Plantenkas als blikvanger in de tuin
Een plantenkas of serre kan hobbytuinders goede diensten bewijzen. Het is niet langer een schandvlek in het groen maar fungeert tegenwoordig ook als elegant tuinhuis waar het na gedane arbeid goed toeven is.
De plantenkas, werkplek maar ook rustplek
Een theehuis in de tuin, een paviljoen misschien? Maar nee, dat is zo "gemaakt". Maar in combinatie met een tastbaar doel zoals de teelt van groenten, het opkweken van bloemen, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Als tuinieren je hobby is, waarom dan niet ook een passend huis daarbij? Helemaal opgetrokken uit
glas en multifunctioneel bovendien: werkplek, maar tegelijk ook blikvanger in de tuin, een gezellig prieel, een plek ook om even uit te blazen.
Een serre uit de bouwmarkt
Wie eenmaal begonnen is om tomaten, sla, paprika's en aubergines in eigen kas te kweken en daarbij succesvol is, is nauwelijks nog van deze methode af te brengen. Veel hobbytuinders beginnen meestal met een eenvoudige kas uit de bouwmarkt. Deze huisjes die je zelf in elkaar kunt zetten, zijn al voor een paar honderd euro te krijgen. Maar ze zijn meestal geen lang leven beschoren. Bij zware stormen dreigen de lichtgewicht onderdelen de eigenaren letterlijk om de oren te vliegen.
Exclusieve exemplaren voor stijl in de tuin
Wie dat wil vermijden, moet zijn toevlucht nemen tot de duurdere modellen. Wie waarde hecht aan stijl in de tuin en daarvoor de financiële middelen heeft, doe dat sowieso. De trend op dit moment zijn exclusieve exemplaren van cederhout van Britse makelij. Tuinders die een plantenkas in Britse stijl willen aanschaffen, moeten daar wel al gauw 10.000 euro of meer voor neertellen.
Een plantenkas met rustieke Victoriaanse uitstraling
Het spreekt voor zich dat je zo'n luxe-plantenkas niet meer wegstopt in een afgelegen hoekje, maar juist centraal plaatst in het midden van de tuin. Een model gemaakt van weerbestendig cederhout bijvoorbeeld, is ofwel volledig gemaakt van
hout of wordt geplaatst op een bakstenen voetstuk van ongeveer een meter hoog. Dit heeft een rustieke Victoriaanse uitstraling. Alle momenteel gangbare plantenkassen die willen scoren op kwaliteit, lijken rechtstreeks voort te komen uit 19e eeuwse prentenboeken. Rechthoekig is de basis, hoog en spits het zadeldak. De wanden en het dak van glas natuurlijk, vaak met erker en ingang in het midden.
En hoe ziet dat er van binnen uit?
Wel, aan de ene kant het
groen. Daar worden de bloembakken gestapeld en bevinden zich de werkbladen. Aan de andere kant is er dan een zitje met zorgvuldig aangelegde tegelvloer. Want niet alleen de planten moet het goed gaan in de moderne serre, maar ook de tuinman na gedane arbeid. Misschien is er wel plaats voor een zetel voor het middagdutje, bij voorkeur bij de wijd te openen deur of grote ramen.
Het seizoen verlengen met een plantenkas
En uiteraard is een goede ventilatie en
luchtvochtigheid in de zomer erg belangrijk voor de planten. Eigenlijk is een plantenkas bedoeld om het seizoen voor de tuinman te verlengen en de teelt van bloemen en groenten vrijwel het hele jaar mogelijk te maken. Onder glas is het warmer dan buiten, de plantenkas is beschut en licht tegelijkertijd.
De Rolls-Royce onder de plantenkassen
De allerkleinste plantenkas in Victoriaanse stijl kost met inbegrip van het plaatsen toch al gauw € 13.500, voor de meer luxe modellen stijgt die prijs tot meer dan € 50.000. Maar dan heeft de klant wel de Rolls-Royce onder de plantenkassen. Toch vragen veel fanatieke tuinders zich af of zo'n investering in een kostbare plantenkas niet wat veel van het goede is. Wie de tijd neemt om de plantjes tijdens het groeien gade te slaan, die neemt ook ruim zijn tijd voor het nemen van zo’n aankoopbeslissing.
Lees verder