Stroming in een koivijver

Stroming in een koivijver Voor onze koi willen we ervoor zorgen dat deze opgroeien onder de beste omstandigheden. We zorgen ervoor dat de waterkwaliteit verkeert in optimale conditie, we zorgen voor de best mogelijke voeding en we zorgen er natuurlijk voor dat de koi in een rustige omgeving verkeren. We zien de koi graag opgroeien met een ontwikkeling van een goede lichaamsbouw en doen er dan ook alles aan om dit zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden. Eén van de aspecten welke hierin een belangrijke rol speelt, is de stroming in een koivijver.

Voordelen van stroming in een koivijver

Er zijn diverse voordelen te benoemen van het voorzien van extra stroming in een koivijver. De voordelen worden onderstaand toegelicht.

Betere vuil afvoer in de vijver

Doordat er een betere stroming in de vijver aanwezig is, krijgt vuil geen gans om stil te liggen. Het vuil slaat niet neer op de bodem en wordt veel gemakkelijker en sneller afgevoerd naar de bodemdrain of pomp welke het verplaatst naar het filter.

Ontwikkeling van een krachtige body bij koi

De body van een koi is een belangrijk aspect van de vissoort. Een goede body zorgt voor een energieke en krachtige uitstraling van een koi. Niet voor niks is de body één van de belangrijkste aspecten tijdens de beoordeling op een koi show. Voor grotere formaten koi is dit zelfs het zwaarst tellende onderdeel (tot wel 50%) van de beoordeling. Wanneer er extra stroming gecreëerd wordt in een vijver, dient een koi harder te werken om tegen de stroming in te kunnen zwemmen. De ontwikkeling van spiermassa gaat hiermee gepaard, wat zorgt voor een krachtige uitstraling. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de vergelijking met karpers in de natuur welke leven in een vijver, plas of meer, ter vergelijking met karpers in een rivier.

Koi zijn actiever en hebben minder last van vetopslag

Koi zijn in een vijver met stroming veel actiever. Dit is direct waar te nemen nadat een stromingspomp voor een aantal minuten aanstaat. De koi zwemmen sneller, actiever en zijn tijdens het voeren veel vlugger aanwezig. Doordat de vissen actief zijn, is de kans op ophopende vervetting nihil.

Stroming zorgt voor een enorme verrijking van zuurstof in het water

Stroming zorgt voor beweging in het water, ook aan het oppervlak ontstaat beweging in de vorm van rimpelingen op het water. Hoe meer beweging in het water aan het oppervlak, des te meer contact met de buitenlucht er ontstaat. Meer contact met buitenlucht betekend een grotere opname van zuurstof in het water.

Koi vinden het fijn om af en toe eens lekker door de stroming heen te zwemmen

Buiten de eerder genoemde onderdelen, is het niet alleen goed voor koi, maar vinden de koi het bovendien ook nog eens lekker of af en toe wat extra stroming te hebben. De koi zwemmen graag tegen de stroming in, om zich vervolgens mee te laten drijven aan het oppervlak, dit herhalen ze vaak een aantal keren achter elkaar.

Hoe zorg je voor extra stroming in een vijver?

Er zijn meerdere manieren om te zorgen voor extra stroming in de vijver. De makkelijkste en tevens de beste oplossing is door een extra pomp in de vijver te plaatsen. Bijvoorbeeld in een ondiep gedeelte of juist op de bodem van de vijver. De uitgang van de pomp kan eventueel verkleint worden zodat er een krachtigere waterstroom ontstaat. Een voordeel van een losse pomp in de vijver, is dat er gemakkelijk van locatie gewisseld kan worden. De eerste week kan deze bijvoorbeeld voor stroming zorgen welke rechtsom in de vijver loopt, de tweede week vervolgens linksom.

Ook kan er met een zware luchtpomp gezorgd worden voor extra stroming in een koivijver. met een luchtschijf of luchtring op de bodem wordt er gezorgd voor verticale stroming. De luchtbellen stijgen omhoog en verplaatsen het water van de bodem mee naar boven in de vijver.

Kan ik te veel stroming in mijn vijver hebben?

Let op dat er niet teveel stroming ontstaat in de vijver. Zeker bij lagere temperaturen onder de 15 graden Celcius is dit noodzakelijk. De normale doorstroming van het filtersysteem is hierbij voldoende. Pas bij hogere temperaturen kan er extra stroming in de vijver gecreëerd worden, het liefst pas bij temperaturen van 18 graden Celcius of hoger. Wanneer je een pomp gebruikt in de vijver om stroming te creëren, neem dan als vuistregel een pomp met een capaciteit van maximaal 50% van de inhoud van de totale vijver. Bij een vijver van 30.000 liter inhoud mag dan een stromingspomp gebruikt worden van maximaal 15.000 liter per uur. Dit zal voor meer dan voldoende beweging in de vijver zorgen. Gebruik een tijdklok om de pomp niet heel de dag aan te laten staan, maar met intervallen van bijvoorbeeld 2 x 3 uur per dag.

Lees verder

© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud koivijver in najaar en winterHet is belangrijk uw koivijver goed te onderhouden in het najaar en in de winter. Dit is van groot belang om een goede b…
Tips voor het houden van koikarper in je vijverHet hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een e…
Stromingen binnen de pedagogiekStromingen binnen de pedagogiekBinnen de pedagogiek kennen we meerdere stromingen. De stromingen bestaan uit een aantal theoriën. Het is aan de pedagoo…
Een steur in je vijverEen steur in je vijverSteuren zijn enorm populair om in de vijver te houden, je komt ze daardoor ook regelmatig tegen in een tuincentrum, vijv…

Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarElektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarVeel tuinliefhebbers verkiezen een heg als afscheiding van hun gebied in plaats van een schutting. Gelukkig zijn de beto…
Snoeisel van de taxus inleveren voor mensen met kankerSnoeisel van de taxus inleveren voor mensen met kankerNiet alleen leent de taxus zich uitstekend als heg voor de tuin, het snoeisel kan ook worden gebruikt om medicijnen tege…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 20-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.