Zelf paprika’s kweken

Zelf paprika’s kweken Veel mensen zijn gek op paprika's. In de supermarkt of bij de groenteboer zijn ze in meerdere soorten en kleuren te verkrijgen. Maar ook zelf succesvol paprika’s kweken is leuk en zeker niet moeilijk. Het is relatief simpel te doen, met weinig inspanning en iedereen kan het. En, het is ook nog eens erg lekker en gezond.

Methode

Een veel gebruikte methode is om zaadjes te zaaien in kweekbakjes of kweekbakken en deze vervolgens bij opkomen te verspenen naar grotere potten. Niet alle zaadjes komen op, en door veel te zaaien komen er altijd goede plantjes op die verspeend worden naar grotere potten.

Een andere methode is direct met wat grotere potten te beginnen zonder dat er verspeend dient te worden. Hierbij worden er direct een aantal zaadjes, bijvoorbeeld 3 of 4, bij elkaar in het midden van een grotere pot gezaaid en vervolgens bij het opkomen van de plantjes, worden de kleinere en zwakkere plantjes verwijderd, bijvoorbeeld door het doorknippen van de steeltjes van de betreffende plantjes. Deze laatste methode, wordt hier verder besproken.

Zaadjes gekocht bij de Lidl, 19 Eurocent!Zaadjes gekocht bij de Lidl, 19 Eurocent!

Aanschaf

Om te beginnen dient er eerste het een en het ander aangeschaft te worden. Te beginnen met de paprika zaadjes. Deze zijn op veel plekken te verkrijgen, zowel in de winkel als online, vaak heeft de Lidl ook goedkope aanbiedingen waarbij de zaadjes al voor enkele dubbeltjes te verkrijgen zijn. Verder de aarde om in te poten. Zaai- en verstekgrond is heel erg geschikt, maar ook kokosgrond kan goed. En, mengen kan uiteraard ook. Tot slot zijn er nog bakjes nodig. Aangezien we direct iets groter willen beginnen, zijn met name de halve liter bakjes waar onder andere kwark in verkocht wordt, uitermate geschikt. Er is voldoende ruimte om een enkel plantje uit te laten groeien tot een fatsoenlijke plant.

Paprika kweken

De best tijd om te beginnen met zaaien is ergens in februari of maart.

Vul de bakjes met aarde en druk het niet te stevig aan, een lossere structuur is beter. Maak een gaatje in het midden, zo’n 2 a 3 cm diep en gooi er zo’n 3 of 4 zaadjes in. Allemaal in het zelfde gaatje. Vervolgens wordt het gaatje weer gevuld met aarde en wordt er ruim water bij gegeven. Plaats ze vervolgens in de vensterbank voor het raam, liefst zo veel mogelijk in de zon. Een vensterbank op zuid is daarom het meest ideaal.

Vervolgens regelmatig goed vochtig houden, het moet zeker niet te droog zijn in dit stadium. Na 2 a 3 weken komen de eerste plantjes boven, soms een enkele, maar soms ook gewoon alle 3 of 4, maar dat is altijd af wachten. Laat het nog een week of 2 gaan om te kijken welke van de plantjes zich het snelst en best ontwikkelt en verwijder dan de zwaksten door met een schaar deze net boven de aarde af te knippen. De wortels van de afgeknipte plantjes sterven nu snel af, en de overgebleven plant krijgt alle ruimte om zich tot een mooie grote paprika plant te ontwikkelen.

Bakjes op de vensterbankBakjes op de vensterbank
De zwakkere plantjes zijn weg geknipt.De zwakkere plantjes zijn weg geknipt.

Het wordt al een aardig plantje!Het wordt al een aardig plantje!

