Plantenbakken in de tuin en op het balkon

Plantenbakken in de tuin en op het balkon Of u nou uw tuin meer wilt versieren met het gebruik van plantenbakken of u gebruikt ze omdat u simpelweg geen andere optie is; planten en bloemen in bakken kunnen een prachtige aanvulling zijn. Maar welke planten en bloemen zijn geschikt? En waar moet rekening mee gehouden worden? Er zijn vele soorten planten waar u vandaag de dag keuze uit kunt maken om uw terras of tuin op te vrolijken maar elke plant heeft zijn eigen verzorging nodig qua voedingsstoffen, water en zon. Laat u goed informeren voordat u voor een teleurstelling komt te staan.

Verzorging

Plantenbak-planten en bloemen vereisen meer verzorging als planten en bloemen die u in de tuin heeft staan. Om te beginnen moet u uitsluitend potgrond gebruiken bij deze planten en de potgrond eventueel aanpassen aan de specifieke vereisten van een plant. Potgrond houdt veel beter water en voedingsstoffen vast als tuingrond. Het is zaak dat de planten elk jaar verpot worden met nieuwe potgrond en eventueel een grotere pot en mest de planten bij elke keer als u dit ook doet met uw kamerplanten met kamerplant-voedingsstoffen.

Bron: Roselie, PixabayBron: Roselie, Pixabay

Welke planten zijn geschikt

Traditioneel zien we bijvoorbeeld de Geranium veel terug in plantenbakken. Ze zijn vol, hangen, staan, gaan werkelijk alle kanten uit en zijn erg kleurrijk en in veel variaties te koop. Echter, kunnen bijna alle planten in een pot, indien de pot groot genoeg is natuurlijk. De vraag reist dan, wat is redelijk. Als u een leuke heester voor in een pot koopt, vergeet dan niet een plekje vrij te houden in de tuin voor als uw heester het volgende jaar wat groter is, want lang houden ze het niet uit in een pot.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een of tweejarige planten in bloembakken en potten, maar buxus komt ook vaak voor of mensen die graag kruiden en vruchten zoals aardbeien verbouwen. Zeker de laatste groep is op deze manier makkelijker te onderhouden en ondervindt minder last van bijvoorbeeld slakken.

Een aantal voorbeelden van planten die al jaren gebruikt worden zijn:
 • Oranjeboompjes
 • Agapunthus
 • Agave
 • Fuchsia
 • Clivia
 • Canna
 • Dahlia

Vandaag de dag zijn er veel meer soorten kuipplanten, van kleine boompjes tot lieflijke hangplantjes, van rozen tot viooltjes. Laat u vooral goed adviseren door een specialist, niet alles is altijd even geschikt overal in uw tuin.

Bron: KoalaParkLaundromat, PixabayBron: KoalaParkLaundromat, Pixabay

Potgrond

Potgrond bestaat uit een speciale samenstelling van tuinturf en tuinstrooisel, op deze manier houdt het water en voedingsstoffen goed vast voor gedurende ongeveer een jaar. Er zijn planten die niet genoeg hebben aan dit soort potgrond en daarvoor zult u speciale potgrond aan moeten schaffen. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Anthurium
 • Cactus
 • Buxus
 • Heide
 • Varen
Een ander voordeel van potgrond is dat er nauwelijks onkruidzaad in zit.

Zomer en winter

Plantenbak-planten ofwel kuipplanten zijn veelal dubieus als het aankomt op het weer. Ze kunnen over het algemeen niet voor half mei (na de ijsheiligen) geplant worden, maar zijn wel vaak meer als eenjarig. De meeste planten vereisen dan ook dat ze in de winter in een koele kamer gezet worden, het mag er sowieso niet vriezen, maar een te warme omgeving kan hun groei ook ernstig beïnvloeden.

In de zomer moet u zeer goed uitkijken dat de planten niet te vol in de zon staan of dat ze niet verzuipen in een stortbui.
Kuipplanten geven veelal een hoop fleurigheid aan de tuin of het balkon maar de verzorging is ook niet van de lucht.
Heeft u geen gelegenheid om uw planten binnen te zettend: Kijk dan vooral uit naar winterharde kuipplanten.

De overwintering

Als u de planten binnen zet, zorg dan dat uw potten volledig schoon zijn. Soms zitten er slakken of ander ongedierte in of onder de bak, die heeft u natuurlijk liever niet in uw huis. Zet altijd de bladhoudende planten vlakbij het raam, zij zijn degenen die ook in de winter zonlicht nodig hebben in tegenstelling tot de bladverliezende planten. Zorg ervoor dat u goed lucht, de windstilte in de kamer of schuur kunnen voor schimmel en ongedierte zorgen. Zet dus uw raam of deur op een kier als het niet vriest. De beste overwinteringstemperatuur is 5 tot 10 graden. Mocht u toch de gok willen wagen om uw planten buiten te laten overwinteren: Zet ze dan dicht tegen de huismuren aan, hier is het vaak al een stuk warmer.
© 2011 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Kuipplanten zijn een mooie aanvulling van de tuin, de overgang van tuin naar het terras wordt er mooi door overbrugd. Oo…
Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieKuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieVandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met z…
Kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatKuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatWe zijn een volk dat steeds meer reist. En op die reizen ontmoeten we andere culturen en ontdekken we nieuwe natuur. En…
Paradijsvogelbloem, Strelitzia ReginaeDe Stelitzia of paradijsvogelbloem is een fascinerende tropische plant. Door de prachtig gekleurde bloemen met blauw en…

Rozen verzorging: standplaats, snoei, bemesten en ziektenRozen verzorging: standplaats, snoei, bemesten en ziektenRozen zijn een sieraad in iedere tuin. Rozen gedijen het best op een zonnige en luchtige plek, op goed bemestte grond. R…
Vruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstVruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstHet biologisch kweken van groenten in eigen tuin spreekt steeds meer landgenoten aan. Met de lente in het verschiet, zij…
Bronnen en referenties
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.