Hulp bij een groene vijver
Het gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een groene waas. Vaak gebeurt het zelfs al bij een vijver die pas is aangelegd en waar de vissen pas net voor een aantal dagen hun rondjes zwemmen. Voor de vissen is dit juist heel goed en gezond, maar voor jezelf is het minder leuk. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te voorkomen dat het vijverwater een groene kleur krijgt en dat de vissen niet meer goed zichtbaar zijn.
Het gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een groene waas. Vaak gebeurt het zelfs al bij een vijver die pas is aangelegd en waar de vissen pas net voor een aantal dagen hun rondjes zwemmen. Voor de vissen is dit juist heel goed en gezond, maar voor jezelf is het minder leuk. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te voorkomen dat het vijverwater een groene kleur krijgt en dat de vissen niet meer goed zichtbaar zijn.
Groen water
Groen water wordt veroorzaakt door zweefalgen. Zweefalgen zijn kleine eencellige plantjes welke door het water zweven. De plantjes hebben zeer weinig eisen nodig om te kunnen groeien en zullen dan ook snel kunnen verschijnen en het water in een groene gloed doen veranderen. Wanneer er last is van zweefalgen in de vijver, zullen de zuurstofplanten nauwelijks of niet meer groeien. De voedingswaarden in het water worden geconsumeerd door de algen, waardoor er voor de zuurstofplanten niet genoeg meer overblijft. Hieronder volgen enkele maatregelen welke getroffen dienen te worden om groen water te voorkomen.
Zacht water voorkomen
Om de vijver mooi helder te krijgen is het belangrijk om het vijverwater aan een aantal eisen te laten voldoen. Zo is het belangrijk om te zorgen voor een hoge hardheid van het vijverwater. In zacht water groeien voornamelijk zweefalgen, en geen zuurstofplanten.
Zuurstofplanten eisen immers een hogere hardheid van het vijverwater. Idealiter een GH-waarde (totale hardheid) welke hoger is dan 8 gezamenlijk met een KH (carbonaathardheid) waarde hoger dan 8. De GH en KH waarden geven aan hoeveel mineralen er in het water zijn opgelost, wanneer beide waarden hoger zijn dan 8, mag er gesproken worden over hard water. Het gaat hierbij om de mineralen calcium, magnesium en carbonaat. Hoe de GH en KH waarden zijn, hoe meer mineralen er in het vijverwater zijn opgelost.
Echter dient er wel op gelet te worden dat de GH-waarde langzaam zal zakken. Daarom is het belangrijk, vooral bij een nieuwe vijver, om de waterwaarden voor een periode te monitoren. Het beste kan er bij een nieuwe vijver wekelijks een test uitgevoerd worden om te controleren hoe snel de GH en KH waarden zakken. De GH en KH waarden zullen namelijk langzaam verlagen, er worden immers mineralen verbruikt door vissen, bacteriën, planten en micro-organismen in het vijverwater. Tevens zal er af en toe een regenbui vallen, regenwater heeft zeer lage GH en KH waarden, waardoor het vijverwater zachter zal worden.
Vijverwater harder maken (verhogen GH en KH)
Belangrijk is om te voorkomen dat het water zacht wordt. De GH en KH waarden dienen boven de 8 te blijven. Hoe kunnen we er nu het beste voor zorgen dat het vijverwater niet te zacht wordt? Hiervoor zijn een aantal oplossing beschikbaar.
Wekelijks water verversen
Het leidingwater in Nederland heeft een hoge hardheid. Het komt regelmatig voor dat leidingwater GH en KH waarden hebben van 10 of hoger. Dit water kan perfect gebruikt worden om het vijverwater mee te verversen. Nu is het hierbij natuurlijk niet de bedoeling dat heel de vijver leeg gepompt wordt, dit kan juist zorgen voor veel ergere problemen. Het is belangrijk om uiterlijk 15% water te verversen in één enkele keer. De vuistregel welke vaak gehanteerd wordt is om nooit meer dan 10% vijverwater te verversen.
Toevoegen van GH en KH poeder
Een andere methode is om gebruik te maken van GH of KH poeder. Dit poeder is veelal verkrijgbaar bij tuincentra, vijverwinkels of specialisten op Koi gebied. Het poeder bevat een enorme hoeveelheid mineralen waardoor de GH en KH waarden zullen verhogen. Lees altijd goed de instructies op de bijsluiter door en zorg ervoor dat de waarden nooit met grote getallen verhogen. Het is beter om het vijverwater harder te maken in kleine stapjes, bijvoorbeeld een het verhogen van de GH of KH met 1 per toevoeging.
Toevoegen van klei
Klei wordt minder vaak gebruikt om de GH en KH waarden te verhogen. Echter is het een hele goede optie om toe te passen bij een groene vijver. Klei zal niet alleen zorgen dat het vijverwater verrijkt wordt met mineralen, maar het zal tevens nog eens ervoor zorgen dat het overtollige zweefvuil en de organische afvalstoffen sneller zullen neerslaan in de vijver, waardoor het makkelijker afgevoerd kan worden door het filter. Na het toevoegen van klei is het vaak zichtbaar dat de vijver zeer snel helder begint te worden. Niet iedere kleisoort kan toegepast worden, het beste kan er gebruik worden gemaakt van montmorilloniet klei.
Methoden om zweefalg te bestrijden
De aanwezige zweefalg zal verwijderd moeten worden uit de vijver. Hiervoor zijn verschillende methoden. Zoals eerder al genoemd is het toevoegen van klei een goede optie, het is niet alleen goed voor de hardheid van het water, het zal er tevens voor zorgen dat zweefvuil en organische afvalstoffen sneller verwijderd zullen worden uit de vijver. Houdt wel in gedachte dat bij een natuurlijke vijver waarbij het biologische evenwicht goed aanwezig is, het niet nodig zal zijn om zweefalgen te bestrijden. Hier zullen immers geen zweefalgen ontstaan. In bepaalde vijvers is dit lastig om te realiseren, denk bijvoorbeeld aan een vijver met Koi welke alle planten zullen loswroeten.
Middeltjes tegen algen gebruiken
In tuincentra en vijverwinkels wordt het gezien als het perfecte hulpmiddel, algenbestrijdingsmiddelen, maar is dit ook daadwerkelijk wel z'n goede toevoeging aan een vijver? Nee, dit is het zeker niet. Sterker nog, middelen tegen algen zijn chemisch, ze zijn schadelijk voor de vissen en micro-organismen in de vijver en zullen er ook zeker niet voor zorgen dat de vijver een goede natuurlijke balans zal krijgen. Tevens is het zo dat deze middeltjes meestal vaak herhaald moeten worden, de zweefalgen en algen zullen immers steeds opnieuw terug komen.
UVC lamp om eencellige zweefalgen te bestralen
Om zweefalgen te bestrijden kan er het beste gebruik worden gemaakt van een UVC lamp. Deze lamp geeft ultraviolette straling af waardoor de eencellige zweefalgen zullen afsterven. Voor een Koi vijver dient een UVC lamp toegepast te worden. In dit type vijver is het haast onmogelijk om te zorgen voor een heldere vijver zonder UV lamp. Planten worden immers losgewroet door de Koi, waardoor er afvalstoffen in het water aanwezig zullen zijn waarop zweefalgen kunnen leven en groeien.
Lees verder