Siergrassen zijn gemakkelijk te combineren met vaste planten

Siergrassen zijn gemakkelijk te combineren met vaste planten Je kunt in de tuin verschillende planten volstrekt willekeurig naast elkaar zetten en volop genieten van deze combinatie. Maar er valt vaak meer uit een plant te halen dan je op het eerste gezicht zult denken. De schoonheid van een plant kan op een subtiele manier benadrukt of versterkt worden. Dit kan je doen door een plant of plantgroep de juiste buurplant te geven. Planten die naast elkaar staan en veel op elkaar lijken komen elk veel minder tot hun recht. Door juist op zoek te gaan naar contrasten komen vormen veel beter uit. En siergrassen bieden bij uitstek dit contrast en combineren dan ook goed met vaste planten.

Beplantingsplan voor de border

Wie een tuin gaat aanleggen of een verandering wil aanbrengen in een bestaande tuin, buigt zich vroeg of laat ook over het beplantingsplan. Het is trouwens altijd verstandig om een beplantingsplan te maken in plaats van lukraak planten aan te schaffen en te combineren. Door eerst een volledig plan te maken wordt er beter nagedacht over alle belangrijke aspecten van een goed beplantingsplan. Het al vooraf volledig indelen van een border of plantvak laat je al automatisch goed nadenken over de invulling daarvan. Je krijgt vanzelf meer aandacht voor bijvoorbeeld het spreiden van de bloeiperiode. Is er verspreid over het jaar zoveel mogelijk in bloei? En door zo nauwkeurig met de invulling bezig te zijn, zie je ook vanzelf of naast elkaar geplante soorten tegelijkertijd in bloei staan. En misschien precies of net niet dezelfde kleuren hebben, of het is een kleurencombinatie die eigenlijk niet mooi is. Als je verder gaat kijken naar wat je naast elkaar aanplant, dan wordt ook de bladvorm en de soort bloem belangrijk. Met andere woorden er zijn heel veel verschillende aspecten die de revue moeten passeren om tot een uitgebalanceerd beplantingsplan te kunnen komen.

Vaste planten combineren met siergrassen / Bron: Daryl Mitchell, Flickr (CC BY-SA-2.0)Vaste planten combineren met siergrassen / Bron: Daryl Mitchell, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Samenspel tussen siergrassen en vaste planten

Uiterlijk van siergrassen en vaste planten

Siergrassen en vaste planten zorgen meestal voor spetterende en opvallende combinaties. Siergras heeft daarin zijn natuurlijk uiterlijk mee. Ten opzichte van veel vaste planten ziet siergras er volkomen anders uit. Met zijn grasachtig blad, dat soms ragfijn is en bij andere soorten juist weer heel grof, is het al een heel afwijkende bladvorm ten opzichte van de bladeren van de meeste vaste planten. Dan is het ook nog zo dat veel grassoorten polvormend zijn. De bloeiende aren komen als ranke stengels hoog boven deze pol uit. Dit geeft een mooi en luchtig schouwspel en werkt in combinatie met wat stijvere vaste planten verrassend goed. Door de ijle bloeiwijze van siergrassen worden ze ook veel als weefplanten gebruikt. Ze weven met hun neutrale vorm de overige beplanting in de border aan elkaar.

Slim inspelen op de kenmerken van planten

Het feit dat de verschijningsvorm van siergrassen in de meeste gevallen zo totaal anders is dan die van vaste planten moet op een slimme manier benut worden. Door goed te kijken naar de verschijningsvorm en kenmerken van een plant kan je op zoek gaan naar een goede buurplant. Deze goede buur moet in bepaalde opzichten totaal anders zijn. Want door juist slim in te spelen op tegenovergestelde kenmerken versterken buurplanten elkaar. Een goed voorbeeld is het combineren van siergras met hosta. Het fijne smalle blad van siergras en de grote brede bladeren van de hosta naast elkaar, zorgen ervoor dat beide planten volledig tot hun recht komen. Met bloemvormen kan je dit contrast ook zoeken. Veel siergrassen bloeien met aren bovenaan lange stengels. Door daar bijvoorbeeld achillea (duizendblad), dat bloeit met grote schermvormige bloemen, naast te zetten ontstaat een heel mooie elkaar versterkende combinatie. Verrassend genoeg doen tussen grassen en vaste planten combinaties waarbij beide een aarvormige bloeiwijze hebben het soms toch heel goed. Bij twee verschillende vaste planten, die beide een aarvormige groeiwijze hebben, werkt deze combinatie niet. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de ene aar een heel subtiele kleur heeft (het siergras) en de ander fel van kleur is (de vaste plant). De conclusie is dus dat planten die qua verschijningsvorm niet veel op elkaar lijken elkaar juist versterken en geen concurrenten elkaar worden. Ze krijgen dan allemaal de aandacht die ze verdienen.

