanten en mediterraan fruit in Nederlands klimaat?

Door de inmiddels jarenlange ervaring met kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaat is een goed beeld ontstaan van welke soorten wel en welke niet winterhard zijn. Er zijn vele soorten tropische bomen maar niet alle soorten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. Alleen de winterharde soorten doen het goed in ons land en kunnen in de volle grond hier overwinteren. De Nederlandse winters zijn soms vrij zacht. Dan lijken veel meer planten winterhard. Misschien kunnen de kuipplanten langer buiten blijven, maar blijf de weersverwachting altijd goed in de gaten houden. Wordt er nachtvorst opgegeven, neem dan maatregelen. De niet winterharde plantsoorten behoren tot de kuipplanten en gaan 's winters beter maar naar binnen.

Wat zijn kuipplanten en wat is mediterraan fruit?

We hebben het hier over planten die van origine niet uit Nederland komen en in het Nederlandse klimaat vaak 's winters in de winterstalling moeten worden gezet. Beslist niet te verwarren met eenjarige planten die niet tegen vorst kunnen, want dat zijn planten die maar één jaar leven, zoals hun naam al zegt. Kuipplanten gaan echter, mits goed verzorgd, jaren lang mee. Kuipplanten zijn niet-winterharde planten die vaak in de zomer buiten de terrassen opfleuren en in de winter naar binnen gaan. Een andere benaming voor kuipplanten is oranjerieplanten. De allereerste kuipplanten stonden ook daadwerkelijk in houten kuipen en overwinterde in de Oranjerie.

Abutilon / Bron: PollyDot, PixabayAbutilon / Bron: PollyDot, Pixabay

Bekende en veel toegepaste kuipplanten

  • Abutilon (Chinese bellenplant)
  • Bougainvillea (Bougainville)
  • Fuchsia (Bellenplant)
  • Nerium oleander (Oleander)
  • Plumbago (mannentrouw)

Mediterraan fruit als kuipplant

Als kuipplant wordt vaak mediterraan fruit gebruikt. Het gaat hier om planten afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee. Planten met vaak heerlijk geurende bloesem gevolgd door prachtige exotische vruchten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Citrusplant / Bron: Strecosa, PixabayCitrusplant / Bron: Strecosa, Pixabay
  • Citrus sinensis (sinaasappel)
  • Citrus limon (citroen)
  • Olea europaea (olijf)
  • Ficus carica (vijg)
De laatste twee, de olijf en de vijg, kunnen ook in de volle grond worden aangeplant en zijn volkomen winterhard.

Een terras vol kuipplanten

Een terras wordt gelijk veel sfeervoller en oogt meer "aangekleed" als het wordt opgevuld met meerdere potten. Door het gebruik van dezelfde soort pot, eventueel in verschillende maten, ontstaat er meer eenheid op het terras. Valt de keuze op verschillende potten, houd dan wel de kleur en het materiaal van de terraspot hetzelfde. Als de terras- of balkonplant direct in een terracottapot wordt geplant, dan moet men er rekening mee houden, dat terracotta poreus is en vocht aan de grond onttrekt. Planten in terracottapotten moeten dan ook meer water hebben dan planten in een pot van kunststof.

Verzorging van kuipplanten

Vaak heb je je bij de aanschaf van een plant al verdiept in de winterhardheid. Als de plant winterhard is, dan wil dit nog niet zeggen dat hij onze winters ook altijd zal overleven. In het Nederlandse klimaat kan naast vorst ook vocht een groot probleem zijn. Veel planten zijn wél winterhard, maar kunnen slecht tegen natte voeten. De yucca is hier een goed voorbeeld van. De yucca is in ons klimaat volkomen winterhard, maar bescherm hem in de natste maanden van het jaar wel tegen (teveel) vocht. Door de enorme opkomst van kuipplanten in de Nederlandse tuin is er in alle tuincentra ook al speciale voeding voor mediterrane planten te koop. Pokon heeft dit onder de naam Pokon Mediterrane plantenvoeding op de markt gebracht.

