Mijn tuin: Leve de pergola!

Mijn tuin: Leve de pergola! Een mooie tuin met een terras en veel groen is prachtig. Soms echter heb je net even behoefte aan een beetje meer, je wilt iets bijzonders! Wat dacht je van een pergola in je tuin? Hiermee kun je gezellige hoekjes creëren in je tuin of klimplanten de ruimte geven waar ze om vragen. Een pergola, waarom heb je daar niet eerder aan gedacht?

Wat is een pergola?

Een pergola is een bouwwerk van palen en latten in je tuin, meestal gemaakt van hout en heel soms bevat de pergola metalen elementen. Doordat de latten niet tegen elkaar zijn bevestigd, is er aan alle kanten voldoende ruimte om doorheen te kijken. Met een pergola in je tuin creëer je aparte hoekjes, zonder dat ze volledig afgescheiden zijn. Vaak wordt een pergola ook gebruikt om planten, en meestal klimplanten, tegenaan te laten groeien. Tijd voor een aanpassing van je tuinontwerp!

De onderdelen van de pergola

Een pergola bestaat uit verschillende onderdelen, die meestal als volgt worden aangeduid:
  • De staanders: de palen waarop en waaraan het hele bouwwerk is bevestigd. De staanders staan vaak in de grond, soms zijn er enkele aan de muur bevestigd.
  • De liggers: De langste dwarsbalken, die de staanders onderling met elkaar verbinden.
  • De ruiters: De korte balken, die bovenop de liggers liggen, meestal haaks erop.
  • Soms wordt gebruik gemaakt van schoren, die voor de stevigheid zorgen.

Als je een pergola zelf bouwt, kun je ook gebruik maken van schotten, die je tussen de staanders bevestigd. Dat maakt de constructie vaak stevig, waardoor je minder vaak van schoren gebruik hoeft te maken. De schotten die je gebruikt kunnen zijn voorzien van horizontale en verticale latten, of van kruisend diagonaal bevestigde latten.

Beplanten

Een pergola is meestal van hout. Het houten framewerk van de pergola biedt prima mogelijkheden voor beplanten. Vaak een prima plaats om klimplanten te zetten, of bijvoorbeeld druivenranken. Daar moet je dan wel genoeg zon voor hebben. De beplanting heeft meerdere doelen.
  • Op de eerste plaats is het natuurlijk gewoon mooi. Je kunt voor druiven of vijgen gaan, maar planten met heel veel bloemen, zoals een van de vele clematissoorten geven behalve groen ook nog eens kleur aan je pergola.
  • De beplanting, die over de liggers en ruiters groeit, zorgt meteen voor schaduwplekken. Op hete, zonnige dagen wordt de pergola een heerlijk schaduwplekje waar je even kunt schuilen tegen de allergrootste hitte.
  • De beplanting vangt de wind gedeeltelijk af. Wil je een beetje minder in de wind zitten, dan is de pergola vaak een prima plek.
  • De beplanting zorgt er samen met de pergola voor, dat je tuin visueel wordt opgedeeld: er ontstaan allemaal leuke hoekjes.

Pergola met druivenranken en een bankjePergola met druivenranken en een bankje

Hoekjes in je tuin

Een van de mooie dingen van een pergola is, dat deze de mogelijkheid biedt je tuin te verdelen in hoekjes. Een leuke plek om een gezellig tuinbankje neer te zetten. Soms is het voldoende, om het terras een duidelijke begrenzing te geven naar het gazon, soms is het veel functioneler. Bijvoorbeeld, als je de moestuin of kruidentuin apart wilt houden van de mooie sierplanten. De pergola biedt ook afscherming naar het gedeelte waar de kinderen spelen. Met de juiste beplanting hebben de kinderen tijdens hun spel het gevoel van ongestoorde vrijheid, maar kun je ze toch in de gaten houden. Als je tuin zich ervoor leent, kun je met een lange pergola ook leuke gangetjes creëren.

Hang eens wat op!

De liggers en ruiters van de pergola bieden meestal nog een extraatje: je kunt er wat aan ophangen. Dat kunnen leuke hanging baskets zijn, maar ook schelpen- of schellenkoorden of leuke lantaarns. Als je gebruik maakt van lantaarns met een vlammetje, zoals olielampen, kaarsen, waxine-lichtjes, kijk dan goed uit of je lantaarn niet te dicht bij het houtwerk of de beplanting hangt. Op ongelukken zit je niet te wachten!

Een héle grote pergola! / Bron: Julo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een héle grote pergola! / Bron: Julo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Vogels

Een pergola biedt niet alleen jou leuke en spannende mogelijkheden. De beplanting van je pergola biedt ook vogels een plekje om te schuilen en misschien wel te nestelen. In ieder geval trekt de beplanting insecten aan, en dat is weer interessant voor de vogels. Ook in de winter hebben vogels plezier van je pergola, waar je vetbollen, pindasnoeren en andere zaken kunt hangen waarmee de vogels de winter kunnen doorkomen. Vanuit je warme woonkamer kun je dat allemaal van redelijk dichtbij bewonderen!

Zelf maken?

Het zelf maken van een pergola hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Maak voor je begint eerst een tekening op schaal, zodat je precies weet hoe groot alles wordt en welke lengtes de te kopen latten moeten hebben. Je zet de palen stevig in de grond, bevestigt de liggers en daarop de ruiters. Eventuele vlechtwerk-schotten zet je tussen de palen en klaar.... Voor de handige doe-het-zelver klinkt dit allemaal heel gemakkelijk en logisch. Ben je iets minder handig, vraag dan in de doe-het-zelf winkel rustig even na wat je allemaal nodig hebt en welke bevestigingsmaterialen het beste gebruikt kunnen worden. Ben je nog iets minder handig, en heb je ook geen handige buurman, buurvrouw, broer of neef.... schakel een klusbedrijf in, die jouw pergola mooi en vakkundig plaatst.

Genieten

Als je pergola staat en is ingericht, kun je zomer en winter genieten. Heerlijk zitten in de schaduw, uit de wind of de wonderen van de vogel- en plantenwereld kunnen bewonderen! Geniet ervan!
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hanging basket beplantenEen hanging basket beplantenEen uitbundig bloeiende hanging basket kan de hele tuin opvrolijken. Je kunt de basket vullen met eenjarige planten maar…
Bruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantBruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantWie snel een pergola of muur wil bedekken met een klimplant heeft aan een Bruidssluier, ook Fallopia baldschuanica genoe…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
De pergola, een verrijking van uw tuinPergola's kunnen een mooie blikvanger zijn in uw tuin en tevens zorgen voor sfeer door de klimplanten die er langs kunne…

Onkruid en slakken bestrijden: cacaodoppen of cacaoschillenOnkruid en slakken bestrijden: cacaodoppen of cacaoschillenOnkruid in je tuin bestrijden op een natuurvriendelijke manier? Dat kan met cacaodoppen. Strooi ze in je tuin zodat de a…
Een rozenstruik planten, snoeien en onderhoudenEen rozenstruik planten, snoeien en onderhoudenEen mooie goed bloeiende rozenstruik, of het nu een klimroos of een perkje met een aantal rozenstruiken is, kan het midd…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Julo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.