Hoe kun je een serre onderhouden?

Heb je een serre waar je graag onder kunt zitten? Dan wil je wel dat deze mooi blijft. De serre goed onderhouden is dan ook van groot belang. Hoe kun je een serre op een goede manier onderhouden en waar moet je op letten? Wat kun je bijvoorbeeld het beste jaarlijks doen en hoe maak je het glas schoon?

Wat is een serre?

Een serre is een uitbouw die je kunt vinden op de begane grond van een huis. Het bestaat meestal voor een groot gedeelte uit glas, zodat het er lekker warm is zodra de zon een beetje schijnt. Het is een plek waar veel mensen gaan zitten om lekker te ontspannen, maar het kan ook worden gebruikt om een moestuin te laten groeien. Serres zijn geliefd bij ontzettend veel mensen, maar een mooie serre moet wel goed onderhouden worden.

Onderhoud houten serre

Wanneer je een houten serre hebt, is het raadzaam om ieder jaar het houtwerk goed te onderhouden. Een schuur- en lakbeurt zorgt ervoor dat het houtwerk er weer mooi uit komt te zien. Wanneer het hout geverfd is, kun je dit ook beter ieder jaar opnieuw doen. Doe dit wel voordat je het houtwerk lakt.

Aluminium serre

Een aluminium serre hoeft niet ieder jaar onderhouden te worden. Toch moet er wel regelmatig worden gekeken of de kitlaag tussen de ramen en het aluminium nog goed vast zit. Je kunt ook regelmatig het aluminium goed reinigen en dan insmeren met autowas. Zo blijft de kleur mooi en is slijtage minder snel te zien.

Het dak

Het dak van je serre moet natuurlijk ook onderhouden worden. De meeste serres zijn stevig genoeg om op het dak te lopen, maar je moet natuurlijk wel goed oppassen dat je het niet beschadigd. Pas dus op met schoenen, omdat een klein steentje al voor beschadigingen op het raam zorgen.

Lekkage in de serre

Het kan wel eens voorkomen dat je serre een lekkage heeft. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk dat je de oorzaak van de lekkage achterhaalt. Dit kan nog best lastig zijn en het kan daarom aan te raden zijn hier iemand voor in te schakelen die de lekkage voor je kan oplossen.

Glas schoonmaken

Het glas van de serre moet schoongemaakt worden. Dit kan op precies dezelfde manier als gewone ruiten. Wanneer je het extra wilt beschermen, kan het echter wel raadzaam zijn om er een extra beschermende waslaag op te doen. Vooral aan de buitenkant natuurlijk, want daar is de kans op schade veel groter.

Kleine dingen controleren

Wanneer je je serre gaat onderhouden, zijn er ook een hoop kleine dingen die je kunt controleren, bijvoorbeeld:

  • Maak de serregoot goed schoon en let op eventuele scheuren
  • Controleer de kitranden overal
  • Kijk hoe de aansluiting is van de serre met het huis
  • Bekijk bij eventuele schuifdeuren of deze nog goed sluiten

Serre laten onderhouden

Het is ook mogelijk om je serre te laten onderhouden door gespecialiseerde bedrijven. Zij contoleren dan alles voor je en repareren kleine zaken, indien nodig. Het kan een hoop schelen om dit door iemand te laten doen, omdat je dan zeker weet dat het goed zal gebeuren. Dit kan vooral heel handig zijn wanneer je zelf niet goed weet waar je op moet letten. Je kunt vrijblijvende offertes aanvragen om te kijken wat de mogelijkheden zoal zijn voor een onderhoudsbeurt. Zo weet je wat je kunt verwachten en sta je niet voor onnodige verrassingen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mogelijkheden van een serreDe mogelijkheden van een serreDe serre is enorm populair en ze zijn er dan ook in alle soorten en maten. Wat zijn de afwegingen om een serre te nemen.
Wat kost een serre?Wat kost een serre?Uw huis uitbouwen met een serre kan van toegevoegde waarde zijn voor uw huis. U maakt niet alleen uw woonkamer groter, m…
Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Een serre aan uw huis laten aanbouwen heeft een aantal opmerkelijke voordelen waar uw huis door in waarde stijgt maar oo…
Eigen huis? Let op de onderhoudskostenEigen huis? Let op de onderhoudskostenBij de afweging om wel of niet een huis te kopen moet je ook stil staan bij de hoogte van de onderhoudskosten van een ei…

Het bouwen van een gipsblokkenwandHet bouwen van een gipsblokkenwandVele mensen willen tegenwoordig een hoop klussen zelf uitvoeren. Het bouwen van een scheidingswand is daar een van. Hier…
Het verwijderen van verfHet verwijderen van verfHet verwijderen van verf vinden de meeste mensen maar een irritante klus, het kost veel tijd en de middelen om het te do…
Bronnen en referenties
  • www.hetmooistehuis.nl
  • http://www.serreinformatie.nl/reparatie-van-een-serre/
  • http://www.constral.nl/nieuws/11/het-onderhouden-van-een-serre.html
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.