Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaar

Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaar Veel tuinliefhebbers verkiezen een heg als afscheiding van hun gebied in plaats van een schutting. Gelukkig zijn de betonschuttingen uit de gratie geraakt maar ook een houten schutting wordt niet door iedereen als romantisch genoeg beschouwd. Een groene haag steekt ook minder af bij een mooi aangelegde tuin. Maar ojee, telkens die heg snoeien is meestal een flink karwei. Terwijl dat vroeger veel knipwerk kostte met een handschaar kan dat voortaan ook met een elektrische schaar en dat scheelt. De stroomvoorziening voor een elektrische schaar gaat ofwel via een stopcontact ofwel door middel van een accu.

Heggenschaar of haagschaar

Een heggenschaar wordt soms ook haagschaar genoemd omdat in plaats van over een heg ook over een haag wordt gesproken. Maar een heg is volgens het woordenboek een omheining van struiken en een haag kan twee betekenissen hebben namelijk een heg of een rij mensen.

Elektrische heggenschaar sneller dan met handschaar

Als tuingereedschap hoort een heggenschaar tot die artikelen die minder vaak gebruikt worden en betrekkelijk duur zijn in de aanschaf. Dit in tegenstelling tot ander tuingereedschap zoals bijvoorbeeld een schoffel die weinig kost en vaak wordt gebruikt. Een heg knippen of snoeien hoeft maar enkele keren per seizoen te gebeuren en dan is de aanschaf van een elektrische heggenschaar een behoorlijke investering. Toch is die hoge investering in de meeste gevallen zeker lonend omdat het werk veel sneller klaar is dan snoeiwerk met een handschaar en vooral ook veel minder inspanning kost.

Probleemloos snoeien

Voor een heg als afscheiding van de tuin komt een aantal struikachtige planten in aanmerking die probleemloos met een elektrische heggenschaar gesnoeid kunnen worden zoals:
  • berberis
  • buxus
  • haagbeuk
  • laurierkers
  • liguster
  • meidoorn
  • taxus thuja

Werkingsprincipe van elektrische heggenschaar

Heggenscharen zijn er in diverse soorten en worden geleverd door verschillende fabrikanten. Maar het werkingsprincipe is van allen gelijk. Over de lengte van het apparaat is een groot aantal scherpe messen en tegenmessen aangebracht die door een motortje op en neer glijdende bewegingen maken. De knipbeweging is een gevolg van het snel achtereen langs elkaar glijden van de messen en tegenmessen.

Zwaardlengte en heghoogte

Bij de aanschaf van een elektrische heggenschaar moet wel op het gebruik worden gelet. De zogenaamde zwaardlengte moet voldoende zijn voor de te snoeien heg. Een overzicht van lengte en heghoogte is:
zwaardlengteheghoogte
45 centimeter1 meter
50-60 centimeter2 meter
60 of meer centimetermeer dan 2 meter
Om goed te kunnen snoeien moet ook de mesafstand voldoende zijn waarbij regel is dat bij dikke twijgjes een bredere mesafstand noodzakelijk is.

Stroomvoorziening via stopcontact of accu

Elektrische heggenscharen worden geleverd met stroomvoorziening vanuit een stopcontact of door een accu. Een goede accu levert voldoende stroom om minstens een half uur een heg te bewerken. Li-Ion accu’s leveren de beste resultaten maar zijn ook het kostbaarst. Stroomvoorziening door middel van een stopcontact heeft het grote nadeel dat steeds goed opgelet moet worden waar de lange snoer zich bevindt. Het per ongeluk doorknippen van de snoer kan nare gevolgen hebben ook al zijn de meeste apparaten daar tegen beveiligd. Snoerloos werken heeft als grootste voordeel niet voortdurend met het snoer in de contramine te zijn en tevens het voordeel dat ver verwijderd van een stopcontact toch gewerkt kan worden.

Bron: Antranias, PixabayBron: Antranias, Pixabay

Halsbrekende toeren

Heggen moeten regelmatig worden gesnoeid om ze niet teveel te laten uitdijen of te hoog te laten worden. Soms zijn er bijna halsbrekende toeren voor nodig om overal bij te kunnen. In die gevallen kunnen extra verlengstukken een uitkomst bieden. Maar dan nog kan niet elk snoeikarwei door iedereen worden uitgevoerd en is voorzichtigheid geboden. Een heggenschaar is overigens niet geschikt voor takken en dikke twijgen. Daar moet een snoeischaar voor worden gebruikt. Voor het kleinere werk is uiteraard een handschaar nog steeds een goed stuk tuingereedschap.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke heggenschaar voor welke klus?Een heggenschaar is onmisbaar in een grote tuin, als je tenminste zelf van tuinieren houdt. Het is leuk om eens lekker a…
Coniferen snoeienConiferen snoeienWanneer moet je coniferen snoeien? Hoe moet je coniferen snoeien? Dit zijn vragen die veel mensen zich met recht stellen…
Garden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenGarden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenDe Garden Groom is een revolutionaire heggenschaar die snoeit en meteen het afgesneden snoeiafval opvangt, zodat u na af…
Geluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderGeluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderElektrisch tuingereedschap is onmisbaar in de tuin. Zeker voor een tuin met een groot gazon, veel hagen of bomen is dit…

Komkommers telenKomkommers telenHet is erg leuk om komkommers te telen, want de planten groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. De komk…
Stroming in een koivijverStroming in een koivijverVoor onze koi willen we ervoor zorgen dat deze opgroeien onder de beste omstandigheden. We zorgen ervoor dat de waterkwa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RonPorter, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heggenschaar
  • Afbeelding bron 1: Antranias, Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.