Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?
Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld zolang je maar weet wat je doet. Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels. De snoeimethode is afhankelijk van het doel; groei, bloei, uitdunnen of juist de groei remmen.
De hortensia
De hortensia (Hydrangea) is een veel voorkomende plant in Nederland, maar er bestaan meer dan 100 soorten. Hortensia’s komen over de hele wereld voor vooral in China en Japan is de hortensia een veel voorkomende plant. De prachtige bloemen maken de hortensia een geliefde tuinplant. In de tuin zien we de Hydrangea macrophylla erg veel. De bloemen van de hortensia bestaan uit grote schermen, trossen of pluimen van kleinere bloemen. De kleuren variëren van wit, blauw, roze en rood. Sommige hortensia’s zijn egaal eenkleurig andere hebben meerder kleurtinten in hun bloemschermen.
Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?
Hoe je een hortensia moet snoeien is afhankelijk van het doel. Vaak is het doel het kleiner maken van de struik. Het is belangrijk te weten dat het snoeien van een hortensia veelal groei betekend en dat de bloemen het opvolgende jaar achterwege blijven. Dat de bloemen achterwege blijven heeft te maken met dat bloemen van de hortensia, zich ontwikkelen op de nieuwe takken, die zijn ontstaan onder de bloemschermen die dit jaar hebben gebloeid. Het snoeien van de Hydrangea macrophylla doe je in maart/april en is eigenlijk heel simpel. Pak je snoeischaar, en knip alle takken weg die dit jaar bloemen hebben gevormd. Dit zijn de dikkere takken met vaak meer splitsingen en er zitten nog vaak uitgedroogde bloemschermen op. Onder deze takken zitten de nieuwe takken voor het komende bloei-jaar. Deze takken bestaan vaak nog uit een rechte tak zonder splitsingen. Heb je alle oude takken weggeknipt dan ziet de struik er weer fris uit en is klaar voor een nieuw bloei-jaar. Knip je de rechte takken ook weg? Dan heb je het komende jaar geen bloei.
Groei remmen door wortelsnoei
Vind je de struik wel prima, maar wil je de groei remmen? Dan kun je een wortelsnoei uitvoeren. Steek met een spade enkele wortels door. Door dit te doen belemmer je de aanvoer van extra voeding voor de plant en zal de groei minder snel gaan. Groeit de plant sowieso niet zo snel dan kun je dit natuurlijk achterwege laten. Het is ook goed mogelijk de takken te snoeien en de wortels te snoeien. Deze combinatie geeft meestal een goed resultaat en zo kan de plant goed in toom worden gehouden. Soms hoor je dat het mogelijk is de hortensia tot de grond toe af te knippen. Natuurlijk is dit mogelijk maar veel zin heeft het meestal niet. Je knipt nu alle takken weg en dit betekend geen tot zeer weinig bloei, bovendien zal de plant zeer snel gaan groeien en uiteindelijk misschien nog wel groter worden.
De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) snoeien?
Het is niet noodzakelijk een pluimhortensia te snoeien. Dit omdat deze soort op zijn nieuwe scheuten bloeit. Deze soort is volledig terug te snoeien tot enkele knoppen boven de grond, dit geeft meer maar kleinere bloemen. Snoei je de struik niet dan krijgt de struik grotere bloemen.
Uitgebloeide bloemen wegknippen
Uitgebloeide bloemen kun je bij alle soorten hortensia’s gewoon wegknippen. Natuurlijk kun je de bloemen ook laten staan als vorstbescherming (hoewel deze bescherming minimaal is). Een andere reden kan zijn dat de uitgebloeide bloemen er mooi uitzien, vooral in de winter, wanneer de tuin sowieso al erg kaal is. Tip: Knip de uitgebloeide bloemen weg om ze te verwerken in kerststukken, spray de bloemen hiervoor goud of zilver met een spuitbus; prachtig!