Buitenplanten zonder tuin of balkon

Buitenplanten zonder tuin of balkon De mens met tuin of balkon mag zich gelukkig prijzen. Het is, zeker in de stad, lang niet altijd vanzelfsprekend dat je een ‘buiten’ hebt. Heb je een flinke tuin, dan kan je lekker los gaan in de volle grond. Iets lastiger wordt het al bij een balkon, want over het algemeen hebben we het dat over slechts enkele vierkante meters. Maar zeker in de steden zijn er toch ook genoeg woningen zonder balkon of met slechts een Frans balkon. Maar ook daar zijn steeds meer mogelijkheden om aan de buitenkant van het huis een beetje groen te hebben. Hoe doe je dat?
Bron: Benscherjon, PixabayBron: Benscherjon, Pixabay

Groen doet goed!

We weten dat groen de mens goed doet. We worden vrolijk van mooi gekleurde bloemen die bij voorkeur ook nog lekker ruiken of mooie grote groene bladeren die als een dakje over elkaar heel vallen. Zachte kleuren grijs/groen, groen, blauw/groen of diep groen; er is voor iedereen wel iets te vinden.

Het spreekt voor zich dat wanneer je ruimte beperkt is, je soms ook daadwerkelijk moet woekeren met ruimte. Bij de kleine balkonnetjes is het verticaal tuinieren een ideale oplossing. Pal langs de muur van de woning of de omheining kan je in zakken van natuurlijke materialen, houten rekken of kunststof kokers perfect in de hoogte werken. Zo voelt het alsof je toch nog in het groen zit. Lastiger wordt het als je woning over geen echte buitenplek beschikt. Het is dan kijken wat voor mogelijkheden je hebt of kunt creëren.

Bij deze oplossingen is het goed na te gaan in hoeverre de huisbaas dit accepteert. Bij koopwoningen is het goed even af te stemmen met de vereniging van eigenaren of aan de buitenkant van het huis iets bevestigen voor planten, akkoord is. Het kan er nog zo mooi groen uitzien, als daar geen akkoord voor gegeven wordt dan wordt het toch lastig je groene paradijs te realiseren. Misschien is er dan een mogelijkheid om tot een compromis te komen.

Mogelijkheden zonder eigen buitenplek

Hoge/lage ramen

Bij grote raampartijen is het zinvol te kijken of je horizontaal een reling kunt maken (bijvoorbeeld vrij laag aan de grond). Deze kan van metaal zijn maar hardhout kan ook. Bij een groot raam neemt het nauwelijks daglicht weg en als je een reling of twee onder elkaar maakt, kan je daar weer bakken aan hangen. Let wel op, want niet ieder raam leent zich ervoor. Een kantel-/tuimelraam is eigenlijk het meest perfect. Zo kan je overal goed bij. Om de sfeer van een groot raam te behouden is het meestal niet zo mooi om afhangers voor een dergelijk raam te hangen. Zet er mooie groene tuinplanten in, in verschillende kleurschakeringen, en hier en daar een mooi gekleurde plant met bloemen. Deze kunnen eventueel weer matchen met bloemen die je binnen hebt staan.

Bron: Tpsdave, PixabayBron: Tpsdave, Pixabay
Frans balkon
Een Frans balkon is niet meer dan een metalen rekje voor een deur op hoogte. Met de deur lekker open haal je buiten naar binnen. Maar het metalen rekje kan je natuurlijk ook gewoon volhangen met leuke bakken (riet, hout of kunststof) met planten. Probeer zoveel als mogelijk het volledige oppervlak te benutten en dat kan relatief eenvoudig met bakken die je over de reling hangt of bakken die je op de reling zet (deze kan je vervolgens vastzetten en ze zijn er ook in verschillende maten). Plaats dan naast wat kleurige bloemen ook groene afhangers. Dat kan een eenvoudige hedera zijn (neem groen blad en groen/wit blad), maar je kunt ook een clematis of een passiebloem nemen. Deze zijn er in verschillende kleuren.

Buitenvensterbank

Natuurlijk kan je ook kijken of je op de buitenvensterbank van je raam bakken neer kunt zetten. Als deze buitenvensterbanken ietwat schuin aflopen dan kan je er een soort ijzeren stang/buis voor bevestigen (het hoeft maar een randje te zijn waar de plantenbak tegenaan kan leunen). Maar je kunt de plantenbakken ook met haken van ijzer of kunststof vastzetten.

