Klimop of hedera tegen een muur onderhouden of verwijderen
Klimop is een wintergroene woekeraar die in veel tuinen groeit als bodembedekker of haag. Klimop wordt vaak toegepast om een muur te bedekken. Een saaie muur kunt u, door er klimop tegenaan te laten groeien, een leuke uitstraling geven. Maar is klimop tegen een muur wel goed voor de muur? Als u de klimop van een muur verwijdert, zult u snel merken dat er hechtwortels tegen de muur blijven zitten. Deze hechtwortels zijn lastig te verwijderen, maar het is zeker mogelijk.
Wat is klimop of hedera?
Hedera is de Latijnse benaming voor klimop. Klimop is een groenblijvende klimplant uit de klimopfamilie. Er zijn verschillende klimopsoorten. De bekendste is de Hedera helix. Het blad is groen van kleur en de plant woekert door veel tuinen. Naast klimop met groen blad zijn er verschillende bonte soorten klimop in de kleuren geel met groen en wit met groen. De klimop groeit het liefst op vochtige en voedselrijke plaatsen. Indien de klimop de mogelijkheid krijgt, zal deze omhoog groeien tegen bijvoorbeeld een muur, schutting of boom. Wanneer u de klimop niet snoeit, zal deze plant bloeien van september t/m december. De klimop biedt goede kansen voor de biodiversiteit. Vogels broeden graag in klimop en bijen zijn tijdens de bloei rondom de bloemen te vinden.
Klimop tegen een muur onderhouden
Wanneer er klimop tegen een muur aangroeit, dient er tijdig onderhoud plaats te vinden. Jaarlijks dient de zijkant van de klimop met een heggenschaar gesnoeid te worden. Doet u dit niet, dan krijgt u een dik pak klimop. Door jaarlijks te snoeien blijft de klimop dun en compact. De beste tijd om de klimop te snoeien is in het voorjaar of in de zomer.
De bovenkant van de klimop dient ook goed bijgehouden te worden. Wanneer u dit niet doet groeit de klimop alleen maar hoger. Hierbij ontstaat het risico dat de klimop onder dakpannen door naar binnen groeit. Wanneer klimop over uw kozijnen groeit, zullen er bij het verwijderen hechtwortels op het kozijn blijven plakken. Hechtwortels zijn kleine wortels waarmee de stengel van de klimop zich aan de oppervlakte hecht. Deze hechtwortels zijn lastig te verwijderen en zorgen er vaak voor dat u uw kozijnen opnieuw geschilderd moet worden. De bovenkant kunt u eenvoudig snoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Wanneer u de bovenkant recht wilt snoeien, kunt u het beste een voeg van de muur aanhouden. Zorg er altijd voor dat de klimop ruim onder de dakgoot blijft. Het beste kunt u een afstand van 20 tot 50 centimeter aanhouden. Door de snelle groei van klimop is een kortere afstand tot de dakgoot niet aan te raden.
Klimop verwijderen tegen een muur
Wanneer u de klimop tegen de muur beu bent, kunt u de klimop verwijderen. Het beste kunt u dit doen door een schop of schoffel te gebruiken. Met een schoffel of schop kunt u de plant lossteken van de muur. Wanneer de takken minder dik zijn, kunt u ook gebruikmaken van een plamuurmes. Bij het verwijderen van de klimop zult u merken dat er hechtwortels aan de muur blijven plakken. Deze hechtwortels zien er vaak lelijk uit, waardoor het begrijpelijk is dat u deze wilt verwijderen.
Bij het verwijderen van de klimop moet u niet vergeten om het wortelstelsel onder de grond te verwijderen. Doet u dit niet, dan begint de klimop weer verder te groeien en is na verloop van tijd uw muur weer bedekt. Het wortelstelsel kunt u verwijderen met een steekschop.
Hechtwortels klimop verwijderen
De hechtwortels van de klimop zijn lastig op een muur te verwijderen. Toch zijn er een aantal mogelijkheden.
Gasbrander en borstelen
Een goede methode is om de hechtwortels met een gasbrander te verkolen. Vervolgens kunt u ze eenvoudig met een borstel verwijderen. Let bij het gebruik van een gasbrander wel op uw veiligheid en zorg ervoor dat niets in brand kan vliegen.
Laten drogen en borstelen
Wanneer u meer geduld heeft, kunt eens proberen om de hechtwortels enige tijd op te muur te laten drogen. Wacht enkele weken en probeer de hechtwortels met een borstel te verwijderen.
Voordelen klimop tegen een muur
De voordelen van klimop tegen een muur is dat ze de muur mooier maken. Dit geldt voor de zomer maar ook voor de winter, omdat de klimop ook in de winter groen blijft. Verder heeft klimop een isolerende werking, waardoor het in uw woning of schuurtje minder koud wordt. Een ander voordeel van klimop is dat dit kansen biedt voor vogels en insecten. Vogels, zoals merels en mussen, broeden graag tussen het klimop.
Nadelen klimop tegen een muur
Het nadeel van klimop is dat het regelmatig onderhoud nodig heeft. Wanneer u klimop als erfafscheiding heeft u deze goed bij te houden zodat uw buren van de klimop geen overlast ondervinden. Wanneer klimop omhoog groeit tegen een muur, biedt het voor muizen de kans om omhoog te klimmen. Een muis kan naar binnen klimmen wanneer er een raam openstaat.
Er wordt wel eens gezegd dat klimop het metselwerk en de stabiliteit van de muur aantast. Dit is tegenwoordig minder het geval. Voor het jaar 1920 werd er nog veel gebruik gemaakt van kalkhoudende metselspecie. Het voegwerk kon door klimop wel eens aangetast worden. Tegenwoordig wordt er een ander soort metselspecie gebruikt, waarbij klimop de muur niet meer aantast.