Gazon bekalken voor groen gazontapijt zonder mos en onkruid

Groeit je gazon onregelmatig met blote plekken en staat het vol met mos en ander onkruid? Dan is het de hoogste tijd om je mouwen op te stropen en je gazontapijt te bekalken. Dat wordt door de meeste van ons vergeten, maar is even noodzakelijk dan regelmatig je gazon maaien en bemesten. Bij het bekalken van je gazon, speelt de zuurtegraad, uitgedrukt in pH- waarde, een belangrijke rol. De juiste zuurtegraad van de ondergrond is minstens even belangrijk. Hoe hoger deze pH waarde, hoe zuurder de ondergrond en hoe droger de nood aan een extra onderhoudsbeurt met kalk. Het regelmatig bekalken van je ondergrond voorkomt een té zure ondergrond. Wanneer je gazon bekalken en hoe doe je dat?

De zuurtegraad van de ondergrond

De meeste tuinliefhebbers denken dat het regelmatig maaien en bemesten van hun gazon ruimschoots volstaat voor een mooi, egaal en groen gazon zonder mos en/of ander onkruid. Niets is minder waar. De juiste samenstelling van de ondergrond is minstens zo belangrijk. De juiste zuurtegraad van de ondergrond bepaald de gezondheid van je gazontapijt. Als gevolg van de weersomstandigheden en vooral van de zure regen, gaat de ondergrond vanzelf verzuren. Het is de pH waarde die de zuurtegraad van je ondergrond weergeeft. Hoe lager deze pH- waarde, hoe zuurder je ondergrond. Als gevolg van een te zure ondergrond, groeit er nauwelijks iets in onze tuin. Dat is ook het geval met gazon.

Soort ondergrond

De zuurtegraad van je ondergrond hangt van verschillende factoren af. Niet in het minst van de soort grond waarmee je te maken hebt. De ene soort ondergrond verzuurt nu eenmaal gemakkelijker dan de andere. Hoe zwaarder de ondergrond hoe trager deze verzuren. Zware kleigronden verzuren dan ook opvallend trager dan lichte zandgronden.

Een neutrale ondergrond heeft een pH- waarde van zeven. Onder deze gemiddelde waarde spreekt men van een zure ondergrond, hoger dan zeven van een base ondergrond.

De ideale pH- waarde van zware kleigrond schommelt tussen de 7,5 en 8. Voor leemgrond tussen de 7 en 7,6 en lichte zandgronden stellen zich tevreden met een pH- waarde tussen 5,7 en 6,3

Grondanalyse

Voor je kalk strooit, is een grondanalyse noodzakelijk. Op die manier ken je de samenstelling van de ondergrond, en weet je hoeveel kalk nodig is. Een grondanalyse voer je gemakkelijk zelf uit met een van de zelftests die in de handel verkrijgbaar zijn. . Die analyse kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Daar zijn verschillende test voor in de handel. Heb je te doen met een zure ondergrond, dan gebruik je bij voorkeur zo'n 200 gram kalk per vierkante meter.Voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt gebruik je bij voorkeur tien kilogram kalk per honderd vierkante meter.

Zure ondergrond

Een zure ondergrond is nadeliger voor je gezond dan een base ondergrond;Vooral een te zure ondergrond zorgt voor heel wat nadelen in de tuin. Doe je niets aan de juiste samenstelling van je ondergrond, dan zal er uiteindelijk niet veel meer groeien of bloeien in je tuin. Gazon is erg gevoelig voor een te zure ondergrond. Een zure ondergrond zorgt voor te weinig gezonde voedingsstoffen voor je gazon. Je mag je gazon dan nog zoveel bemesten als je wilt, zonder extra kalk heeft dat weinig of geen resultaat. Een gazon vol mos en onkruid en met meer en meer kale plakken is het zichtbare bewijs van een té zure ondergrond.

Extra kalk bij voorkeur in najaar

Je ondergrond van extra kalk voorzien kun je zowel in het voorjaar als in het najaar. Best is bekalken in het najaar. Dan heeft de kalk voldoende de tijd om in de ondergrond door te dringen en zich met de andere stoffen te mengen. Op die manier beschik je reeds in de vroege lente over een diepgroen gazontapijt. Op die manier is je gras ook maximaal bestand tegen alle mogelijke weersomstandigheden, en tegen mogelijke insecten en ziekten. Kalk brengt pas na drie maanden je ondergrond weer in evenwicht. Laat na het toevoegen van een dosis kalk je gazon minstens één maand ongemoeid. Ook bemesten is in deze rustperiode uit den boze. Mest, compost en kalk werken mekaar tegen en zijn, wanneer tegelijk toegevoegd, nadelig voor je gazon.
© 2015 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…
Het gazon kalkenOm een mooi groen gazon te krijgen moet je daar de nodige tijd en aandacht aan besteden. Het is januari/februari, het gr…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…

Herbruikbare groenten en fruit: eet die prei twee keer!Herbruikbare groenten en fruit: eet die prei twee keer!Het grootste deel van groente en fruit komt uit de supermarkt. Mensen weten over het algemeen niet waar het eten precies…
Aquaponics, een moestuin met een zelfreinigend aquariumSteeds meer mensen kweken hun eigen groente. De populariteit van de moestuin neemt dan ook toe. Een manier om je eigen g…
Bronnen en referenties
  • http://www.thriftyfun.com/tf/Gardening/Lawn/Getting-Rid-of-Moss-in-Your-Lawn.html
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.