Klimop of hedera tegen een muur onderhouden of verwijderen

Klimop of hedera tegen een muur onderhouden of verwijderen Klimop is een wintergroene woekeraar die in veel tuinen groeit als bodembedekker of haag. Klimop wordt vaak toegepast om een muur te bedekken. Een saaie muur kunt u, door er klimop tegenaan te laten groeien, een leuke uitstraling geven. Maar is klimop tegen een muur wel goed voor de muur? Als u de klimop van een muur verwijdert, zult u snel merken dat er hechtwortels tegen de muur blijven zitten. Deze hechtwortels zijn lastig te verwijderen, maar het is zeker mogelijk.

Wat is klimop of hedera?

Hedera is de Latijnse benaming voor klimop. Klimop is een groenblijvende klimplant uit de klimopfamilie. Er zijn verschillende klimopsoorten. De bekendste is de Hedera helix. Het blad is groen van kleur en de plant woekert door veel tuinen. Naast klimop met groen blad zijn er verschillende bonte soorten klimop in de kleuren geel met groen en wit met groen. De klimop groeit het liefst op vochtige en voedselrijke plaatsen. Indien de klimop de mogelijkheid krijgt, zal deze omhoog groeien tegen bijvoorbeeld een muur, schutting of boom. Wanneer u de klimop niet snoeit, zal deze plant bloeien van september t/m december. De klimop biedt goede kansen voor de biodiversiteit. Vogels broeden graag in klimop en bijen zijn tijdens de bloei rondom de bloemen te vinden.

Klimop tegen een muur onderhouden

Wanneer er klimop tegen een muur aangroeit, dient er tijdig onderhoud plaats te vinden. Jaarlijks dient de zijkant van de klimop met een heggenschaar gesnoeid te worden. Doet u dit niet, dan krijgt u een dik pak klimop. Door jaarlijks te snoeien blijft de klimop dun en compact. De beste tijd om de klimop te snoeien is in het voorjaar of in de zomer.

De bovenkant van de klimop dient ook goed bijgehouden te worden. Wanneer u dit niet doet groeit de klimop alleen maar hoger. Hierbij ontstaat het risico dat de klimop onder dakpannen door naar binnen groeit. Wanneer klimop over uw kozijnen groeit, zullen er bij het verwijderen hechtwortels op het kozijn blijven plakken. Hechtwortels zijn kleine wortels waarmee de stengel van de klimop zich aan de oppervlakte hecht. Deze hechtwortels zijn lastig te verwijderen en zorgen er vaak voor dat u uw kozijnen opnieuw geschilderd moet worden. De bovenkant kunt u eenvoudig snoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Wanneer u de bovenkant recht wilt snoeien, kunt u het beste een voeg van de muur aanhouden. Zorg er altijd voor dat de klimop ruim onder de dakgoot blijft. Het beste kunt u een afstand van 20 tot 50 centimeter aanhouden. Door de snelle groei van klimop is een kortere afstand tot de dakgoot niet aan te raden.

Klimop verwijderen tegen een muur

Wanneer u de klimop tegen de muur beu bent, kunt u de klimop verwijderen. Het beste kunt u dit doen door een schop of schoffel te gebruiken. Met een schoffel of schop kunt u de plant lossteken van de muur. Wanneer de takken minder dik zijn, kunt u ook gebruikmaken van een plamuurmes. Bij het verwijderen van de klimop zult u merken dat er hechtwortels aan de muur blijven plakken. Deze hechtwortels zien er vaak lelijk uit, waardoor het begrijpelijk is dat u deze wilt verwijderen.

Bij het verwijderen van de klimop moet u niet vergeten om het wortelstelsel onder de grond te verwijderen. Doet u dit niet, dan begint de klimop weer verder te groeien en is na verloop van tijd uw muur weer bedekt. Het wortelstelsel kunt u verwijderen met een steekschop.

Hechtwortels klimop verwijderen

De hechtwortels van de klimop zijn lastig op een muur te verwijderen. Toch zijn er een aantal mogelijkheden.

Gasbrander en borstelen

Een goede methode is om de hechtwortels met een gasbrander te verkolen. Vervolgens kunt u ze eenvoudig met een borstel verwijderen. Let bij het gebruik van een gasbrander wel op uw veiligheid en zorg ervoor dat niets in brand kan vliegen.

Laten drogen en borstelen

Wanneer u meer geduld heeft, kunt eens proberen om de hechtwortels enige tijd op te muur te laten drogen. Wacht enkele weken en probeer de hechtwortels met een borstel te verwijderen.

Voordelen klimop tegen een muur

De voordelen van klimop tegen een muur is dat ze de muur mooier maken. Dit geldt voor de zomer maar ook voor de winter, omdat de klimop ook in de winter groen blijft. Verder heeft klimop een isolerende werking, waardoor het in uw woning of schuurtje minder koud wordt. Een ander voordeel van klimop is dat dit kansen biedt voor vogels en insecten. Vogels, zoals merels en mussen, broeden graag tussen het klimop.

Nadelen klimop tegen een muur

Het nadeel van klimop is dat het regelmatig onderhoud nodig heeft. Wanneer u klimop als erfafscheiding heeft u deze goed bij te houden zodat uw buren van de klimop geen overlast ondervinden. Wanneer klimop omhoog groeit tegen een muur, biedt het voor muizen de kans om omhoog te klimmen. Een muis kan naar binnen klimmen wanneer er een raam openstaat.

Er wordt wel eens gezegd dat klimop het metselwerk en de stabiliteit van de muur aantast. Dit is tegenwoordig minder het geval. Voor het jaar 1920 werd er nog veel gebruik gemaakt van kalkhoudende metselspecie. Het voegwerk kon door klimop wel eens aangetast worden. Tegenwoordig wordt er een ander soort metselspecie gebruikt, waarbij klimop de muur niet meer aantast.
© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera of Klimop is bij iedereen bekend als klimplant, maar er zijn veel verschillende soorten en daar zit ook Hedera al…
Mijn tuin de hoogte in!Mijn tuin de hoogte in!Je kunt in je tuin leuke planten, bomen en struiken neerzetten in allerlei verschillende soorten, hoogtes en breedtes. A…
Klimop in alle soorten en matenKlimop in alle soorten en matenDe klimop is niet meer uit beeld van de tuin weg te denken. Een ideale plant die het geheel verder ”een groen jasje geef…
Klimop, de mythische klimmerKlimop, in onze tijd een gewone, wat woekerende grondbedekker, was ooit een plant met spirituele betekenis. Hoe kunnen p…

Mollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerMollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerDe meeste mensen hebben liever geen mollen in hun tuin. Ze veroorzaken schade en het is meestal een hele klus om ze te v…
Bodemtest of bodemanalyse voor in de tuinBodemtest of bodemanalyse voor in de tuinWie een tuin heeft zal vast merken dat bepaalde planten minder goed groeien dan andere planten. Dit kan liggen aan de li…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marisa04, Pixabay
  • https://groenepassies.nl/bloemen-en-planten/klimop-onderhouden-en-verwijderen/
  • https://www.mijntuin.org/plants/46-klimop-algemeen
  • http://mijntuingeheim.nl/klimop-klimaf/
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.