Ideeen voor aanleg dakterras

Ideeen voor aanleg dakterras Dat de ondergrond voor een dakterras goed moet zijn is evident, maar een dakterras verrassend inrichten is nog te weinig aan de orde. Wat is toch de reden dat we een dakterras vaak sober laten of zelfs verwaarlozen? Als je geen tuin hebt en alleen een dakterras, dan is het je “buiten” en verdient net zoveel aandacht als de tuin. Maar ook als je wel een tuin hebt, dan kan een dakterras een speciaal plekje zijn om bijvoorbeeld heerlijk met een luie stoel tot rust te komen.
Hoe een dakterras wordt ingericht is dus afhankelijk van wat de eigenaar met het dakterras wil.

Rust

Een rustig plekje om bij te komen creëer je heel snel met enkele luie comfortabele stoelen en aangezien dat voor iedereen anders is, is er dus geen maatstaf voor te geven. Het is welzo dat je rust eerder creëert door met rustige kleuren en niet te veel kleuren te werken. Zo kan gevlochten kunststof in een antraciet kleur bijvoorbeeld prima bij donker hardhout. Let er dan wel op dat al je het hardhout donker wilt houden, je het moet behandelen anders vergrijst het. Laat de vloer ook maar uit een kleur bestaan.

Maar ook verschillende bruintinten die op elkaar zijn afgestemd kunnen een rustig plaatje geven. Kussens maken het allemaal wat vriendelijker en zachter en de kleur is dus afhankelijk van de voorkeur. Relatief nieuw zijn de kussens die je buiten kunt laten liggen. Regenwater dringt er niet in door, ideaal voor onze natte zomers.

Geluid

Rust creëer je ook met bepaalde geluiden denk hierbij aan water of vuur. Water kan eenvoudig met een waterbak waar je bijvoorbeeld water langs een muur laat vallen. Het water wordt vanuit de bak weer omhoog gepompt en loopt opnieuw langs de wand omlaag. Ook bij een klein dakterras is het mogelijk, want inmiddels zijn de waterwanden in de meest uiteenlopende maten te koop. De waterbollen en waterpilaren zijn wat kleiner in omvang en kunnen op de grond of op een zuil geplaatst worden. Het principe is overigens hetzelfde.

Een vuurkorf is rustiek en behalve aangename warmte in de kille avonduren is het ook gezellig. Maar naast de bekende vuurmogelijkheden, zijn er tegenwoordig ook vuurtafels. Normale eetkamertafels voor buiten of lage salontafels, met in het midden een ruimte waar vuur kan branden (zit een gasfles onder de tafel) en er om heen kan je zitten, spullen neerzetten etc. op deze manier wordt vuur op een aangename wijze in het geheel van een dakterras meegenomen en hoef je niet continue haardblokken te verzamelen.

Het ruisen van planten en bomen is op een dakterras, waar nog wel eens een windje wil staan, ook een prettig geluid. Er zijn verschillende planten die zich er voor lenen. Maar bijvoorbeeld Spaanse Pluimen of hoge grassoorten in fraaie blauwgroene kleuren laten het zachte ruisen van de wind door de planten duidelijk horen. Maar ook bamboe bewerkstelligt dit. Neem niet de snelle groeier maar die met de zwarte takken, deze is -behalve dat hij erg fraai is- ook een normale groeier en zal het niet snel woekeren op het dakterras.

Buiten leven

Concentreert het buiten leven bij je woning zich af op je dakterras, dan moet je vaak wat inventiever zijn met de ruimte. Een complete tuinset neemt veel plaats in beslag en wil je nog ruimte houden om kinderen te laten spelen en voldoende groen te hebben, dan loop je de kans dat het dakterras erg snel volgepropt staat.

Woekeren met ruimte?

Bedenk vooraf wat je echt nodig hebt aan tuinset en maak sowieso een tekening op schaal om een juist beeld neer te zetten. Een grote eetkamertafel voor buiten neemt erg veel plaats in beslag en grote tuinstoelen ook. Neem niet meer dan wat je nodig hebt en kan je af met wat kleinere exemplaren, doe dit dan. Het komt minder massief over op je dakterras en het levert extra ruimte op.

Extra ruimte voor bijvoorbeeld wat fraaie planten. Genoeg groen wil niet zeggen dat je ingebouwd moet worden in het groen, Het kan zich ook tot een mooie hoek beperken en zet dan achteraan wat hoge planten en werk trapsgewijs (omlaag) naar voren. Je kunt dit natuurlijk bewerkstelligen met potten, maar je kunt ook een bak maken met verschillende niveaus en op die niveaus de planten plaatsen. Vergeet niet een goede afwatering mee te nemen, anders rotten je planten kapot.

Een zandbak voor een klein kind kan ‘s avonds afgedekt worden met een hardhouten plateau waar je bijvoorbeeld een leuk beeld, lantaarn of kunstwerkje op zet (en zet er een spot op). En om het ruimtelijker te laten lijken, probeer met grote vierkanten op de vloer te werken. Dit kan een tegel zijn voor een dakterras, maar van hout heb je ook grote maten en er zijn zelfs rubberachtige tegels. Deze zijn speciaal voor het dakterras.

Probeer bij het ruimtelijker krijgen van je dakterras kleine ditjes en datjes weg te laten. Het staat snel te vol en dat oogt propperig. Overigens kan licht ook nog wat doen voor je ruimte. Enkele spots fraai weggewerkt in de vloer bijvoorbeeld kunnen een dakterras groter laten lijken. Dit nog los van het feit dat spots ergens specifiek op gericht ook zondermeer mooi kunnen staan.

Tot slot

Het zijn vaak niet zozeer de kosten alswel het ontwerp wat een dakterras tot een heerlijk buiten maakt. Met wat creativiteit en inventiviteit kom je een heel eind en vergeet in de lente maanden niet af en toe eens een beurs te bezoeken. Niet zozeer om het te kopiëren, maar om wat ideeën op te doen en je voor je eigen ruimte hier een creatieve draai aan te geven. Niets is gek en alles mag, zolang jij je maar prettig voelt in de ruimte.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…
Het ideale dakterrasHet ideale dakterrasHet ideale dakterras is voor ieder heel persoonlijk. De ene wil een groen paradijsje, de ander een verlengstuk van de wo…
Tuinideeën voor het voorjaarTuinideeën voor het voorjaarHoewel het weer in Nederland niet altijd meewerkt, is het wel zo dat het voorjaar bij uitstek geschikt is om aan de tuin…
Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Hebt u geen tuin, maar beschikt u wel over een balkon? Ook dan kunt u nog volop gaan tuinieren! Op een balkon is namelij…

Bloeiende hosta'sBloeiende hosta'sHosta's worden meestal gekozen voor schaduwplekken in te tuin en om de schoonheid van hun blad. De bloemen van deze mooi…
Hosta's en slakkenHosta's en slakkenWie hosta's eenmaal in z’n hart gesloten heeft, wil ze niet meer kwijt. In tegendeel, de wens naar nog een of meer hosta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Annca, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.