Pampagras kopen, soorten en prijs

Pampagras kopen, soorten en prijs Pampagras (wordt ook wel geschreven als pampasgras) is populair. De prachtige wuivende pluimen in je tuin geven sfeer en rust en ze stralen een bepaalde zachtheid uit. Ze waaieren mooi met de wind mee. De meeste pampagrassen komen uit Zuid-Amerika, maar gedijen ook hier niet slecht. Ook enkele soorten komen uit Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea. In de natuur komen de pluimen meestal voor op grasvlaktes, die pampa's genoemd worden. Geschikt voor in onze tuinen zijn de vrouwelijke pampagrasplanten van Cortaderia selloana. Waar kan je pampagras kopen en wat kost het ongeveer? Cortaderia selloana wordt ook wel siergras genoemd. De vrouwelijke pluimen zijn het grootste, hebben de volste pluim en zijn pluiziger dan de mannelijke planten. De mannelijke plant is niet alleen minder aantrekkelijk qua afmeting, maar ook de kleur is saaier. Pampagras heeft scherpe bladeren, waaraan je je vingers snijden kunt. De naam Cortaderia selloana is samengesteld uit de ontdekker van de plant botanicus Friedrich Sello, en het Spaanse woord 'cortador' wat snijden betekent. In ons land kan de witte of roze Cortaderia selloana zich prima redden.

Verzorging pampagras

(Het) pampagras doet het goed in tuinen, maar ook bij de aanwezigheid van zeewind gedijen ze wel. Ook overleven ze onze winters meestal zonder problemen. Het is dus een sterke grassoort. In de winter hebben ze het liefst niet te veel regen of andere nattigheid. Omdat er zich vanuit de wortels een grote pol vormt kan je daarom het beste de pol voor de winter bij elkaar/dichtbinden om te voorkomen dat er te veel neerslag tussen de stelen terechtkomt. In maart de plant terugsnoeien. In het voorjaar wordt dor blad weggeknipt, en ook eventueel oude verdorde pluimen verwijderd. De plant komt dan snel weer op en wordt elk jaar voller.

Soorten die in Nederland vaak gezien worden

  • Cortaderia selloana Rosea: deze soort pampagras is lang en zachtroze van kleur. Vormt zelf geen zaden zonder bestuiving.
  • Cortaderia selloana Pumila: deze soort is kort/laag, tot ongeveer 1,25 meter. Vormt zelf geen zaden zonder bestuiving.
  • Cortaderia selloana Sunningdale Silver: heeft witte pluimen, met stevige volle 'draden,' en deze grassoort wordt groot. De plant kan tot wel ongeveer 3,50 meter hoog worden.
  • Cortaderia jubata: deze is een probleem omdat dit pampagras zelf zaden vormt, zonder dat bestuiving nodig is. Ze verspreiden zich daarom veel te snel en veel te gemakkelijk.

De Cortaderia selloana 'Rosea

Dit siergras kan wel 200 centimeter lang worden. Het scherpe blad heeft een diep-groene, blauwachtige kleur. De pluimen bloeien vanaf augustus ongeveer 3 maanden, volop. De plant vormt schitterende lange pluimen van ongeveer een halve meter. De kleur van de pluim kan zachtroze of dieper roze zijn. Dit pampagras kan goed tegen onze winters, en de sterke planten met grote pollen kunnen tot -16 graden Celsius de winter zonder problemen doorkomen. De plant houdt van vochtige grond, waarin voldoende kalk zit. Op een zonnige plek doen ze het prima maar ook in half-schaduw komen ze mooi tot hun recht. De plant kost klein ongeveer 10,-, koop je echter een grote volgroeide dan zit je al snel aan 30,-.(Prijsindicatie 2015). Lees altijd goed de aanwijzingen en het verzorgingsadvies.

Cortaderia selloana Pumila

Dit pampagras is laagblijvend, en wordt niet hoger dan 1,25 meter. De pluimen zijn gebroken wit. De verzorging is verder hetzelfde als bij de Rosea variant. Zeer jonge planten kosten tussen de 5,- en 10,- euro. Grotere planten met pluim worden vanzelfsprekend duurder, maar voor 25,- a 30.- heb je een mooie volle plant. (Prijsindicatie 2015) Omdat hij niet al te lang wordt, past hij in elke tuin.

