Hulp bij een groene vijver

Hulp bij een groene vijver Het gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een groene waas. Vaak gebeurt het zelfs al bij een vijver die pas is aangelegd en waar de vissen pas net voor een aantal dagen hun rondjes zwemmen. Voor de vissen is dit juist heel goed en gezond, maar voor jezelf is het minder leuk. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te voorkomen dat het vijverwater een groene kleur krijgt en dat de vissen niet meer goed zichtbaar zijn. Het gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een groene waas. Vaak gebeurt het zelfs al bij een vijver die pas is aangelegd en waar de vissen pas net voor een aantal dagen hun rondjes zwemmen. Voor de vissen is dit juist heel goed en gezond, maar voor jezelf is het minder leuk. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te voorkomen dat het vijverwater een groene kleur krijgt en dat de vissen niet meer goed zichtbaar zijn.

Groen water

Groen water wordt veroorzaakt door zweefalgen. Zweefalgen zijn kleine eencellige plantjes welke door het water zweven. De plantjes hebben zeer weinig eisen nodig om te kunnen groeien en zullen dan ook snel kunnen verschijnen en het water in een groene gloed doen veranderen. Wanneer er last is van zweefalgen in de vijver, zullen de zuurstofplanten nauwelijks of niet meer groeien. De voedingswaarden in het water worden geconsumeerd door de algen, waardoor er voor de zuurstofplanten niet genoeg meer overblijft. Hieronder volgen enkele maatregelen welke getroffen dienen te worden om groen water te voorkomen.

Zacht water voorkomen

Om de vijver mooi helder te krijgen is het belangrijk om het vijverwater aan een aantal eisen te laten voldoen. Zo is het belangrijk om te zorgen voor een hoge hardheid van het vijverwater. In zacht water groeien voornamelijk zweefalgen, en geen zuurstofplanten.
Zuurstofplanten eisen immers een hogere hardheid van het vijverwater. Idealiter een GH-waarde (totale hardheid) welke hoger is dan 8 gezamenlijk met een KH (carbonaathardheid) waarde hoger dan 8. De GH en KH waarden geven aan hoeveel mineralen er in het water zijn opgelost, wanneer beide waarden hoger zijn dan 8, mag er gesproken worden over hard water. Het gaat hierbij om de mineralen calcium, magnesium en carbonaat. Hoe de GH en KH waarden zijn, hoe meer mineralen er in het vijverwater zijn opgelost.

Echter dient er wel op gelet te worden dat de GH-waarde langzaam zal zakken. Daarom is het belangrijk, vooral bij een nieuwe vijver, om de waterwaarden voor een periode te monitoren. Het beste kan er bij een nieuwe vijver wekelijks een test uitgevoerd worden om te controleren hoe snel de GH en KH waarden zakken. De GH en KH waarden zullen namelijk langzaam verlagen, er worden immers mineralen verbruikt door vissen, bacteriën, planten en micro-organismen in het vijverwater. Tevens zal er af en toe een regenbui vallen, regenwater heeft zeer lage GH en KH waarden, waardoor het vijverwater zachter zal worden.

Vijverwater harder maken (verhogen GH en KH)

Belangrijk is om te voorkomen dat het water zacht wordt. De GH en KH waarden dienen boven de 8 te blijven. Hoe kunnen we er nu het beste voor zorgen dat het vijverwater niet te zacht wordt? Hiervoor zijn een aantal oplossing beschikbaar.

Wekelijks water verversen

Het leidingwater in Nederland heeft een hoge hardheid. Het komt regelmatig voor dat leidingwater GH en KH waarden hebben van 10 of hoger. Dit water kan perfect gebruikt worden om het vijverwater mee te verversen. Nu is het hierbij natuurlijk niet de bedoeling dat heel de vijver leeg gepompt wordt, dit kan juist zorgen voor veel ergere problemen. Het is belangrijk om uiterlijk 15% water te verversen in één enkele keer. De vuistregel welke vaak gehanteerd wordt is om nooit meer dan 10% vijverwater te verversen.

Toevoegen van GH en KH poeder

Een andere methode is om gebruik te maken van GH of KH poeder. Dit poeder is veelal verkrijgbaar bij tuincentra, vijverwinkels of specialisten op Koi gebied. Het poeder bevat een enorme hoeveelheid mineralen waardoor de GH en KH waarden zullen verhogen. Lees altijd goed de instructies op de bijsluiter door en zorg ervoor dat de waarden nooit met grote getallen verhogen. Het is beter om het vijverwater harder te maken in kleine stapjes, bijvoorbeeld een het verhogen van de GH of KH met 1 per toevoeging.

Toevoegen van klei

Klei wordt minder vaak gebruikt om de GH en KH waarden te verhogen. Echter is het een hele goede optie om toe te passen bij een groene vijver. Klei zal niet alleen zorgen dat het vijverwater verrijkt wordt met mineralen, maar het zal tevens nog eens ervoor zorgen dat het overtollige zweefvuil en de organische afvalstoffen sneller zullen neerslaan in de vijver, waardoor het makkelijker afgevoerd kan worden door het filter. Na het toevoegen van klei is het vaak zichtbaar dat de vijver zeer snel helder begint te worden. Niet iedere kleisoort kan toegepast worden, het beste kan er gebruik worden gemaakt van montmorilloniet klei.