Je kunt voor één of twee grote bakken kiezen, maar er zijn tegenwoordig genoeg leuk gekleurde kleine bakken. Als je een aantal op rij voor je raam zet, fleurt dat al meteen op. Kijk of je de bloeiende plant in ton-sur-ton met de bak kunt krijgen. Zo wordt het kleurig maar niet druk en rommelig. Je kunt ervoor kiezen om een van de kleuren die je in je huis gebruikt voor de accessoires ook voor de bakken te gebruiken. Zo combineer je buiten en binnen nog meer.

"Toon mij uw tuin en ik zal zeggen wie u bent." Alfred Austin

Bron: 36882, PixabayBron: 36882, Pixabay
Ramen bekleden
Als je ramen geen vensterbanken hebben en je kunt er ook niets voor bevestigen, kijk dan of je met ijzeren rekken die je aan de muur kunt bevestigen naast je raam een strook groen kunt maken: mooie grote afhangers die de zijkanten van je raam ‘bevolken’. Je waant je zomaar in het groen als je aan beide zijde van je ramen van deze smalle rekken met gevulde bakjes aantreft. De fijne hedera kan weelderig groeien en blijft groen. Je kunt hem ook eenvoudig knippen als de plant iets té weelderig wordt. Daar heb je lang plezier van.

Heb je een ‘dieperliggend’ raam (bredere spouwmuur), dan kan je overwegen om haken aan de bovenzijde van de balken (vaak ijzer of gewapend beton) te maken. Daar bevestigen je dan gevlochten touwen aan. Afhankelijk van hetgeen je als mooi ervaart kan je bijvoorbeeld halverwege in de gevlochten touwen, hangplantjes in bakken bevestigen. Je kunt het gevlochten touw door de lussen van een plantenbakje halen (deze worden speciaal als hangbakje gefabriceerd en zijn in de grote tuincentra te koop in vele kleuren).

Als je bang bent dat de bakken met een beetje wind door je ramen komen of deze minimaal beschadigen, zorg dan dat het gevlochten touw lang genoeg is om het te bevestigen aan de onderbalk van je raam. Je spant de plant als het ware met het gevlochten touw tussen de bovenkant en onderkant. Een hangplant kan ook nog langs het touw groeien en soms kan je er meer planten van boven naar beneden in bevestigen.

Goed verzorgen

Opbouw plantenbak

Iedere plant moet je goed verzorgen, dat is niets nieuws. Maar bakken drogen sneller uit en dat maakt ze extra kwetsbaar. Doe als eerste wat hydrokorrels onderin de bak en zorg dat er een gaatje in zit om een overschot aan vocht af te kunnen laten voeren. Dan pas de potgrond erin. Afhankelijk van de planten die je er in zet is er ook nog gespecialiseerde potgrond.

Voeding en water geven

Zorg dat de bakken altijd voldoende voeding krijgen. Dit is te koop in pipetjes, staafjes, kegeltjes etc. Dit gaat in de potgrond en geeft gedurende een bepaalde periode de juiste stoffen af. Zorg dat de plant voldoende water krijgt en let er bij veel zon op dat er niet op het blad water gegeven wordt. Geef bij voorkeur in de ochtend de planten goed water. Verder is het goed uitgebloeide bloemetjes direct te verwijderen. Aangezien buitenbakken sneller uitdrogen, ga je het met één keer in de week tijdens de zomermaanden niet redden. Voel dus in de ochtend even hoe droog de potgrond aanvoelt. Als te veel water weg kan vloeien, kan je bij twijfel beter iets te veel dan te weinig water geven.

Tot slot

Je moet het leuk vinden, groen is goed voor de mens en je moet er dus vooral geen stress van krijgen. Bedenk hoe je ook zonder een eigen buiten toch zoveel mogelijk groen in je directe omgeving kunt kringen. Doe ideeën op bij de tuincentra en op internet en maak een eigen plan toegespitst op de eigen unieke situatie. Veel plezier.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloomframe balkon een raamkozijn en balkonEen vernieuwend product op het gebied van wonen is het Bloomframe balkon. Dit is een raamkozijn die uit te klappen is na…
Balkon opfleurenBalkon opfleurenBij veel appartementen zie je kleine, sobere balkons met veel beton en ijzer. Maar ook als ze groter zijn, kan het er no…
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera of Klimop is bij iedereen bekend als klimplant, maar er zijn veel verschillende soorten en daar zit ook Hedera al…

Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?Wanneer planten last hebben van bladluis kunnen zij ernstig beschadigd raken. Bladluizen zijn grotendeels aan het uitein…
Meidoorn: sierheester, haagplant en medicijn tegelijkMeidoorn: sierheester, haagplant en medicijn tegelijkVanaf begin mei bloeien ze weer in tal van tuinen en parken: prachtige bomen, bedekt met witte bloemen, tot vijf meter h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Benscherjon, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Tpsdave, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: 36882, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.