Cortaderia selloana Sunningdale Silver

Dit pampagras is een welig siergras wat een herfstachtig effect creëert. In Nederland is deze als plant niet gemakkelijk te verkrijgen. De vederachtige pluim kan wel 70 centimeter lang worden. De bloemen (pluimen) zijn crèmekleurige, met een bijna schuimachtige zachtheid. Zeer sierlijk wapperen de veren in de wind. Prachtig nabij een vijver of als achtergrond in je tuin. Deze soort kan wel 3 meter hoog worden en de bloemen wel 75 centimeter lang. Indien te verkrijgen kosten de jonge planten al snel 15,- of meer, grotere planten kunnen wel oplopen tot 50,- of meer. Vanwege de afmeting is er vermoedelijk niet zoveel vraag naar deze plant, waardoor hij moeilijk te verkrijgen kan zijn. Er bestaat ook een kleinere soort, die silverminipampa genoemd wordt. Dit is een nieuwe variant, en deze wordt slechts 100 centimeter groot. Deze is te koop voor ongeveer 15,-. (Prijsindicaties 2015)

Cortaderia jubata

Deze plant weet zichzelf voor te planten zonder bestuiving, waardoor hij in sommige delen van de wereld andere planten verdringt en zelfs bomen het leven moeilijk maakt. Deze is dus waarschijnlijk niet te koop als plant. Deze soort brengt dus apomictisch zaden voort, en kan daardoor ontaarden in een ware plaag. Aan een pluim groeien wel duizenden zaadjes. De mammoetboom aan de Amerikaanse westkust wordt zelfs door de pluim bedreigd. Jonge nieuwe zaailingen van de reuzensequoia worden door de pluim overwoekert. Dit probleem treedt echter niet op bij de pampagrassen die je in Nederland verkrijgen kunt, aangezien deze, zoals eerder genoemd, zichzelf niet voortplanten zonder bestuiving, en er alleen vrouwelijke planten verkocht worden.

Pampagras in de tuin

Pampagras is geliefd vanwege het spectaculaire uiterlijk van deze grassoorten. Aan het einde van de sterke steel met scherpe bladeren, zit de veer, opgebouwd uit kleine bloemetjes aan takjes. De veren bewegen golvend in de wind. Het gras geeft een landschap (door de pluimen) een dromerig uiterlijk, en het gras geeft een romantische sfeer aan een tuin. Rondom vijvers staat dit gras ook erg mooi. De planten hebben verder weinig verzorging nodig, wat ook een voordeel is.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pampasgras met witte pluimen is een plant voor grote tuinPampasgras met witte pluimen is een plant voor grote tuinPampasgras staat mooi in een wat grote en ruime tuin. Men kan deze plant in het midden of aan de rand van het grasveld p…
Pampasgras in de tuin en in huisPampasgras in de tuin en in huisPampasgras wat ook wel eens Spaanse pluimen of ook wel witte pluimen (ze zijn er ook in zacht roze tinten) genoemd worde…
Siergrassen: een aanwinst voor iedere tuinSiergrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen zodoende in grote en kleine tuinen worden toegepast. Ze…
Siergrassen: zowel rustgevend als spannend in de tuinSiergrassen: zowel rustgevend als spannend in de tuinWie aan gras denkt zal wellicht in eerste instantie zijn gedachten bij een gazon hebben. Maar naast de groene sprietjes…

Verschillende manieren om vogels naar je tuin te lokkenVerschillende manieren om vogels naar je tuin te lokkenEr zijn verschillende manieren om meer wilde vogels in je tuin te krijgen. Hierbij kan men inspelen op de diverse behoef…
Bladblazers: functies, soorten, gebruik en de juiste kiezenBladblazers: functies, soorten, gebruik en de juiste kiezenOok tuingenieters mopperen wel eens over hun tuin als ze s morgens na een nacht met veel wind opstaan en naar buiten ki…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pampasgras
  • http://www.bethchatto.co.uk/grasses/cortaderia/cortaderia-selloana-sunningdale-silver.htm
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.