Methoden om zweefalg te bestrijden

De aanwezige zweefalg zal verwijderd moeten worden uit de vijver. Hiervoor zijn verschillende methoden. Zoals eerder al genoemd is het toevoegen van klei een goede optie, het is niet alleen goed voor de hardheid van het water, het zal er tevens voor zorgen dat zweefvuil en organische afvalstoffen sneller verwijderd zullen worden uit de vijver. Houdt wel in gedachte dat bij een natuurlijke vijver waarbij het biologische evenwicht goed aanwezig is, het niet nodig zal zijn om zweefalgen te bestrijden. Hier zullen immers geen zweefalgen ontstaan. In bepaalde vijvers is dit lastig om te realiseren, denk bijvoorbeeld aan een vijver met Koi welke alle planten zullen loswroeten.

Middeltjes tegen algen gebruiken

In tuincentra en vijverwinkels wordt het gezien als het perfecte hulpmiddel, algenbestrijdingsmiddelen, maar is dit ook daadwerkelijk wel z'n goede toevoeging aan een vijver? Nee, dit is het zeker niet. Sterker nog, middelen tegen algen zijn chemisch, ze zijn schadelijk voor de vissen en micro-organismen in de vijver en zullen er ook zeker niet voor zorgen dat de vijver een goede natuurlijke balans zal krijgen. Tevens is het zo dat deze middeltjes meestal vaak herhaald moeten worden, de zweefalgen en algen zullen immers steeds opnieuw terug komen.

UVC lamp om eencellige zweefalgen te bestralen

Om zweefalgen te bestrijden kan er het beste gebruik worden gemaakt van een UVC lamp. Deze lamp geeft ultraviolette straling af waardoor de eencellige zweefalgen zullen afsterven. Voor een Koi vijver dient een UVC lamp toegepast te worden. In dit type vijver is het haast onmogelijk om te zorgen voor een heldere vijver zonder UV lamp. Planten worden immers losgewroet door de Koi, waardoor er afvalstoffen in het water aanwezig zullen zijn waarop zweefalgen kunnen leven en groeien.

Lees verder

© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Iedere vijverhobbyist heeft het al wel eens gemerkt. Die groene waterkleur en die groene slijmerige slierten in de vijve…
Schoonmaken: algen verwijderen uit de vijverSchoonmaken: algen verwijderen uit de vijverAlgen kunnen een vijver helemaal overwoekeren. Dat geeft geen mooi gezicht. Tegelijkertijd zijn er wel bepaalde dingen d…
Voorkomen van een groene vijverDe meeste vijverbezitters zullen het probleem wel herkennen. Ze hebben een mooie vijver gemaakt, maar na het vullen van…
Groente uit de moestuin en waterplanten voor de vijverHet is een prettige bezigheid om zelf groente te kunnen zaaien, de plantjes groot te brengen, te kunnen oogsten en uitei…

Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera of Klimop is bij iedereen bekend als klimplant, maar er zijn veel verschillende soorten en daar zit ook Hedera al…
Riet verwijderen uit je vijverRiet verwijderen uit je vijverHet staat natuurlijk wel heel mooi, riet in je vijver of sloot. Maar het riet wordt echter snel veel te veel. Ieder jaar…
Bronnen en referenties
Reactie

Mario, 13-06-2016
Bete Koi liefhebber,
Bij deze zou ik willen vragen wat ik kan doen aan mijn visvijver! Ik heb een nieuwe vijver gemaakt van 7 meter op 3 meter. Afgewerkt, water ingedaan 1 deel putwater, 1 deel regenwater, en een groot deel kraantjeswater. Heb er nu vissen in gedaan, wat er gebeurd is, is het volgende. Na 8 dagen begon mijn water een groene tint te hebben, heb een de vijver en filter bacterial van velda ingedaan, en toch begon het groene schijn te zijn. Ik heb een filter van Velda met UV lamp van 18wat en de vijverpomp en ook en velda 4500. Wat kan ik doen om helder klaar water te hebben? Mvg Reactie infoteur, 13-06-2016
Hi Mario, allereerst leuk dat je een reactie achter laat.
De afmetingen van de vijver zijn fors, dat is in eerste instantie erg fijn. Hoe groter de vijver, hoe gemakkelijker het in principe wordt om de vijver stabiel te houden. Wat is precies de diepte van de vijver? Ik ga in deze reactie uit van ongeveer 1 meter, dan wil zeggen dat we uitkomen op 21 m³ water (7 x 3 x 1 meter).

Ik verwacht dat de vissen welke uitgezet zijn in de vijver kleine goudvisjes, goudwinde en andere vergelijkbare siervissen zullen zijn. In ieder geval geen Koi, als ik kijk naar je velda 4500 filtersysteem.

Afgelopen week is de temperatuur flink opgelopen, met heel wat zonnige dagen boven de 25 graden. Waardoor zweefalg gestimuleerd wordt om te groeien. Ik ben bang dat je UV lamp van 18 Watt onvoldoende UV straling zal geven om het vijverwater mooi helder te krijgen. De vuistregel voor een vijver is al snel 2 á 3 Watt per 1m³ water (Voor deze voorbeeld gaan we dan naar de 42-63 Watt bij een diepte van één meter). Lees ook eens dit artikel: http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/154005-zweefalgen-bestrijden-met-een-uvc-lamp.html

Natuurlijk zijn er veel meer factoren, zoals bijvoorbeeld planten in de vijver. Vergeet ook niet dat het om een relatief nieuwe vijver gaat, het kan best een tijdje duren voordat het biologische systeem op gang begint te komen.

Hopende je een stukje geholpen te hebben,
Anteur

Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.