Wat doet compost met mijn tuin?

Wat doet compost met mijn tuin? Compost verrijkt uw bloemperken en moestuin in alle opzichten. Bovendien hoeft u uw tuin nooit meer kunstmest te geven. Planten in compostgrond groeien en bloeien beter. Ze krijgen immers steeds de juiste hoeveelheid water, lucht en voedingsstoffen. Zelf compost maken is heel makkelijk. Mensen die kleinbehuisd zijn en een balkon hebben, kunnen eventueel een wormenbak kopen om op kleine schaal compost te maken. Het levert uitstekende grond voor alle potplanten en... u hoeft nooit meer potgrond te kopen.

Inhoud


Compost voor een betere bodemstructuur

Compost fleurt de gewassen op. Tijdens droogte en bij nat weer houdt compost altijd op een natuurlijke manier de juiste hoeveelheid water vast. De planten en bloemen zullen dus niet verdrinken (verrotten) of omkomen van de dorst (verdrogen). In compost vormen de gronddeeltjes immers kruimels. De aarde blijft dus los, er kan dan lucht bij. En de voedingsstoffen spoelen niet weg.

Compostbak / Bron: Antranias, PixabayCompostbak / Bron: Antranias, Pixabay
Bodemstructuur
Zand- en kleigrond die niet vermengd is met compost veroorzaakt in dat opzicht voortdurend problemen. Compost waarborgt met andere woorden een voortreffelijke bodemstructuur doordat er voortdurend organisch materiaal en dus voedingsstoffen worden gemengd met de grond. Er ontstaat dan min of meer kruimelige aarde. Gebruik dus altijd deze kwaliteitsverbeteraar van uw tuingrond. Zelf compost maken is makkelijk, goedkoop, duurzaam en milieubewust. Al uw tuin- en keukenafval kan zo in de compostbak of in de wormenbak. De natuur doet de rest...!

Mineralen

Praktisch alle grondsoorten bevatten genoeg voedingsstoffen en mineralen voor bloemen en gewassen om in te gedijen. Sporenelementen zijn zonder compost echter niet altijd beschikbaar. Grond hoort bijvoorbeeld niet te alkalisch te zijn. Anders blijven onder andere ijzer en koper opgesloten in bepaalde samenstellingen/structuren en zijn dan niet beschikbaar voor de groei van planten. In zure grond vindt juist het tegenovergestelde plaats. In opgeloste vorm zijn er dan te veel sporenelementen beschikbaar. En dat is evenmin goed voor uw tuin.

Sporenelementen

Compost zorgt voor de juiste balans. De grond wordt niet te zuur noch te alkalisch. Compost garandeert dat alle sporenelementen, waaronder kobalt, borium, zink, ijzer en koper, in de juiste hoeveelheden worden afgegeven aan de planten.

Compost voor een pH-neutrale tuingrond

Het toevoegen van compost is meestal voldoende om een te zure of te basische grond te neutraliseren. Compost voorkomt bovendien dat de grond te nat of te droog wordt. Humus neemt immers water op en geeft het langzaam af. Dankzij de losse structuur krijgen de planten altijd voldoende lucht.

Geen kunstmest

In kunstmest zit vooral stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P). Deze elementen stimuleren de groei van de gewassen. Als u uw tuingrond met compost mengt, is het niet nodig om met kunstmest de grond eenzijdig te ‘verrijken’. Compost bevat immers alle noodzakelijke elementen en voedingsstoffen. De humus geeft ze geleidelijk af aan de planten: ’s winters langzaam en ’s zomers sneller, ook dankzij het feit dat compost zeer veel micro-organismen bevat waardoor er meer voedsel voor de planten vrij komt. Op die manier kunnen de gewassen en bloemen alle benodigde elementen voor een optimale groei uit de grond halen. Als u het tuinafval daarna weer composteert, geeft u daarmee na verloop van tijd de voedingsstoffen en elementen weer terug aan de grond.

Compost verrijkt uw tuingrond

Een gouden regel is dat u zo gevarieerd mogelijk moet composteren. De compost zal dan niet te zuur en niet te alkalisch worden. Dat is handig voor de leek die niet goed weet wanneer zijn grond basisch (hoge pH) of te zuur (lage pH) is. Hieronder volgt een lijstje om dat doel te bereiken:

Een goede basis voor compost:

  • gazongras
  • kippen- en duivenmest, ook de mest van de cavia of het konijn
  • onkruid
  • brandnetels

‘Voed’ compost met:

  • koffiedrab
  • mest van de huisdieren (behalve van de kat en de hond!)
  • fruit- en groenteafval
  • eierschalen (kalk zorgt voor minder zuur compost)
  • snoeisel van de heg
  • oude planten, ook de vijverplanten
  • inhoud van de stofzuiger (mijten, enz.)

Compost mengen / Bron: Goumbik, PixabayCompost mengen / Bron: Goumbik, Pixabay
Doe er soms bij:
  • bladeren
  • zaagsel
  • erg taai en vezelig snoeisel
  • papier

Doe er nooit bij:

  • vet en spijsolie
  • uitwerpselen en urine van de kat en de hond
  • vlees- en visafval

Compostvat en wormenbak

Als u kleinbehuisd bent, of op een flat woont met alleen een balkon, is de wormenbak misschien iets voor u. De compost is uitstekend te gebruiken voor uw potplanten op het balkon of het terras. Zelf compost maken is niet alleen leuk, u bent ook milieubewust bezig. Dat is al een reden om eens een poging te wagen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostSuccesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostDe kwaliteit én de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. Onze grondverbeteraar…
Moestuin: bemesten van de tuinMoestuin: bemesten van de tuinEr zijn verschillende manieren om uw tuin te bemesten. Er is een groot aantal verschillende soorten mest. De meest voork…
Jaarlijks Landelijke Compostdag met gratis compostSteeds meer consumenten zijn er van overtuigd dat het goed is voor het milieu dat gft-afval (groenten, fruit en tuin) ge…
Compost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost is in zakken bij alle tuincentra volop te koop. Maar waarom geld uitgeven voor iets dat gratis is en in de meest…

Het plaatsen van palissaden in de tuinMet een palissade kunnen veel problemen in de tuin op een leuke manier worden opgelost. Bijvoorbeeld paden begrenzen, ho…
Eenjarige planten voor in de schaduwEenjarige planten voor in de schaduwHet lijkt tegenstrijdig, eenjarige voor in de schaduw. Maar je zult er van op kijken hoeveel eenjarige planten wel degel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jing, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Antranias, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Goumbik, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 14-05-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.