Pampasgras in de tuin en in huis

Pampasgras in de tuin en in huis Pampasgras wat ook wel eens Spaanse pluimen of ook wel witte pluimen (ze zijn er ook in zacht roze tinten) genoemd worden, zien we steeds vaker in de moderne tuin. Grasachtige bladeren (het betreft een siergrassoort) en uit de kern groeien mooie grote witte pluimen. Multifunctioneel en mooi.

Plaatsen

Pampasgras is een grassoort die het prima doet in borders, maar ook solitair in een grote bak. De planten kunnen fors uitgroeien en de lange smalle en vooral sierlijke ‘bladeren’ waaieren ver uit. Een dergelijke plant moet de ruimte krijgen en kunnen op prominente plaatsen geplaatst worden.

Het pampasgras groeit hard en enkele planten groepsgewijs plaatsen is ook prima. Dicht bij elkaar plaatsen lijkt het langzaam maar zeker alsof er een grote plant ontstaat. Maar er kan ook gekozen worden om de planten iets verder uit elkaar te zetten. Zo blijft de plant met zijn uitgroeiende pluimen behouden, alleen de lange sierlijke bladeren waaieren dan door elkaar. Bij het plaatsen van de planten moet hier rekening mee gehouden worden.

Enkele voorbeelden van prominente plaatsen voor deze sierlijke plant (in allerlei variaties):
  • Op een groot grasveld kan een pampasgras precies in het midden geplaatst worden.
  • Op de hoeken van een grasveld of langs de border kunnen pampasgrassen geplaatst worden.
  • In symmetrische tuinen kunnen de ‘uithoeken’ voorzien worden van pampasgras.
  • In borders achteraan met kleinere siergrassen die matchen met de bladeren van de pampasplant er voor zetten.
  • Grote potten van metaal of hout kunnen voorzien worden van een pampasplant. Let op niet te veel in een pot, de plantjes lijken klein, maar groeien hard!
  • Als je geen vaste erfafscheiding wilt kan een serie van pampasgrasplanten naast elkaar ook voor een soort afscheiding zorgen

Verzorging

De verzorging is eenvoudig. Ze groeien hard en goed en kunnen erg groot worden als ze in de volle grond staan. Eenmaal per seizoen goed terugsnoeien, dat wil zeggen helemaal kort knippen of tot het ‘groen’. Groeit vanzelf allemaal weer aan.
De pluimen en de rietachtige stengels in ieder geval verwijderen. Als dit niet gebeurt, is het op zich niet zo erg, maar ze zullen dan zelf afbreken en ‘verwaaien’. Het kan er dan wel een tijdje rommelig uitzien.

In huis

De pluimen kunnen het binnen ook prima doen. Als de pluim nog mooi vol is moet deze zo dicht mogelijk bij het gras van de plant verwijderd worden en droog vervolgens de pluim. Deze kan daarna groepsgewijs in een mooie hoge slanke vaas gezet worden of haal de stengel er voor het grootste gedeelte vanaf en maak er een mooi boeket voor op tafel van. Combineer het met bijvoorbeeld wat siergras voor de kleur. Een andere mogelijkheid is de pluimen te verwerken in een groot boeket met meerdere soorten bloemen en groen. Kijk goed naar bijpassende kleuren. De pluimen zijn meestal ietwat gebroken wit, maar er zijn ook rozeachtige.

Verwacht niet dat deze pluimen jaren meegaan, maar vervang ze ieder jaar. Het pampasgras geeft ieder jaar mooie nieuwe pluimen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pampasgras met witte pluimen is een plant voor grote tuinPampasgras met witte pluimen is een plant voor grote tuinPampasgras staat mooi in een wat grote en ruime tuin. Men kan deze plant in het midden of aan de rand van het grasveld p…
Siergrassen: een aanwinst voor iedere tuinSiergrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen zodoende in grote en kleine tuinen worden toegepast. Ze…
Pampagras kopen, soorten en prijsPampagras kopen, soorten en prijsPampagras (wordt ook wel geschreven als pampasgras) is populair. De prachtige wuivende pluimen in je tuin geven sfeer en…
Grassen in de tuin, standplaats volgens kleur en vormGrassen in de tuin, standplaats volgens kleur en vormGrassen zijn al erg lang terug te vinden in allerlei tuinen, maar het heeft lange tijd geduurd voor de voordelen ervan b…

Vijver in de tuin; zorg voor voldoende zuurstof in het waterVijver in de tuin; zorg voor voldoende zuurstof in het waterEen vijver is een verrijking van de tuin. Door bij de aanleg goed voorbereid te werk te gaan, worden teleurstellingen ac…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Reacties

Carola Sybrandy, 11-10-2020
Zou ik pampasgras bij de bomen in mijn straat kunnen planten? (1 per boomtuin). Zo ja, welk soort kan dan het beste? Een die niet zo groot wordt misschien? Reactie infoteur, 13-10-2020
Hallo, Volgens mij kan je niet zomaar in de straat planten zetten. Als het al mag, lijkt me pampasgras niet heel geschikt. Er zijn lage grassen die dan meer geschikt zijn.

