Bladblazers: functies, soorten, gebruik en de juiste kiezen

Bladblazers: functies, soorten, gebruik en de juiste kiezen Ook tuingenieters mopperen wel eens over hun tuin als ze ís morgens na een nacht met veel wind opstaan en naar buiten kijken. Grote delen van het grasveld liggen dan vol afgevallen bladeren en ook tussen de struiken kleurt de bodem herfstbruin. Het is immers juist in het herfstseizoen dat de bladeren vallen. Maar hoe moet dat weer opgeruimd worden zonder al te veel moeite? Welnu, daar is een bladblazer goed voor. Die naam is overigens in veel gevallen verkeerd want een zogenaamde bladblazer heeft dikwijls meer functies.

Functies en energievoorziening van bladblazers

De functie naast wegblazen van bladeren is dikwijls het opzuigen daarvan en dat is zeker zo makkelijk. Sommige apparaten met die twee functies hebben ook nog en derde functie namelijk versnipperen van de bladeren. Bladblazers zijn te verkrijgen met verschillende energievoorzieningen. Elektrisch met een aansluiting op netstroom, door middel van een snoer, of energievoorziening door middel van een accu en een derde mogelijkheid is met een benzinemotor.

Elektrische bladblazer

Een elektrische bladblazer is vooral geschikt voor een kleine tuin waar slechts enkele keren per jaar blad hoeft te worden verwijderd. Een elektrische bladblazer maakt niet zoveel lawaai en vergt weinig onderhoud. Het nadeel is dat er een stopcontact in de buurt moet zijn en dat er met een lange snoer moet worden gewerkt.

Accu-bladblazer

Ook een bladblazer met accu is goed voor een kleinere tuin en heeft het grote voordeel zonder lastige snoer te kunnen werken. Het flexibele apparaat is in het algemeen wel minder krachtig dan een elektrische bladblazer. Uiteraard heeft een accu slechts een bepaalde werkduur wat lastig is voor langduriger gebruik. De goedkoopste accu is die van het type Ni-Cad. Deze accu moet wel eerst helemaal leeg zijn voordat hij weer wordt opgeladen anders verliest hij op den duur capaciteit. Een verbeterde versie van de Ni-Cad accu ia de Ni-MH accu. Deze kan altijd worden opgeladen ook al is de accu nog niet helemaal leeg wat makkelijk is om in een werkpauze even bij te laden. De beste soort accu is een Li-Ion accu welke ook een stuk lichter en kleiner is maar duurder in de aanschaf.

Bladblazer met benzinemotor

Voor een grotere tuin of voor veelvuldig gebruik is een bladblazer met benzinemotor het aangewezen apparaat. Dergelijke bladblazers zijn wel luidruchtig en wegen zwaar. Ze zijn verkrijgbaar met een tweetakt motor of met een viertaktmotor. Een tweetaktmotor is in het algemeen iets lichter maar een viertaktmotor is zuiniger en heeft een langere levensduur.

Gebruik voor alleen blazen of ook zuigen en versnipperen

Een bladblazer die tevens bladzuiger is lijkt ideaal omdat de bladeren dan niet hoeven te worden opgeruimd. Maar in de praktijk blijken wel eens enkele nadelen. Een dergelijk apparaat is zwaarder en daardoor iets lastiger te hanteren en velen vinden de verzamelzak in de weg zitten. Ook kunnen de zuigmond en zuigbuis verstopt raken en zijn vastzittende blaadjes niet zo makkelijk weg te krijgen. Wat het geluid betreft hebben bladzuigers het nadeel meer lawaai te maken. Ook zijn er bladblazers die het blad opzuigen en daarna versnipperen wat ook wel verhakselen wordt genoemd. Na het versnipperen worden de restanten van de bladeren opgevangen in een opvangbak.

Werken met een bladblazer

Veilig werken met een bladblazer vergt enkele uitgangspunten. Allereerst is, afhankelijk van het lawaai, bescherming van het gehoor aan te bevelen. Daar zijn handige oordoppen voor verkrijgbaar en een alternatief is bescherming door middel van een koptelefoon. Om te voorkomen dat rondspringende takjes de ogen bereiken kan een veiligheidsbril worden gedragen. Goede werkhandschoenen kunnen de trillingen van het apparaat opvangen. Uiteraard is het wegblazen van bladeren het meest effectief op een droge dag. De richting waarin geblazen wordt is het best naar een hoek van de tuin of tegen een muur. En natuurlijk is het goed om te trachten te voorkomen dat gevoelige plantjes omgeblazen worden.

Uiteenlopende aanschafprijzen

De prijzen van bladblazers lopen zeer uiteen van enkele tientjes tot veelvouden daarvan waarbij een bladblazer voor de vakman wel meer dan driehonderd euro kan kosten. Maar dat is dan ook een bladblazer met een 4-taktmotor (bijvoorbeeld model MT 32 BPB van het merk MTD). Het goedkoopst zijn modellen die door elektriciteit (met snoer) worden aangedreven. Modellen met een accu zijn meteen een stuk duurder omdat de accu betrekkelijk veel kost. Voor wie de aanschaf een probleem is in vergelijking met het weinige gebruik zijn huurapparaten beschikbaar die meestal gehuurd kunnen worden bij bouwmarkten of tuincentra. En wie weet bestaat de mogelijkheid om samen met enkele buren een goede bladblazer aan te schaffen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bladblazers: hoe werken ze en wat zijn de specificaties?Bladblazers: hoe werken ze en wat zijn de specificaties?Bladblazers zijn handige apparaten die het opruimen van bladeren vereenvoudigen. Met bladblazers kan men namelijk veel t…
Bladblazers; gemakkelijk verwijderen van afgevallen bladBladblazers; gemakkelijk verwijderen van afgevallen bladHet kan verkeren. In het voorjaar kunnen we niet wachten tot de eerste bladeren weer aan de bomen komen. Maar in de herf…
Bladzuigers: Soorten en de verwerking van biologisch afvalBladzuigers: Soorten en de verwerking van biologisch afvalBladzuigers zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De bladzuigers met een benzinemotor zijn het krachtigst en z…
Geluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderGeluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderElektrisch tuingereedschap is onmisbaar in de tuin. Zeker voor een tuin met een groot gazon, veel hagen of bomen is dit…

Pampagras kopen, soorten en prijsPampagras kopen, soorten en prijsPampagras (wordt ook wel geschreven als pampasgras) is populair. De prachtige wuivende pluimen in je tuin geven sfeer en…
Kindertuin creërenKindertuin creërenWanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bladblazer
  • http://www.kieskeurig.nl/bladblazer
  • http://www.fonq.nl/producten/categorie-bladblazer/
  • http://www.consumentenbond.nl/bladblazer/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.