Welke heggenschaar voor welke klus?

Een heggenschaar is onmisbaar in een grote tuin, als je tenminste zelf van tuinieren houdt. Het is leuk om eens lekker aan de gang te gaan in de tuin, je moet dan wel weten wat je kunt gebruiken als het gaat over de heggenschaar, welke soort ga je kiezen en wat zijn de voor- en de nadelen? Een heggenschaar zal er voor zorgen dat je heg er weer mooi bij staat. Het is belangrijk de heg op het juiste moment te snoeien. Maar wanneer is het juiste moment en wanneer moet je het juist niet doen? In dit artikel wordt aandacht besteed aan de heggenschaar en de mogelijkheden.

Algemeen gebruik

Een onmisbaar stuk gereedschap als je in het bezit bent van een tuin. Velen hebben hun tuin omringd met een haag, struikjes of andere groene planten. Deze groene gewassen groeien maar door als je ze niet in toom houdt. Ook zullen er minder fraaie uitwassen tevoorschijn komen. Het is immers zaak bij de meeste planten om ze niet te wild te laten door groeien.

Een haag of heg dien je enkele keren per jaar te knippen. In de maanden mei/juni en nog een keer in september. Dit is een richtlijn, volg de instructies voor jouw specifieke heg/haag op. Hoe beter je een heg of haag bijhoudt met knippen des te mooier en dichter wordt deze. Oude en lelijke takken dien je eruit te snoeien met een snoeischaar. De heggenschaar gebruik je uitsluitend om de heg of haag in een juiste vorm te knippen, dunner te maken en om de heg op hoogte te maken. Ga met een heggenschaar geen struiken snoeien, dan blijft er namelijk een botte heggenschaar over. Voor de liefhebber van buxus is er een speciale buxusheggenschaar, natuurlijk kun je daar gerust buxusstruikjes mee knippen. Deze heggenschaar maakt het eenvoudig om de buxus in allerlei vormen te knippen. Of gewoon recht af te knippen als je niet van een bolletje, een diervorm of iets dergelijks houdt. Een heggenschaar bestaat er in een handheggenschaar, een elektrische heggenschaar en een heggenschaar op accu.

De handheggenschaar

Wanneer je heel ontspannen in de tuin wilt werken, inclusief het heg knippen dan is de handheggenschaar de meest geschikte. Je pakt hem als je wilt beginnen, is gebruiksklaar, geen stroomkabel nodig, geen accu die opgeladen moet worden, je kunt meteen van start. Ook wanneer er dieren of kinderen in de buurt zijn levert deze heggenschaar geen gevaar op. Je kunt er ook op alle plaatsen mee komen, je bent niet afhankelijk van een stopcontact. Het nadeel is dat je lichamelijk wel wat zeilen bij moet zetten, vooral bij een lange heg. Maak de heggenschaar na gebruik goed schoon, dat is slechts heel eenvoudig bij de gewone heggenschaar. Om de heggenschaar zo goed mogelijk te laten werken moet hij wel scherp zijn. De takjes en het blad moeten er afgeknipt worden en niet afgetrokken. Zorg dus voor een goed geslepen schaar.

De heggenschaar op accu

De heggenschaar op accu is een uitkomst als je moeite hebt met de knipbeweging bij een gewone handheggenschaar. Ook bij een lange, grote heg is het een stuk gemakkelijker een heggenschaar op accu te gebruiken, het kost minder inspanning en minder tijd. Een nadeel is het feit dat hij steeds moet worden opgeladen. Heb je ineens zin om te heg te gaan knippen, dan moet je weer een hele poos wachten voordat hij is opgeladen. Verder is het een prima stuk gereedschap ,dat je werk lichter maakt. Hij is veilig in gebruik ook met dieren en kinderen in de buurt, je hebt namelijk geen kabel of snoer.
Natuurlijk is een schaar altijd scherp en voorzichtigheid is zeker met kinderen en dieren altijd geboden. Ook de heggenschaar op accu moet schoongemaakt worden na gebruik en natuurlijk op tijd geslepen worden voor een mooi resultaat van de heg of haag.

De elektrische heggenschaar

Een mooi tuingereedschap, een goed hulpmiddel, dat tijd bespaart. Let echter wel op het gevaar van het snoer of de kabel die met je “meeloopt”. Draag er zorg voor dat de kabel of het snoer veilig over je schouder ligt, zodat je niet per ongeluk de kabel doorknipt. Ook moet je niet met een elektrische heggenschaar op een wankele trap gaan staan om op een bepaalde hoogte te kunnen knippen. Wanneer je alle veiligheidsvoorschriften in acht neemt is het een stuk gereedschap dat veel werk in korte tijd voor je verzet. Een nadeel is het dat je stroom in de buurt moet hebben voor de aansluiting. Werk je veilig met de heggenschaar, dan kun je tijd besparen om daarna heerlijk je werk vanuit een fijne tuinstoel te bewonderen.

Advies

Wanneer de heg niet te groot is gebruik je de handheggenschaar. Geen gedoe met kabel of snoer, veilig. Je houdt zo ook beter zicht op de heg, waarin zich eventuele vogelnestjes bevinden, waar je dan omheen kunt knippen. Een handheggenschaar is minder zwaar en ligt klaar voor gebruik. Een elektrische heggenschaar raast maar door. Deze is wel heel handig wanneer je veel hagen moet knippen. Je wint veel tijd en het kost je minder inspanning, beweging.
Koop niet het eerste het beste elektrische apparaat, maar laat je informeren. Ook bij dit stuk gereedschap is veiligheid weer heel belangrijk.
© 2011 - 2024 Evertvlage, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarElektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarVeel tuinliefhebbers verkiezen een heg als afscheiding van hun gebied in plaats van een schutting. Gelukkig zijn de beto…
Garden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenGarden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenDe Garden Groom is een revolutionaire heggenschaar die snoeit en meteen het afgesneden snoeiafval opvangt, zodat u na af…
Geluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderGeluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderElektrisch tuingereedschap is onmisbaar in de tuin. Zeker voor een tuin met een groot gazon, veel hagen of bomen is dit…
Handig tuingereedschapHandig tuingereedschapEen mooie tuin gaat er niet komen als je – tenminste als je de tuin zelf aanpakt – niet beschikt over het juiste tuinger…

Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Het gemak van een hogedrukreiniger, maar er zijn ook nadelenDe hogedrukreiniger kan voor verschillende situaties in worden gezet. Het gaat er in ieder geval om dat je iets gaat rei…
Evertvlage (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.