Het gazon kalken
Om een mooi groen gazon te krijgen moet je daar de nodige tijd en aandacht aan besteden. Het is januari/februari, het gras groeit nog niet, toch kun je nu al beginnen, namelijk met het kalken.
Wanneer kalken
Volgens veel producten moet je de kalk strooien ergens tussen half februari en eind april. Veel buitenmensen doen dat echter al eerder, eind januari, begin februari. Reden is dat de kalk opgelost moet zijn voordat je gaat beginnen met mesten, want kalk en mest werken elkaar tegen. Omdat kalk langzaam oplost mag je rustig een paar maanden eerder strooien.
In het najaar kun je dan nog een keer kalken, maar overdrijf niet. Je kunt ook teveel kalken en het positieve effect van kalk teniet doen.
Grond verzuurd
De grond in onze tuin heeft de neiging om te verzuren. Bij kleigrond gaat dat langzaam, bij zandgrond een stuk sneller. Sommige planten, zoals bos- en heideplanten, hebben hier geen enkele moeite mee, maar het gazon wil een matig zure of neutrale bodem. Als de zuurtegraad ergens tussen de 6 en 7 ligt is het goed.
Een neutrale bodem heeft een pH-waarde van zo’n 6,5 tot 7,4. Een zure bodem heeft dus een pH onder de 6,5, soms wel 4 of lager en een basische bodem heeft dus een pH-waarde van 7,5 of hoger. Er zijn testen in de handel verkrijgbaar om de zuurtegraad te meten.
Kalk en het gazon
Kalk zorgt ervoor dat het microbiotische leven in de grond opbloeit. Dat zorgt dan weer voor dat de grond luchtig blijft en dat afgestorven plantenresten sneller worden afgebroken. Zo is er dus meer lucht en voeding in de grond en kan het gras beter wortelen en meer voeding opnemen.
Als de bodem te zuur is, dus te weinig kalk bevat, groeit het gras minder snel. Je gazon wordt gelig en krijgt kale plekken. Gevolg daarvan is dat het onkruid en het mos meer tijd en ruimte krijgt om zich op de zwakke plekken in het gras te settelen.
Er zijn verschillende kalkproducten verkrijgbaar. Op de verpakking staat dan hoeveel kalk je nodig hebt, meestal zo’n 1 à 1,5 kilo kalk per 10 m2 zijn. Als je een product neemt waarin ook magnesium zit zal dit ook de kleur van het gras ten goede komen, dat wordt nog groener.
Een mooi gazon
Een mooi gazon heeft meer nodig dan alleen kalk, maar het is wel een belangrijk element. Er zijn zoveel soorten mos en onkruid, natuurlijk zijn er ook zat die, net als gras, houden van kalk. De truc is door op zo’n manier te kalken, mesten, verticuteren, bijzaaien en maaien, dat de grasmat gezond en dicht wordt. Dan krijgt mos en onkruid geen ruimte om te groeien.
Als het gazon verwaarloosd is zal je niet meteen het eerste jaar een glad groen matje hebben, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen zijn alle matjes mooi te krijgen
Andere planten
Als je dan toch het gras aan het kalken bent kun je meteen kalkminnende planten meenemen. Buxus en Lavendel bijvoorbeeld ‘lusten’ wel wat kalk, meer zelfs nog dan gras. Ook bij die planten kun je het zien als ze kalk tekort komen, doordat ze niet goed groeien en gele blaadjes krijgen.
Geef niet alle planten klakkeloos kalk. Zoals al gezegd willen sommige planten een zure grond, zoals de rododendron, of hei en bessen. Bij twijfel geldt, niet kalken, eerst navragen bij je leverancier.
© 2009 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
Het gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
De tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Reacties
Katrien van Baarle, 09-03-2011
Kalken, heb ik juist gedaan, het gras toch!
Maar dan, buxus en lavendel die hebben ook graag wat kalk.
Maar Sedum, Skymia, Siergrassen, Hosta's, Bosannemonen, Spirea, hoe zit het daar mee, willen zij ook graag wat kalk?
Hopelijk krijg ik van jullie een reactie.
dank u
Reactie infoteur, 13-03-2011
Beste Katrien,
Wij zijn dol op het groene gladde matje en weten daar dus veel van. Voor alle andere planten kun je het beste contact opnemen met je leverancier of andere internetpagina's raadplegen.
Jos Antoni, 23-09-2010
Tien dagen geleden heb ik de gazon bijgezaaid, wanneer mag/moet ik nu kalk strooien.
Moet ik eerst maaien of niet?
Reactie infoteur, 23-09-2010
Beste Jos,
Vaak is het kalken in het najaar niet echt nodig. Waarschijnlijk kun je ook wachten tot januari/februari. Denk je/u dat het strooien van kalk toch nodig zal zijn dan kan dat al gestooid worden, het oplossen ervan heeft toch enige weken nodig. Overdrijf echter niet en controleer eventueel de zuurtegraad.
In het najaar is het wegrijden van het gras belangrijker. In de zomer kan het gemaaide gras op het gazon blijven liggen - als het tenminste niet te lang is - dan zorgt het gelijk voor voeding. In de winter ligt dat gras alleen maar in de weg en heeft het geen nut meer. Dus, als de groei uit het gazon is, het laatste gemaaide gras verwijderen.