Moestuin op een dakterras

Moestuin op een dakterras Niet iedereen heeft thuis de ruimte voor een moestuin of heeft de mogelijkheid om een volkstuintje te huren. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden, en een daarvan is een moestuin op een dakterras. Dat is niet alleen handig, maar ook leuk! Groene vingers zijn eigenlijk helemaal niet nodig, en met een beetje goede wil en geduld kom je een heel eind. Paprika, komkommer, puur natuur, je eigen groentes en fruit, altijd binnen handbereik!

Voorbereidingen

Om een moestuin aan te leggen op een dakterras is er ten eerste aarde nodig. Een gedeelte van het dakterras vol storten met zand is vaak geen (goede) optie, maar er zijn gelukkig alternatieven. Een van deze alternatieven is het gebruik van grotere bakken, zoals bijvoorbeeld specie kuipen. Deze zijn er ook in diverse groottes. Wat zeker aan te raden is, is het boren van enkele gaten in de bodem van de kuipen, zodat de planten uiteindelijk niet te nat komen te staan. En vervolgens worden ze gevuld met potgrond, tuinaarde, of andere grond. Combinaties kunnen natuurlijk ook. Eventueel kunnen er voedingskorrels toegevoegd worden, maar dit kan gedurende het seizoen natuurlijk ook altijd nog. Voor advies over de te gebruiken grond soort kan natuurlijk altijd een tuincentrum of kweker worden bezocht.

Beginnen

Nu zijn er een aantal opties om te werk te gaan:
  • Zelf plantjes opkweken
  • Aankopen plantjes bij tuincentrum
  • Zaaien in de bakken

Wordt er gekozen om zelf het een en het ander vanaf zaadjes op te kweken, dan dient dit al ruim voordat de specie kuipen beplant worden te gebeuren. Op de verpakkingen van de verschillende zaadjes staat goed aangegeven hoe en wanneer er het beste begonnen kan te worden. Zowel voor het opkweken binnen, als het zaaien buiten in vaste grond.

Het opkweken van de plantjes gaat niet altijd even makkelijk, de ene soort is makkelijker te kweken als de andere. Veel hangt af van de gebruikte aarde, maar ook de hoeveelheid water en licht. Ook bij het verspenen gaat het ook niet altijd even goed, sommige soorten zijn juist dan erg kwetsbaar en redden het dan niet. Een methode om het verspenen over te slaan is door direct in wat grotere potten te beginnen met een aantal zaadjes, en te zijner tijd de zwakste plantjes te verwijderen en alleen verder te gaan met de sterkste. Lukt het uiteindelijk toch niet dan kan altijd nog het nodige als plantje bij een tuincentrum of kweker worden gekocht.

PaprikaPaprika
KomkommerKomkommer

Naar buiten

Ergens is Mei, afhankelijk van de temperatuur en de vooruitzichten, kan er begonnen worden. Sommige groentes wat eerder, maar gemiddeld is Mei vrij aardig. De plantjes die eerder opgekweekt zijn gaan nu de bakken in, daarnaast de plantjes die gekocht zijn bij het tuincentrum of kweker, en er wordt gezaaid.


Bij het zaaien in de speciekuipen dient er rekening mee gehouden te worden, dat er voldoende afstand onderling is voor de individuele plantjes om te groeien. Met name als er vrij veel gezaaid is, en het grootste gedeelte ook gewoon opkomt, kan het te vol zijn, en dan dient er uitgedund te worden. Zodra de plantjes opkomen, en er te zien is waar er te veel bij elkaar staan, er voldoende weg halen, om ruimte te creëren voor de rest. Eventueel kunnen deze plantjes nog gebruikt worden op andere plekken of eventuele andere bakken. Dit geldt met onder andere voor wortel, radijs, bietjes enz.

Wat vooral handig is bij het zaaien van bijvoorbeeld wortel, is om dat meerdere keren te doen, met tussenpozen van bijvoorbeeld enkele weken. Hierdoor is er een langere periode dat er geoogst kan worden en komt niet alles in een keer.

Doordat er gat onderin de speciekuipen geboord zijn, verdrinken de planten niet, maar drogen ze nu wel eerder uit, en moet er dus vrij regelmatig water worden gegeven. Vooral op warm en zonnige dagen gaat het snel met het uitdrogen en dient er toch minimaal om de dag water te worden gegeven. Het nadeel van een dakterras is dat niet iedereen daar een directe water aansluiting heeft, en er dus de nodige fysieke inspanning geleverd dient te worden, om op warme dagen de planten steeds van voldoende water te voorzien. Voor een beetje moestuin is dit dan al snel een keer of 5 naar boven en beneden. Maar, het is de moeite en waardering waard!


Eet smakelijk!

Lees verder

© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Je eigen moestuin: PaprikaJe eigen moestuin: PaprikaPaprika is niet de makkelijkste groente voor in je eigen moestuin. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden e…
Je eigen moestuin: SpinazieJe eigen moestuin: SpinazieSpinazie is een heerlijke én gezonde groente die je in je eigen moestuin kunt laten groeien. Waar moet je zoal rekening…

Een tuin vol prachtige bloemen van februari tot novemberEen tuin vol prachtige bloemen van februari tot novemberEen tuin vol bloemen komt u tegenwoordig steeds minder vaak tegen, terwijl de meeste mensen toch echt van bloemen houden…
Wat kost terrasoverkapping?Wat kost terrasoverkapping?Een terrasoverkapping als zonwering of buitenverblijf, kan je zelf maken, maar ook kant en klaar bestellen. Er zijn terr…
Bronnen en referenties
  • Gebruikte foto's zijn eigen foto's.
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.