Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?

Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden? Wanneer planten last hebben van bladluis kunnen zij ernstig beschadigd raken. Bladluizen zijn grotendeels aan het uiteindes van de takken te vinden. Zij voeden zich voornamelijk aan nieuwe bladeren en bloemknoppen. Er bestaan diverse manieren om het ongedierte te bestrijden. Welke methoden bestaan er allemaal? Welke insecten kunnen bevorderlijk of juist een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid bladluizen?

Bladluis bestrijden


De bladluis

Bladluizen behoren tot de insecten. Deze insecten zuigen de voedingsstoffen en sappen op van planten. Met het speeksel worden er virussen verspreid waardoor vegetatie ernstig aangetast kan worden. Wanneer de beestjes het sap uit de plant halen verandert het speeksel in een soort gel. Hiernaast scheiden zij een zoete stof af, genaamd 'honingdauw'. Deze stof kan ervoor zorgen dat er schimmel ontstaat. De schimmel is te herkennen aan de zwarte kleur die bij de bladeren ontstaat. Hiernaast is er kleverige schimmel aan de onderkant van de bladeren te zien. De meeste bladluizen zijn groen van kleur en worden maximaal zo'n 5 millimeter groot. Hiernaast kunnen de diertjes onder andere zwart, wit, geel en rood van kleur zijn. Enkele voorbeelden van luizen zijn onder andere:
  • Bladluis
  • Groene perzikluis
  • Rozenluis
  • Wolluis
  • Zwarte bonenluis

Voorkeur

Het ongedierte heeft de voorkeur om op zoek te gaan naar het gedeelte van de plant dat nieuw is. Dit komt vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen die zich hier bevindt. Deze voedingsstoffen hebben planten nodig om te kunnen groeien. Ze zijn hierdoor dikwijls bij bloemknoppen en aan de onderkant van nieuwe blaadjes te vinden. Wanneer je deze insecten wilt bestrijden is het daarom aangeraden om je vooral op deze plekken te richten. Wanneer de bladluizen verdwenen zijn hebben de bladeren de kans om op een gezonde manier te groeien. Hiernaast is de kans groter geworden dat de bloemknoppen uiteindelijk uitkomen.

Voortplanting

De bladluis plant zich zeer snel voort. Dit betekent dat er snel een groot kolonie ontstaat. Dit kan zelfs wanneer de mannetjes en vrouwtjes afgezonderd zijn. Dit wordt ook wel 'parthenogenese', oftewel 'ongeslachtelijke voortplanting' genoemd. Tevens hebben zij naast het leggen van eitjes, het vermogen om hun jongen levend te baren. Sommige exemplaren hebben vleugels waardoor zij zich nog sneller (en verder) kunnen verspreiden.

Lieveheersbeestjes eten bladluizen

Bij sommige tuinwinkels zijn er doosjes met larven te koop. Hiermee kan er binnen een korte tijd een groot aantal lieveheersbeestjes losgelaten worden. Overige insecten zoals spinnen en sluipwespen kunnen eveneens ervoor zorgen dat bladluizen verdwijnen. Mieren hebben echter een negatief effect. Zij zorgen er namelijk voor dat lieveheersbeestjes verdwijnen omdat zij de bladluizen beschermen. Zij nuttigen namelijk van de honingdauw die de kleine insecten produceren. Honingdauw wordt afgescheiden door middel van twee buisvormige organen die zich aan het achterlijf van de bladluizen bevinden.

Bestrijding met behulp van koud water

De insecten houden niet van koud water. Zij kunnen door middel van een tuinsproeier weggesproeid worden. De kou onthouden ze waardoor ze in het gevolg hier niet meer te vinden zijn. Losse planten dienen voor de zekerheid op tegels geplaatst te worden zodat de bladluizen niet terugkruipen.

Het gebruik van afwasmiddel en wasmiddel

Een alternatieve manier om de insecten te bestrijden is door middel van afwasmiddel. Dit kan met een grote hoeveelheid water gemengd worden om vervolgens over de planten gegoten te worden. Hiernaast kan men wasmiddel gebruiken om een soortgelijk resultaat te behalen. De planten ondervinden normaal gesproken geen problemen hiervan. Je hebt ook de keuze om over te stappen naar biologische bestrijdingsmiddelen die geheel milieuvriendelijk zijn.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Er bestaan biologische bestrijdingsmiddelen die ongevaarlijk zijn voor de mens. Zelfs na behandeling kunnen gewassen geoogst worden zonder dat zij schadelijk zijn voor de mens. De bestrijdingsmiddelen bevatten namelijk bepaalde vetzuren die in de natuur voorkomen. Tevens is de stof hiervan biologisch afbreekbaar. Dit product kan dikwijls in de vorm van een plantenspuit gekocht worden. 'Natria' en 'Luxan Luizenspray' zijn enkele voorbeelden van producten tegen bladluizen. Ze hebben het vermogen om effectief te zijn tegen verschillende soorten bladluizen.

Opnieuw besproeien kan zeer effectief zijn

Wanneer de bladluizen eenmaal bestreden zijn kunnen er dode bladluizen achterblijven. Zij krijgen hierdoor een donkere kleur. Je kunt eventueel met behulp van tuinhandschoenen deze overgebleven resten van de plant verwijderen. Het is aangeraden om na behandeling de plant opnieuw te besproeien met bestrijdingsmiddelen. Het kan hierbij helpen om een aantal dagen te wachten.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden?Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden?Bladluizen kunnen veel schade aanrichten aan je planten. Vooral in het voorjaar en in de zomer kunnen de kleine beestjes…
Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis is slecht voor uw planten. Bladluizen bestaan er in vele soorten. Meer dan duizend verschillende soorten bladlu…
Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusBestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusLast van bladluizen? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen wa…
Wanneer zijn insecten schadelijk of nuttig, en waarom?Wanneer zijn insecten schadelijk of nuttig, en waarom?Wat is het nut van een mug? Deze vraag hoor je vaak. Je zou ook kunnen zeggen: wat is het nut van een mens? Beide vragen…

Guerrilla gardening: groen door de hele stadGuerrilla gardening: groen door de hele stadIn de jaren 70 is een initiatief ontstaan genaamd guerilla gardening. Guerilla gardeners willen voor meer groen zorgen i…
Buitenplanten zonder tuin of balkonBuitenplanten zonder tuin of balkonDe mens met tuin of balkon mag zich gelukkig prijzen. Het is, zeker in de stad, lang niet altijd vanzelfsprekend dat je…
Bronnen en referenties
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.