Overwinteren van kuipplanten en niet-winterharde planten

Fuchsia, een niet winterharde kuipplant / Bron: PollyDot, PixabayFuchsia, een niet winterharde kuipplant / Bron: PollyDot, Pixabay
Een goede overwintering is van cruciaal belang voor kuipplanten. Diverse kwekerijen van kuipplanten bieden aan om, uiteraard tegen betaling, je plant(en) op de kwekerij te laten overwinteren. De planten kunnen dan onder de beste omstandigheden van half oktober tot half mei in de "winterstalling" verblijven. Voordeel is ook dat ze gelijk gesnoeid worden en optimaal verzorgd en gevoed het nieuwe seizoen tegemoet kunnen gaan. Beschik je zelf over een goede vorstvrije ruimte, dan kan je ook goed de verzorging zelf ter hand nemen. Vraag bij aanschaf van de plant gelijk hoe je dit het beste aan kan pakken.

Kuipplanten: waar te koop?

De Nederlandse markt is rijkelijk bedeeld met aanbieders van kuipplanten en mediterraan fruit. Onder de consumenten is een steeds grotere behoefte ontstaan om een dergelijke plant aan te schaffen. Omdat er inmiddels veel meer bekend is over de verzorging en de houdbaarheid in ons klimaat, durft men het ook aan om de vaak dure kuipplanten zelf aan te schaffen. Echter niet alle aanbieders gaan even zorgvuldig om met benamingen van planten of met de classificatie "winterhard". Oriënteer je dus goed voordat je op pad gaat en laat je ter plaatse ook goed voorlichten voor je daadwerkelijk tot aanschaf overgaat. De meeste tuincentra bieden kuipplanten te koop aan. Als je echt iets bijzonders zoekt is een bezoek aan een speciale kwekerij echter wel aan te raden.

Kwekerij Acanthus in Beesd

Aan de rand van het eeuwenoude landgoed De Heerlijkheid Mariënwaerdt ligt kwekerij Acanthus. Een prachtige kwekerij van kuip- en oranjerieplanten in een historische omgeving. De kwekerij biedt ook de mogelijkheid om je eigen kuipplanten op de kwekerij te laten overwinteren, inclusief de bijbehorende verzorging. Voor meer informatie zie www.kwekerijacanthus.nl.

Kwekerij Exoterra in Oldeberkoop

In de zuidoost hoek van Friesland gelegen kwekerij, die er alles aan doet om waar ook ter wereld de meest winterharde exotische soorten te bemachtigen. Eucalyptus, bananenbomen met indrukwekkend grote bladeren, Yucca's en palmen. Je vindt het er allemaal. Voor meer informatie zie www.exoterra.nl.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oleander is een mediterrane bloeier in NederlandDe oleander is een mediterrane bloeier in NederlandEen prachtig bloeiende kuipplant in Nederland en België die zijn oorsprong heeft in de gebieden rond de Middellandse zee…
Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieKuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieVandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met z…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
De oleander plant geeft ook in Nederland mooie bloemenDe oleander plant geeft ook in Nederland mooie bloemenWie de landen rondom de Middellandse zee bezoekt zal vol bewondering kijken naar de prachtige oleanders die zelfs langs…

Lente: groenten zaaien in pottenWie groenten in potten wil kweken kan net als in de volle grond beginnen zodra het maart is. Sla, radijsjes en tuinbonen…
Voorjaarsschoonmaak in je tuinDe lente is in aantocht. Binnenkort zullen de eerst bloembollen hun kopjes boven de aarde uit steken en zie je de eerste…
Bronnen en referenties
Reactie

Nederland, 25-10-2019
Goedemiddag, ik heb een mangoplantje gekweekt uit pit. Hij is nu ongeveer 50cm hoog en heeft ook 2 zijscheuten. Nu drogen de blaadjes ineens uit. Wat kan ik hiertegen doen? Reactie infoteur, 26-10-2019
De plant verliest in de herfst zijn blad en zal in het voorjaar weer uitlopen. Zet de plant bij vorst wel naar binnen.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.