Binnen door groeien

Nu regelmatig een beetje vochtig houden, het moet ook nu niet te droog zijn, maar nu ook zeker niet te nat. Om de paar dagen een scheutje water is genoeg. Staan de plantjes veel in de zon, en verbruiken ze veel water dan zie je dat doordat de plantjes wat slap beginnen te hangen, dan is het zaak om extra water bij te geven, of op iets regelmatigere basis water geven. Beter regelmatig iets dan te veel ineens. Zolang de plantje binnen staan, met een goede temperatuur, groeien ze mooi door en worden het mooie grote planten. Zodra het buiten warm genoeg is, zo rond de 20 graden en in ieder geval het 's nachts ook flink boven nul blijft mogen ze naar buiten. Normaal gesproken is dat ergens in mei, maar wanneer de weersverwachtingen dan nog niet erg goed zijn is het beter om te wachten en ze nog even binnen te houden.

Naar buiten

De temperatuur buiten is goed, en de vooruitzichten ook. Ze gaan nu naar buiten. Wel worden ze uit het kleine bakje gehaald, en in een grotere pot over gepoot, of eventueel met 3 stuks in een grote speciekuip geplaatst. Ook nu is het zaak om regelmatig water bij te geven. Zorg er voor dat er onderin de specie kuip wel gaten zitten en een te veel aan water weg kan lopen zodat ze nooit te nat komen te staan. Op warme dagen met veel zon minimaal om de dag water geven. Als ze te lang vol in de zon staan ontwikkelen zich donkere vlekken op de paprika's en verbranden ze enigszins. Bij te veel intensieve zon is het daarom beter om ze per dag tijdelijk meer schaduw te geven. Het hier gezaaide soort is eerst groen, en verkleurt later in de zomer redelijk snel via oranje naar rood.

Plantjes zijn naar buiten gegaanPlantjes zijn naar buiten gegaan
Paprika's beginnen zich te ontwikkelenPaprika's beginnen zich te ontwikkelen
Klaar om geoogst en gegeten te worden!Klaar om geoogst en gegeten te worden!

Tip

Als het de weersvooruitzichten nog niet goed zijn is het beter om nog even te wachten met het naar buiten plaatsen. Het afgelopen jaar leek de temperatuur in mei al aardig goed, maar is het vervolgens de hele maand, tot ver in juni, relatief koud gebleven. De paprika planten hebben zich dan ook niet echt goed door ontwikkeld en hebben zich meer in de breedte ontwikkelt dan in de hoogte. Hierdoor ontwikkelden de planten zich tot kleine, compacte planten, waarbij er eigenlijk te weinig ruimte was voor een groot gedeelte van de paprika's om zich tot een normaal formaat te ontwikkelen. Veel paprika's kwamen enigszins klem te zitten tussen takjes en ontstonden er dikke en korte paprika's die er enigszins misvormd uit zagen. Als de plantjes langer binnen waren blijven staan hadden ze meer in de hoogte kunnen groeien en was er meer ruimte voor de paprika's om zich op een normale manier te ontwikkelen.

En, experimenteren loont! Grondsoort, zaaitijd, water, warmte, zonlicht, snoeien, alles heeft invloed en kan het kweken van eigen paprika's uit laten groeien tot een leuke en interessante hobby.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…
Het telen van paprika'sHet telen van paprika'sPaprika's zijn heel erg gezond en ze passen in veel verschillende gerechten. Maar paprika's zitten ook vol met zaden en…
Lente: groenten zaaien in pottenWie groenten in potten wil kweken kan net als in de volle grond beginnen zodra het maart is. Sla, radijsjes en tuinbonen…
De jalapeño peperDe jalapeño peperDe jalapeño peper wordt in veel gerechten gebruikt. De jalapeño peper is familie van de chilipeper, maar is ook sterk ve…

Tips om de vijver helder te krijgen en te houden!Tips om de vijver helder te krijgen en te houden!Voor veel mensen is een waterpartij of siervijver het ultieme kroonjuweeltje in de tuin. Een vijver helder krijgen, en h…
Bronnen en referenties
  • Gebruikte foto's zijn eigen foto's.
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.