Waarom combineren grassen zo goed met vaste planten?

Om goede plantencombinaties te kunnen maken, is het belangrijk om te weten waarom grassen zo goed met vaste planten gecombineerd kunnen worden. Waarin zit hem dit? Het belangrijkste is waarschijnlijk de algehele en natuurlijke uitstraling van siergras. Het informele uiterlijk en de subtiele en zachte kleuren van gras gaan nooit een schreeuwerige concurrentie aan met de buurplant. De kleuren zijn rustig en subtiel, maar ze zijn er wel! Het blad kan, naast alle groentinten, ook rood, geel, grijs of blauw zijn. Hier kan met het zoeken van een mooie combinatie handig op ingespeeld worden. En in de herfst kunnen sommige grassoorten ook echt vlammen met een spectaculaire verkleuring van het blad.

Combinaties van grassen en vaste planten die elkaar versterken

Binnen het enorm uitgebreide assortiment van vaste planten zitten enkele soorten die bijzonder goed samen gaan met grassen. Sterke combinaties zijn bijvoorbeeld:
  • Achillea met Eragrostis curvula
  • Aster met Miscanthus sinensis "Flamingo"
  • Eupatorium maculatum "Atropurpureum" met Miscanthus
  • Helenium "Kupferzwerg" met Sporobolus heterolepsis
  • Helianthus decapetalus "Triomphe de Gand" met Mischanthus sinensis "Samurai"
  • Lythrum virgatum met Deschampsia cespitosa
  • Knautia macedonica met Deschampsia cespitosa
  • Platycodon grandiflorus met Hordium jubatum
  • Sedum matrona met Carex comans "Bronze Form"
  • Thalictrum rochebrunianum met Calamagrostis brachytricha
  • Veronicastrum virginicum "Roseum" met Calamagrostis acutifolia "Karl Foerster"

In bovenstaande lijst wordt de vaste plant eerst genoemd, gevolgd door het siergras.
© 2019 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Siergrassen vullen de tuin aanSiergrassen vullen de tuin aanSiergrassen zijn niet meer weg te denken uit het beeld van de tuin. Ze zijn er in tientallen soorten, kleuren en maten,…
Siergrassen: zowel rustgevend als spannend in de tuinSiergrassen: zowel rustgevend als spannend in de tuinWie aan gras denkt zal wellicht in eerste instantie zijn gedachten bij een gazon hebben. Maar naast de groene sprietjes…
Boeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuinBoeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuinVoor het schikken van mooie boeketten, met bloemen uit eigen tuin, kun je eenjarige planten en plukbloemen uit zaadmengs…
Eenjarige siergrassen: soorten, aanplant en verzorgingEenjarige siergrassen: soorten, aanplant en verzorgingSiergrassen vormen een welkome afwisseling in een vaste planten border en geven een tuin een natuurlijke uitstraling. Ee…

Met deze planten maakt u (bedreigde) bijen écht blij!Met deze planten maakt u (bedreigde) bijen écht blij!We kunnen er niet meer omheen: het gaat niet goed met de wilde bijen. Een aantal van deze soorten worden ernstig bedreig…
Bamboe: er zijn ook mooie en niet woekerende soortenBamboe: er zijn ook mooie en niet woekerende soortenBamboe is een plant die bij velen gemengde gevoelens oproept. Misschien vertederend omdat gelijk gedacht wordt aan de pa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David Paul Ohmer, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.siergras.nl/
  • https://www.tuinadvies.nl/artikels/groenblijvende_grassen_een_ontdekking
  • Prachtig Gras - Micheal King & Piet Oudolf ISBN 90-6255-696-5
  • Afbeelding bron 1: Daryl Mitchell, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.