Een rozenstruik planten, snoeien en onderhouden

Een rozenstruik planten, snoeien en onderhouden Een mooie goed bloeiende rozenstruik, of het nu een klimroos of een perkje met een aantal rozenstruiken is, kan het middelpunt van een goed verzorgde tuin vormen. Over het algemeen zijn rozen geen lastige planten, maar er zijn wel enkele aandachtspunten om een teleurstelling te voorkomen. In dit artikel worden de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot het planten, snoeien en onderhouden van rozenstruiken behandeld.

Soorten rozen

Er zijn verschillende soorten rozen die allemaal enkele specifieke aandachtspunten hebben bij het planten en onderhouden. Zo zijn er klimrozen, die objecten nodig hebben om tegenaan te groeien, en rozenstruiken die juist meer ruimte om zich heen nodig hebben. Ook zijn er rozen die slechts 1x bloeien en rozen die vaker bloeien. Bij het aanschaffen van de juiste roos is het daarom belangrijk dat er eerst gekeken wordt naar het doel dat de roos moet hebben; is het bijvoorbeeld de bedoeling om een muur of hek op te fleuren met een rozenstruik of moet er een perkje aangelegd worden met zoveel mogelijk bloeitijd? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de kleuren die de tuin nodig heeft; rozen zijn er immers niet alleen in het rood te krijgen maar in een veelvuldigheid van kleuren.

Als bepaald is welk doel de roos moet hebben, en welke kleur bij voorkeur, kan er gekeken worden naar geschikte locaties voor de rozenstruik. Een goede locatie voor een roos moet aan verschillende voorwaarden voldoen:

Zonlicht

Een rozenstruik heeft, net als de meeste planten en bloemen, zonlicht nodig om ook daadwerkelijk goed te gedijen. Voor een roos geld een minimum van zo'n vier tot vijf uur zon per dag. Minder zonlicht zal zorgen voor een minder resultaat en kan er zelfs voor zorgen dat de rozenstruik het niet redt.

Ruimte

Een roos heeft voldoende ruimte nodig. Niet alleen ruimte boven de grond, maar ook onder de grond. Bij het planten van de roos moet hier rekening mee gehouden worden; een gat van zo'n 50 bij 50 centimeter moet gegraven worden om de roos te planten. Tevens heeft de rozenstruik boven de grond ook voldoende ruimte nodig. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat er per vierkante meter ruimte slechts vier rozen geplant kunnen worden; meer rozen kan ervoor zorgen dat de rozen niet voldoende ruimte hebben en niet voldoende kunnen groeien. Het planten van de rozenstruik dient dan ook te gebeuren op plekken waar de struik voldoende ruimte heeft om te groeien. Ook een klimroos heeft voldoende ruimte nodig. Zet een klimroos daarom bij voorkeur zo'n 30cm van de muur af zodat de plant niet de dupe wordt van te droge grond (dichter bij een muur is het vaak te droog)

Wind

Naast zonlicht en ruimte heeft een roos ook wind nodig. De locatie waar de rozenstruik geplant wordt dient beschut te zijn, maar wel voldoende wind te hebben. Tochtige of onbeschutte gebieden waar het te hard waait vallen dus al af.

Goede grond

Een roos heeft voldoende geschikte grond nodig om tot bloei te kunnen komen. Bij het planten van een roos dient daarom rekening gehouden te worden met de grond. Deze kan, en moet eigenlijk, verrijkt worden met kunstmest of rozenmest. Dit meot zo'n drie keer per jaar gedaan worden.


Planten van de rozenstruik

Als er een geschikte locatie is gevonden kan de roos geplant worden. Hierbij dienen verschillende aandachtspunten aangehouden te worden:

  • Hou een ruim plantgat aan, van bij voorkeur zo'n 50 bij 50 centimeter
  • Plant in groepjes van ongeveer 4 per vierkante meter
  • Zorg voor een geschikte locatie (zie voorgaande regels)
  • Vul het plantgat met kunstmest of rozenmest
  • Strooi langs het plantgat wat kalk

Bij het planten zijn er twee soorten rozen te koop: rozenstruiken met kluit en zonder kluit. De laatste kunnen het beste in de winter geplant worden, waarbij de plant wel eerst een nachtje in lauw water moet staan alvorens de struik te planten. De rozenstruiken met kluit kunnen het hele jaar geplant worden. Wel dient bij het planten er altijd rekening mee gehouden te worden dat het niet mag vriezen; daar kunnen de rozen niet tegen en zullen ze kapot van gaan.

Snoeien van een rozenstruik

Bij het snoeien van een rozenstruik is het van belang dat iedere zes à zeven jaar de plant bijna geheel teruggesnoeid wordt om de plant "jong" te houden. Hierbij dient de plant tot zo'n 40 à 50 centimeter boven de grond teruggesnoeid te worden. Laat bij de rest van het snoeien de uitgebloeide bloemen aan de struik zitten; dit zorgt bij sommige soorten voor mooie rozenbottels.


Onderhoud van een roos

Bij het onderhoud is het belangrijk om voldoende te bemesten. Hou hierbij rekening met driemaal per jaar. In de herfst verdient het de voorkeur geen kunstmest te gebruiken; dit kan ongedierte aantrekken dat de plant kan schaden.

Infecties en bacteriën bij rozen

De rozenstruik is niet geheel ongevoelig voor negatieve invloeden. Veel voorkomende problemen zijn luizen en rozengallen. Bij de luizen zijn het vooral de zwarte luizen waar op gelet moet worden. Worden deze op een roos gezien is het van belang deze zo snel mogelijk te bestrijden. Hier zijn zeer effectieve middelen voor te verkrijgen, maar het is ook mogelijk om een geïmproviseerd eigen middel te gebruiken. Pak hiervoor wat groene zeep en spiritus en los dit op in voldoende water (ongeveer 1:100 voor groene zeep en 1:25 voor spiritus) en spuit dit op de zwarte luis. De rozengallen zijn oranje balletjes die zich op de rozenstruik uiten; deze zijn zeer besmettelijk voor de struik en dienen dus rigoureus verwijderd te worden. Knip de gehele tak weg en vernietig deze.
© 2013 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rozen verzorgen in uw rozentuinHet kweken van rozen kan dan wel een heel specifiek werkje zijn, maar u kunt het ook. Ouderwetse rozentuinen die vol sta…
Rozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen zijn mooie, vaak langdoorbloeiende planten. Er zijn vele soorten rozen te koop. De roos 'The Fairy' is een vrij la…
Roos, koningin der bloemenAl eeuwen lang is de roos een erg geliefde tuinplant. Ze wordt daarom ook niet voor niets 'de koningin der bloemen' geno…
Klimrozen - Compassion, Rotfassade en WesterlandKlimrozen - Compassion, Rotfassade en WesterlandKlimrozen kunnen fraaie blikvangers in de tuin zijn. De lichtgekleurde rozen tegen een donkere muur zoals de abrikooskle…

Mijn tuin: Leve de pergola!Mijn tuin: Leve de pergola!Een mooie tuin met een terras en veel groen is prachtig. Soms echter heb je net even behoefte aan een beetje meer, je wi…
Woongevoel in de tuinWoongevoel in de tuinAls het zomer is en het weer leent zich ervoor gaan we massaal naar buiten en terecht. We zitten in Nederland al genoe…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 10-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.