Duranta erecta (stoute jongens): verzorging, bloemen, bessen
Een struikje dat bloeit van mei tot september. De mini-orchideebloemen zijn blauw-paars van kleur. Duranta erecta kun je in een perk neerzetten, maar ook in bloembakken of potten. De Nederlandse naam voor de struik is 'stoute jongens'. Voor de eerste vorst moet je de plant binnenzetten, het is een mooie plant voor in de kamer tijdens de winterperiode. Na de laatste bloemen komen er geeloranje vruchten aan de struik, pas op deze zijn giftig!
Inhoud artikel
Duranta erecta
Duranta erecta, ook wel Duranta repens heeft Stoute jongens als Nederlandse naam. De plant behoort tot de IJzerhardfamilie of Verbenaceae. De plant komt oorspronkelijk uit Brazilië, Mexico en Californië.
Castore Durante
De naam van de plant, Duranta, komt van Durante. Het is de achternaam van Castore, een arts, dichter en botanicus tijdens de Italiaanse Renaissance. Castore Durante studeerde in 1567 af in de geneeskunde en werkte daarna als arts op verschillende plekken. Uiteindelijk werd hij benoemd tot chef-arts van paus Sixtus V. Castore stierf in 1590. Erecta betekent rechtop in het Latijn.
Andere namen waaronder de plant bekend staat
Duranta erecta staat ook wel bekend onder andere namen: Stoute jongens, Pigeon berry, Gouden dauwdruppel (door de goudgele vruchten) en Hemelbloem.
Hoogte, bladeren, doornen Duranta erecta
Duranta kan in de tropen en subtropen wel acht meter worden, maar niet in ons klimaat. In Nederland zal het gaat om een hoogte van vijftig centimeter tot twee meter. In de tropen en subtropen gaat het meestal om een boompje, in Nederland gaat het om een struik. De bladeren zijn groen van kleur, ze zijn ovaalvormig (elliptisch). Ze staan in kransen of kruislings aan de stengels. De stengels hangen iets af. Er bestaat ook een cultivar met een andere kleur bladeren: geelgevlekt. Aan twijgen die al wat ouder zijn, kunnen
doornen zitten. Bezeer je hier niet aan.
Bloeitijd, bloemen, vruchten Duranta erecta
De plant bloeit van mei tot september (einde voorjaar tot aan de herfst). De bloemen zijn blauw-paars van kleur, je kunt ze omschrijven als mini-orchideebloemen. Er is ook een cultivar met witte bloemen. De bloemen hebben vaak donkerder streepjes op de onderste twee kroonbladen, het midden van de bloem is wit. De bloemen hebben een
lichte vanille-achtige geur. Deze geur trekt vlinders aan en kolibries. Als bijna alle bloemen verdwenen zijn dan zullen er vruchten aan de plant komen. Deze zijn vlezig, en geel-oranje van kleur. De grootte is ongeveer een centimeter. De vruchten blijven aan de plant hangen tot de winter aanbreekt. Ze zijn mooi om te zien, maar pas op, ze zijn
zeer giftig! Over de bladeren wordt dit ook gezegd.
Pas dus op met (kleine) kinderen en dieren.
Bron: Foto infoteur Standplaats, verzorging Duranta erecta
Je kunt de plant in een perk neerzetten, in bloembakken of in een pot. Je kunt de Duranta erecta als boompje houden, maar het struikje komt ook zeer goed tot zijn recht tegen een rek aan. Wat betreft de standplaats is de plant tevreden met halfschaduw, halfvolle zon of zon. Zorg ervoor dat de plant beschut staat. De zuurtegraad moet neutraal zijn. Zorg voor voldoende water en regelmatig wat vloeibare mest. Het is belangrijk om de plant te behoeden tegen vorst. Haal de plant daarom op tijd naar binnen, in de kamer komt deze goed tot zijn recht. Bij een temperatuur boven de 12 graden Celsius houdt de plant haar bladeren. Maar is de temperatuur tussen de 5 en de 10 graden Celsius dan vallen de bladeren van de plant af. In dat laatste het geval dan de plant geen water geven.
Snoeien en vermeerderen Duranta erecta
Het is belangrijk om de struik in toom te houden door middel van snoeien na de bloei. In principe is uitdunnen van de scheuten voldoende. Zet je na de winter de pot weer buiten dan moet je de plant in verse potgrond zetten. Wil je meer planten dan kun je in de zomermaanden een stek gebruiken of je kunt in het voorjaar het zaad bij kamertemperatuur laten ontkiemen.