Wilma Tromm, 04-08-2016
Ik zou graag het pampagras uit mijn tuin weghalen, zijn er tips voor? Reactie infoteur, 04-08-2016
Dat kan maar is niet eenvoudig. Er is geen verdelger voor, dus het wordt met een spade de kluit in stukken hakken. De spade recht omlaag de grond insteken en dan het stuk kluit wat je met de spade van de gehele kluit los gewrikt hebt, er vanaf breken. Zo doe je dat - afhankelijk hoe groot de kluit is - meerdere malen. Net zolang tot de kluit tot een minimum gereduceerd is. Het laatste stuk kan je dan gemakkelijk verwijderen. Stevige klus!

Ria, 03-10-2015
Ik heb 3 hele grote pampasgras in mijn tuin dicht bij het water, mijn vraag is : ik wil er een paar binnen zetten in een grote lange Vaas, maar moet ik ze eerst drogen en hoelang staan ze dan? Gr Ria Reactie infoteur, 03-10-2015
Je kunt ze zo afknippen en in de vaas zetten. Ze drogen langzaam in. Ik heb dat zelf ook gedaan en ze hebben er bij mij maanden mooi uitgezien. Kan nogwel langer, maar dan worden de pluimen een beetje groezelig.

Roelf Kok, 17-02-2015
Heb al 3jaar een Pampus in de tuin staan en daar is nog nooit een pluim in gegroeid hij is inmiddels al wel 4 keer zo groot geworden. Wat doe ik toch verkeerd, snoei hem elk jaar tot bijna tot de grond af, graag uw mening. Reactie infoteur, 17-02-2015
Dat is lastig, maar ik heb 2 jaar achter elkaar nauwelijks gesnoeid en er zijn mooie pluimen uit gekomen. Mogelijk een jaar overslaan?

Eveline Plahiers, 24-04-2014
Beste,

Wij hebben 10-tal dagen geleden een pampasgras gekocht. Deze is om vooraan in de tuin te zetten, maar onze poort staat er nog niet. De plant staat buiten in z'n potje. De bladeren zijn nu heel dor geworden en trekt helemaal wit. Is er iets verkeerd aan?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 24-04-2014
Een plant kan wel even in de pot staan, maar ik zou er voor kiezen dit niet te lang te laten staan. 10-dagen is best lang. Verder moet je de plant water geven alsof het een normale potplant is. De plant kan zijn water immers nog niet uit de grond halen. Als daaraan voldaan is, dan ligt het mogelijk toch aan het lang in de pot staan. Beter is het dan om de plant direct in de grond te zetten en flink wat water erbij (en dit ook de eerste dagen blijven doen). Ook als er af en toe een bui valt. De plant kan altijd nog verplaatst worden, maar langer in de pot lijkt me niet zinvol.

Ben de Wildt, 03-10-2013
Bloeit deze plant al bij aankoop? Reactie infoteur, 03-10-2013
Die pluimen kunnen er al inzitten bij aankoop. Maar meestal worden ze in het voorjaar gekocht en dan zijn het "slechts" sprieten en lijkt het niet veel. Begin van de zomer schieten deze planten dan uit en richting het midden/einde van zomer komen de grote pluimen tevoorschijn en blijven langere tijd mooi.

Mw Oerlemans, 04-04-2013
Aan u een vraag, ik heb 1 witte pampasgras en zoiets al… naam kwijt maar ook pluimen met mooie kleur als de zon er opschijnt. Mij was gezegd dar ik de plant voor de winter, de bladeren dus, samen moest binden. Wanneer mag het los en moet in ze dan kort afsnoeien en hoe kort. Reactie infoteur, 04-04-2013
Het snoeien voor de winter is het beste, vaak waaien ze vanzelf kaal in de winter. Maar laat ze maar los. Dat kan nu prima. Gaat zometeen vanzelf weer groeien (en de kluit wordt vanzelf groter). Het moet nogal gek gaan, wil pampasgras niet groter worden.

Louise Bremer, 11-06-2012
We hebben al 6 jaar een prachtige pampasgras. Hij staat in de zomer vol met pluimen.
We hebben hem zoals elk jaar gesnoeid en hij begint weer flink te groeien. Alleen zit er in het midden van de plant een hele grote berg met oud hout.Daar groeien ook geen bladeren. Kan ik hier iets aan doen? Reactie infoteur, 12-06-2012
Ik heb er zelf verschillende in de tuin staan en haal ieder jaar het dood hout eruit. Dat maakt de plant voor het nieuwe jaar ook weer voller.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-04-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.