Onkruid en slakken bestrijden: cacaodoppen of cacaoschillen
Onkruid in je tuin bestrijden op een natuurvriendelijke manier? Dat kan met cacaodoppen. Strooi ze in je tuin zodat de aarde bedekt is met een dunne laag. Niet alleen groeit er minder onkruid terug, maar er zijn nog veel meer voordelen. Het gaat slakken en katten tegen. Ook houdt het vocht in de grond vast en bemest het de tuin. Tot slot is het ook nog mooi en ruikt het lekker. Een boel redenen om cacaodoppen of cacaoschillen te gebruiken.
Onkruid bestrijden
Onkruid in je tuin, soms word je er gek van. In het voorjaar zie je het opkomen en denk je nog 'het is maar een beetje'. Maar plots groeit het als kool en verstoort het het mooie uiterlijk van je tuin. Je kunt met chemische bestrijdingsmiddelen aan de gang, maar dat wil je liever niet, voor de natuur, je huisdieren en de beestjes in de grond. Met cacaodoppen kun je de strijd aan, en doe je aan
natuurvriendelijke onkruidbestrijding. Je koopt dit restmateriaal van cacao in grote, maar lichtgewicht zakken in het tuincentrum of bij de bouwmarkt. Je legt een laagje doppen op de aarde van je tuin. Het onkruid zal nu veel minder snel opkomen doordat er geen direct daglicht en zonlicht meer op de grond schijnt.
Onkruid beter zichtbaar dus makkelijker verwijderen
Door de mooie egale donkerbruine laag cacaodoppen is het weinige onkruid dat toch opkomt heel makkelijk te zien. Het steekt duidelijk af en daardoor kun je het snel verwijderen door het uit te trekken of uit te steken. Nu je met de afdeklaag een mooie onkruidvrije laag hebt gekregen is dat ook een goed startpunt om de tuin netjes bij te houden. Je hebt er, met minder onderhoud, minder omkijken naar!
Slakken bestrijden
Slakken, ook een ergernis in je tuin. Ze zijn gek op planten zoals hosta's en dahlia's. Maar ook de slaplantjes in je moestuin,die je eerst nog visioenen gaven van grote kroppen onbespoten gezonde groente uit eigen tuin, kunnen in een nacht verdwenen zijn. Verorberd door de slakken, die zich vervolgens tegoed doen aan je jonge courgetteplanten. Daar gaat je werk. Gelukkig houden slakken niet van de droge bovenlaag cacaodoppen. Ze zullen de weg naar je planten niet meer willen volgen, en dat scheelt veel vraat.
Geen overlast van katten
Katten houden van droge aarde, om lekker op te liggen, maar vooral om een kuiltje te graven en erin te poepen. Maar ook katten houden niet van de knisperende laag cacaodoppen. Sinds ik in mijn tuin cacaodoppen heb liggen zie ik mijn kat regelmatig van stapsteen naar stapsteen springen, om vooral niet door doppenlaag te hoeven lopen. Cacaodoppen scheelt dus ook een hoop kattenpoep in je tuin.
Bodem blijft vochtig
De cacaodoppenlaag is bovenop dan wel droog, maar aan de onderkant juist vochtig. Daardoor blijft de onderliggende grondlaag van je tuin ook vochtig. Een
vochtregulerende werking van je grond: daar varen vooral de grotere planten en struiken, die meer vocht nodig hebben, wel bij.
Composteert: voeding voor je tuin
Cacaodoppen zijn een natuurproduct. Na verloop van tijd vergaan ze tot grond, ze composteren. Dat stinkt niet, maar je merkt dat de bruine laag geleidelijk aan verdwijnt. Hoe lang dat duurt is erg verschillend. Sommige mensen hebben jaren profijt van de cacaodoppen, anderen strooien elk voorjaar een nieuwe laag. Compost is goed voor je tuin, het geeft je
planten voeding. Bovendien maakt het je
grond losser, waardoor de wortels van planten beter kunnen groeien en de wormen makkelijker hun werk kunnen doen.
Mooi uiterlijk van je tuin: uitstraling van een bos
De cacaodoppen geven je tuin een mooi natuurlijk uiterlijk. Het ziet eruit als een soort
bosgrond, met een schakering aan tinten bruin, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Je moet het zien om het te ervaren. De tuin ziet er aantrekkelijker uit dan met de saaie zwarte grond, de doppen geven de tuin een extra uitstraling.
Hoe gebruik je cacaodoppen of cacaoschillen?
Voorbereiding
- verwijder onkruid
- zorg voor een gelijkmatige bodem
- maak evt. de bovenlaag nog wat los en rul
- voeg evt. nog wat mest of compost toe en werk door de bovenlaag
- maak de bovenlaag flink vochtig
Cacaodoppen strooien
- maak een punt van de zak open
- strooi de cacaodoppen uit tussen de planten
- verdeel de cacaodoppen tot een gelijkmatige laag van 4 - 6 cm. dik die overal de grond bedekt, ook direct om planten heen
- sproei de laag cacaodoppen flink nat met water
Direct na het uitstrooien
ruik je de cacaolucht. Na enige dagen tot weken verdwijnt deze lucht.
Het
natsproeien van de grond zorgt voor voldoende vocht onder de laag cacaodoppen, wat daarna lang behouden blijft. Het sproeien van de cacaodoppen voorkomt het wegwaaien. Bovendien krullen de cacaodoppen op waardoor ze in elkaar schakelen en ook weer
beter blijven liggen.
Wat zijn cacaodoppen precies?
Cacaodoppen worden ook wel cacaoschillen genoemd. De dop is het
niet eetbare schilletje van een cacaoboon. De schillen werden voorheen vernietigd als onbruikbaar restproduct. Tegenwoordig worden ze gebruikt als bodembedekker en als compostmateriaal.
Waarschuwing: cacaodoppen zijn giftig voor honden!
De cacaodoppen zijn giftig voor honden! Cacao, o.a. in de vorm van chocolade, is schadelijk voor honden door de stof Theobromine (C7H8N4O2). De laag ruikt de eerste dagen nogal sterk naar chocolade en dat kan een hond verleiden om wat te eten van de laag.
Enkele doppen zijn niet direct schadelijk, meer wel.
Raadpleeg dan direct de dierenarts. Als de sterke lucht eraf is is het risico van eten veel kleiner.