Siergrassen: een aanwinst voor iedere tuin

Siergrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen zodoende in grote en kleine tuinen worden toegepast. Ze zijn vaak het hele jaar mooi, ze wuiven met de wind heen en weer en als zonnestralen op de bewegende grassen schijnen geeft dat prachtige effecten. Siergrassen zijn verkrijgbaar in de kleuren groen, groen met witte of gele strepen, blauw, goudgeel, bronskleurig en bruin tot rood. Het mooiste effect wordt verkregen als grassen in grote hoeveelheden worden aangeplant, maar ze kunnen ook prima als accentplant in de tuin worden toegepast.

Siergrassen voor de tuin


Standplaats van het siergras

Het kiezen van het juiste gras voor de tuin zou niet alleen moeten worden bepaald door wat je leuk vindt. Wil het gras mooi aanslaan en zich voor langere tijd goed op zijn plaats voelen, dan moet bij de keuze rekening worden gehouden met het klimaat, de grond (natte of juist heel droge grond), de kwaliteit van de bodem en de standplaats (hoeveel uren zon is er aanwezig).

Het planten van siergras

Grasplantjes worden meestal aangeboden in een plastic bloempotje en hebben hun groei onder optimale omstandigheden doorgebracht, met voldoende zonlicht, water en de juiste hoeveelheid mest. Om ze in je eigen tuin gemakkelijk te laten aanslaan, is het aan te raden jonge plantjes te planten. Deze zullen zich gemakkelijker voegen naar de nieuwe omstandigheden dan grote volwassen grassen. Kijk bij het kopen of het wortelgestel van de plant goed ontwikkeld is met veel wortelhaartjes.

Maak een plantgat dat minstens twee keer zo groot is als het volume van de kluit van de plant. Zorg dat de bovenkant van de kluit op dezelfde hoogte komt te staan als de omringende grond. Wordt er in de herfst geplant, dan is de grond meestal vochtig genoeg. Bij planten in het voorjaar moet regelmatig water worden gegeven.

Let bij het planten op de onderlinge afstand tussen de planten. De kleine plantjes moeten zich nog ontwikkelen en hebben hiervoor voldoende ruimte nodig.

Verzorging van siergrassen

Bemesten is zelden nodig. De meeste grassoorten houden meer van een voedselarme dan van een voedselrijke grond. In de meeste tuinen is de grond dan ook voedselrijk genoeg.

Onkruid kan het best regelmatig tussen de grasplantjes verwijderd worden. Ze kunnen beter groeien zonder de concurrentie van het onkruid en als het onkruid in de kluit gaat groeien, kan het nog redelijk gemakkelijk verwijderd worden als het onkruid nog klein is.

Snoei is bij grote grassen over het algemeen in het voorjaar nodig. De afgestorven halmen worden verwijderd, zodat de jonge scheuten zich goed en snel kunnen ontwikkelen. Het is verstandig om handschoenen te dragen, want het gras kan zo scherp zijn dat het sneetjes in de handen en armen achterlaat.

Enkele siergrassoorten

Cortaderia of Pampasgras

Dit gras wil graag in de volle zon staan en wordt gemiddeld erg groot. Het wordt vaak aangeplant midden in een groot grasveld en krijgt in de late zomer grote veerachtige pluimen. In bloei kan de plant wel een hoogte van 3 meter bereiken. Het groenblijvende blad staat in het begin vaak rechtop, maar gaat later afhangen tot op de grond.

Miscanthus sinensis Zebrinus

Dit groene gras met dwarse gele strepen wordt ongeveer 1,5 m hoog. In het najaar komen er crème-kleurige bloemen in het gras die tot in de winter aan de plant blijven zitten. Het gras is groenblijvend, staat graag in de zon of halfschaduw en houdt van vochtige, waterdoorlatende grond.

Carex of zegge

Er zijn veel soorten Carex, die allen laagblijvend zijn. De meeste zijn groenblijvend en ze kunnen goed worden toegepast als bodembedekkers. Carex is in veel verschillende bladkleuren verkrijgbaar als geel, groen, bruin, bontgekleurd en rood/oranje. De grassen staan graag in zon of halfschaduw in vochtige, waterdoorlatende grond.

Hakonechloa macra

Dit siergras kan goed langs paden worden toegepast, vanwege de overhangende groeiwijze. Het gras is verkrijgbaar met groen, geel en bontgekleurd blad. De plant staat graag in de zon of halfschaduw in vochtige, waterdoorlatende grond. Het gras kan tot 1 meter hoog worden, maar blijft meestal wat lager.

Imperata cylindrica Red Baron of Japans bloedgras

Dit gras kan het best in de volle zon worden geplaatst. Het zachtgroene gras zal dan later in de zomer prachtige rode kleuren aan de toppen van het blad laten zien. Het gras wordt gemiddeld 50 cm hoog.

Pennisetum alopecuroides of lampenpoetsersgras

Dit siergras wordt tot 1 meter hoog en krijgt in september en oktober prachtige aaibare pluimen. Het gras houdt van een zonnige plek en waterdoorlatende grond.

Phalaris arundinacea of kanariegras

Dit gras kan tot 1,5 meter hoog worden en staat graag op een zonnige plek in de zon. De plant krijgt smal puntig groen blad en in juli en augustus komen er aarvormige pluimen aan het gras. Mooi gras voor in de border.

Stipa of vedergras

Dit gras verdraagt droge grond goed en staat graag in de volle zon. Het gras krijgt in juli en augustus luchtige pluimen, die met de wind mooi op en neer wuiven. Dit effect is op zijn mooist als het gras in grote hoeveelheden is aangeplant.
© 2016 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Siergrassen vullen de tuin aanSiergrassen vullen de tuin aanSiergrassen zijn niet meer weg te denken uit het beeld van de tuin. Ze zijn er in tientallen soorten, kleuren en maten,…
Siergrassen: zowel rustgevend als spannend in de tuinSiergrassen: zowel rustgevend als spannend in de tuinWie aan gras denkt zal wellicht in eerste instantie zijn gedachten bij een gazon hebben. Maar naast de groene sprietjes…
Siergrassen zijn gemakkelijk te combineren met vaste plantenSiergrassen zijn gemakkelijk te combineren met vaste plantenJe kunt in de tuin verschillende planten volstrekt willekeurig naast elkaar zetten en volop genieten van deze combinatie…
Miscanthus is een onmisbaar siergras in de borderMiscanthus is een onmisbaar siergras in de borderMiscanthus of prachtriet is een dankbaar siergras, dat eigenlijk in geen enkele tuin zou mogen ontbreken. Siergrassen zo…

Geurende bloemen en planten voor de tuinGeurende bloemen en planten voor de tuinEen tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de mee…
Tuinarchitectuur: geschiedenis en ontstaansredenenTuinarchitectuur: geschiedenis en ontstaansredenenIn de oudheid zullen nomadenstammen hun zwerversbestaan opgeven om zich op vaste plaatsen te vestigen, bij voorkeur op e…
Bronnen en referenties
  • Boek: Siergrassen Een tuin vol beweging ISBN 1090-438-1643-4
  • http://plantnu.nl/siergrassen
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.