Je dakterras opleuken

Je dakterras opleuken Als je een dakterras hebt, is het lekker om dit te gebruiken. Maar niet zelden is een dakterras iets wat je erbij krijgt – zeker als je een tuin hebt – maar waar (te) weinig gebruik van gemaakt wordt. Een dakterras als je geen tuin hebt, wordt uiteraard beter gebruikt, maar dan nog doen we er vaak vrij weinig mee. Een dakterras groot of klein verdient het net als een tuin, om een lekkere buitenplaats te zijn en een verlengde van je woning. Hoe pak je het aan?

Functie

Het begint bij de functie die je een dakterras geeft. Waar de een alleen buiten zit om even te loungen, wil de andere een groene oase om zich heen en weer iemand anders vindt het prettig om regelmatig buiten te tafelen met vrienden.

Ruimte genoeg?

Heb je voldoende ruimte, dan kan je verschillende functies combineren. Echter, als je ruimte beperkt is, moet je meestal keuzes maken. Als je dat niet doet, kan je leuke dakterras een samenraapsel van functies zijn die geen van allen meer prettig voelen. Je ziet het soms in woningen, dat men dusdanig veel kasten, banken en tafels kwijt wil dat alles bovenop elkaar staat en je je nergens meer prettig voelt. In praktische zin nog even los van het feit dat je je nauwelijks kunt bewegen.

Indelen

Als je de functie(s) hebt ingedeeld is het belangrijk te kijken naar de basisstukken die je er per se in wilt hebben. Dat moet je basis vormen met je omheining en vloer. Reken jezelf niet rijk in ruimte en als je iets gaat kopen, kan je beter iets meer ruimte overhouden dan net te weinig. Dat kan een mooi item in zijn geheel teniet doen en dat is zonde.

Vloer en omheining

Bij de vloer en de omheining kan je nog kijken wat een klein dakterras groter doet laten lijken. Je kunt met tegels en hout kijken om het op een dusdanige manier te leggen dat het een ruimtelijk effect geeft. Ditzelfde geldt voor een omheining. Een te massieve omheining maakt een gemiddeld of klein dakterras alleen nog maar kleiner.
Heb je geen omkijken naar de grootte dan speelt dit niet, tenzij je het natuurlijk nog groter wilt laten lijken.

Speel je met een groene omheining, als je op zoek bent naar die groene oase van rust, dan is te massief ook niet aan te raden. Je hebt kan-en-klare haag die je direct privacy geeft, maar kijk of je dat wel overal wilt doen. Misschien is één muurtje net even anders of open gewerkt met hout, waar je hanging baskets kunt verwerken, net even spannender.
Of je verwerkt hout met groen tot een geheel. Er zijn schuttingen, in verschillende hoogten, waar je hout met groen afwisselt. Dit geeft vaak een speels effect.

Invulling

Als je de basiselementen op je dakterras plaatst, moet dit een goede ruimte krijgen. Een loungebank kan tegen een muur, vaak is een stukje er achter loze ruimte, maar als je een grote eethoek op je dakterras wilt, dan kan deze beter in het midden van de ruimte staan. Om een tafel heen lopen, voelt voor de meeste mensen prettiger.
Werk je met hangende zitelementen, dan is een hoekje creëren vaak weer knus.

Begin dus bij die basiselementen en geef het daarna pas verder invulling met kussens, windlichten, hanging baskets, mooie grote planten in potten, een kunstwerk of wat je er ook maar kwijt wilt. Je moet dit als laatste doen, want dan kan je pas zien hoeveel ruimte je er voor hebt. Een grote plant in een hoek valt in het niet, als deze achter een bankje weggewerkt moet worden vanwege de beperkte ruimte.

Kleur is ook zo’n aspect wat je vaak bij de afwerking doet. Als je je basiskleuren van vloer, omheining en basiselementen hebt, is het vaak leuk om met één of twee “aanwezige” kleuren het dakterras op te leuken. Je kunt hierbij uitgaan van de modekleuren in pastels of je kiest een primaire kleur voor de aankleding. Vaak wordt het een lievelingskleur van iemand, want dat geeft immers dat prettige gevoel, maar het hoeft niet. Pastels kan je gemakkelijk combineren, maar primaire kleuren kunnen bij een grote mix soms schreeuwend zijn.

Kijk zorgvuldig wat past bij je basiskleuren en maak dan je keuze in kleur en materiaal. Er is zoveel te koop (nieuwe of gebruikt), zoals:
  • Glazen windlichten, al dan niet met smeerijzer, en met de kleur kaars die je wilt.
  • Kussens groot om in de loungen en klein voor de sier of om je hoofd er tegenaan te leggen.
  • Vazen en potten van glas, aardewerk of kunststof, tegenwoordig vaak geschikt voor binnen én buiten.
  • Muurdecoratie in de vorm van schilderijen van kunststof, doek of hout. Er is voor iedere stijl wel iets te koop en in iedere afmeting.
  • Lampjes die je vast verwerkt in je dakterras of lampjes die ook voor de sier zijn. Stof of kunststof en geschikt voor buiten. Zowel in tafel- als staand model.
  • Kleden die bij je kussens passen en bij een frisse wind de benen kunnen verwarmen.
  • Een open hard is altijd gezellig voor de frisse avond en dit kan van een houthaard tot gas, maar ook bio ethanol of je pakt gewoon een gezellige vuurkorf of -schaal.

Als je je goed oriënteert kom je echt van alles tegen om je dakterras ook onderdeel van je woning te maken. Het voordeel is dat je het voor een groot, maar ook voor een klein budget kunt doen.

Tot slot, maak er een geheel van

Je dakterras bij je woning trekken en er gebruik van maken werkt alleen, als je je er ook prettig kunt voelen en dat is meestal de sfeer die je ook in je woning creëert. Maak gebruik van deze extra ruimte en maak er een prettige leefruimte in de zomer van. Als je ook met koudere avonden buiten wilt zitten, zijn er natuurlijk ook altijd verschillende overkappings- en verwarmingsmogelijkheden. Bekijk alle mogelijkheden, maak een plan en maak wat van je buitenruimte!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…
Het ideale dakterrasHet ideale dakterrasHet ideale dakterras is voor ieder heel persoonlijk. De ene wil een groen paradijsje, de ander een verlengstuk van de wo…
Ideeen voor aanleg dakterrasIdeeen voor aanleg dakterrasDat de ondergrond voor een dakterras goed moet zijn is evident, maar een dakterras verrassend inrichten is nog te weinig…
Nieuwbouwhuis verbouwen tot droomhuisNieuwbouwhuis verbouwen tot droomhuisEen nieuwbouwhuis kopen wil niet zeggen dat het huis alles biedt qua inrichten wanneer je het nieuwbouwhuis intrekt. Het…

Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…
Kruiden kweken in uw eigen tuin is leuker dan u denktKruiden kweken in uw eigen tuin is leuker dan u denktKruiden groeien overal waar genoeg zon en genoeg vocht is. Daar hoeft u niet eens een eigen moestuin voor te hebben. Ook…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.