Balkon opfleuren

Balkon opfleuren Bij veel appartementen zie je kleine, sobere balkons met veel beton en ijzer. Maar ook als ze groter zijn, kan het er nog steeds troosteloos uitzien. Deze kan je met van alles opfleuren zonder dat het veel geld kost. Een beetje creativiteit en veel energie! Enkele tips om met een klein budget toch je balkon op te fleuren.

Kleuren

Met kleuren kun je veel doen. Bekijk je balkon goed en wat heb je op je balkon staan wat goed is. Zijn de tuinstoelen goed (deze kan je natuurlijk ook altijd verven), kijk dan of je met leuk gekleurde kussens wat kleur kunt toevoegen aan het balkon.
De kleur in kussens op verschillende plaatsen terug laten komen kan veel voor je balkon doen. Te denken valt aan:
  • Kleedje op tafel
  • Kaarsen voor op tafel of op standaard op de grond (mogelijk in een windlicht)
  • Plantenpot of bloemenvaas
  • Buitenschilderij tegen een zijwand van het balkon
  • Een eventueel binnen afgedankt theeblad voor op tafel

Maar wil je het wat rigoureuzer aanpakken dan kan een betonnen vloer of plafond ook met buitenverf in een bijpassende kleur geverfd worden. Voor een plafond wel uitkijken voor te donkere kleuren. Aan het plafond kun je wel “sterren plakken”. Deze zie je vaker op slaapkamers, maar met kaarsverlichting lichten deze 's avonds ook op en ziet er sprookjesachtig uit. Overdaad schaadt, dus ben voorzichtig met het aantal. Subtiliteit doet veel meer!

Tafel / kast

Een tafel(tje) bij een tuinstoel is functioneel en kleed een balkon aan. Bij een heel klein balkon heb je tafels die je kunt monteren aan de afrastering van je balkon, maar laat de ruimte het toe, is een kleine ronde of vierkante tafel leuk.
Een oud kastje (wat bijvoorbeeld voor binnen is afgedankt) kan, als het niet te diep is, met een kleurtje prima dienst doen op het balkon. Haal bijvoorbeeld eventuele deuren eruit, lak de kast en sjabloneer de achterwand. Dit kunnen strakke vormen zijn, maar ook kleurige bloemen. De planken in de kast kunnen functioneel gebruikt worden als opslag voor plantenpotten of bloemvazen of vul de plantenpotten met leuke vetplantjes of cactussen.
Heb je wat losse planken over kunnen deze op dezelfde manier gebruikt worden. Verf de planken in de gewenste kleur, zet ze met beugels tegen de zijwand van je balkon. De beugels waar de planken mee bevestigd zijn kunnen nog gebruikt worden om iets leuks aan te hangen.

Planten

In veel gevallen is er relatief je weinig ruimte, dus creativiteit is geboden. Natuurlijk zijn er de traditionele bakken die je over de rand van je balkon kunt hangen, maar wil je dit niet dan kan een klimplant die je moet leiden ook een uitkomst zijn. Koop 1 of max. 2 grote potten (misschien weer met de kleur die je op je balkon gebruikt) met klimplanten die zichzelf niet hechten, maar die je moet leiden. Zet deze in de buitenste hoeken van je balkon op de grond en begin met leiden van de takken. Dit kan bij een ijzeren balkon met dwarsspijlen per spijl, maar wil je alleen de bovenrand, dan kun je hem gaan “wikkelen” om de balkonrand. Je hebt snelgroeiers en dan kan een balkonrand vrij snel “groen” en aangekleed zijn.
In de kast kun je kleine vetplantjes, cactussen of mini versies (worden zo gekweekt) van grote planten kwijt zetten en wil je meer groen is een hanging basket een optie. Ook deze zijn tegenwoordig in allerlei kleuren te krijgen.

Lampen

Een balkon kan een lichtpunt hebben en dat kan je gebruiken voor functioneel licht of sfeerlicht, dat is heel persoonlijk. Maar heb je een balkon waar de zon meerdere uren per dag komt, dan valt er ook aan lampjes op zonne-energie te denken. Deze kunnen bijvoorbeeld tussen de klimplant van de balkonrand aan het ijzer vastgemaakt worden en geven in de avonduren een gedempt licht.

Is het alles bij elkaar toch iets te veel geld in één keer, maak dan eerst je plan voor het balkon. Koop iedere keer iets van het lijstje, dit kan ook uit een tweedehands winkel of opkoperij (van faillissementen) zijn, daar kunnen ze ook leuke potjes en stoeltjes kopen. Je gaat het immers toch in je eigen kleur verven. Een grote pot verf is weer goedkoper als iedere keer kleine potjes. Wel goed sluiten voor de volgende verfklus en kwast schoonspoelen. Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetbaar Tuinieren; Het Eetbare BalkonGeen tuin en toch graag zelf verse groenten en kruiden kweken? Als je een balkon hebt, is dit geen probleem. De mogelijk…
IJsbloem, vrolijke eenjarige plantDe ijsbloemen hebben een bonte mengeling van kleur. Het zijn eenjarigen die uw balkon en tuin maanden een zonnig en vrol…
Het planten en onderhouden van balkonplantenHet planten en onderhouden van balkonplantenDe balkonplant is natuurlijk gewoon vaak een potplant. Echter, meer dan in een reguliere tuin, kan de balkonplant bijvoo…
Bloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in huis en tuin. Iedereen houdt ervan. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen nood, met onderst…

Beton maken / verhoudingBeton is een gesteente dat je kunt samenstellen door gebruik te maken van de volgende bouw/grondstoffen: cement, zand, g…
Kerstverlichting het hele jaar doorKerstverlichting het hele jaar doorKerstverlichting is gezellig maar van korte duur. Enkele tips om kerstverlichting het hele jaar te gebruiken in en om he…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-04-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.