Eenjarige planten voor in de schaduw

Eenjarige planten voor in de schaduw Het lijkt tegenstrijdig, eenjarige voor in de schaduw. Maar je zult er van op kijken hoeveel eenjarige planten wel degelijk goed gedijen in de halfschaduw of schaduw. Een eenjarige plant heeft veel energie nodig. Ze moet immers in één seizoen heel hard groeien, en daarvoor is licht bijna onontbeerlijk. Maar toch zijn ze er wel degelijk. De groep eenjarige planten voor in de schaduw is weliswaar niet zo groot, maar er zijn toch voldoende soorten om een aantrekkelijke schaduwtuin mee te kunnen maken. Binnen deze relatief kleine groep is ook nog eens veel variatie te vinden in hoogte en bloemkleur.

Kunnen eenjarige planten in de schaduw staan?

Eenjarige planten zijn planten die slechts één leven. Deze planten worden in het voorjaar gezaaid en bloeien de hele zomer overdag. Sommige soorten bloeien maar door, bij andere moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd om de bloei te stimuleren. Veel eenjarige bloeien gewoon onverminderd door tot aan de eerste nachtvorst. Het zijn dus hele dankbare planten. Vooral voor in potten op het terras of voor in de hanging-basket zijn ze zeer geschikt. Eenjarige doen het vooral heel goed in de volle zon, soms ook in de halfschaduw. Gelukkig is er ook een, weliswaar kleine, groep die het uitstekend doet in de schaduw.

Begonia (Perkbegonia, Zaaibegonia)

Dit vrij bekende, maar misschien een beetje ouderwets ogende plantje doet het verrassend goed in de halfschaduw of schaduw. Deze prachtige perkbegonia wordt door de meeste tuinbezitters vaak toch ondergewaardeerd. Best jammer, want het is een zeer dankbare eenjarige plant. In het voorjaar worden ze voor een kleine prijs aangeboden en in de tuin heb je er vervolgens maandenlang plezier van. Door steeds weer de uitgebloeide bloemstengels tot aan de aanzet weg te knijpen, blijft dit plantje nieuwe bloemknoppen vormen en daardoor ook maar eindeloos doorbloeien. De Perkbegonia is verkrijgbaar met groen én met prachtig opvallend bruinrood blad. De bloemkleur varieert van wit, roze tot rood. Lekkere felle kleuren die in de schaduw juist helemaal tot hun recht komen.
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: 20 cm.
 • Bloeiperiode: mei - september

Browallia americana (Struikviooltje)

We kennen de Browallia misschien voornamelijk als kamerplant, maar de soort Browallia americana oftewel het Struikviooltje is een mooie eenjarige vorm voor in de tuin. Daar verdienen ze een mooie plek, want de bloemen zijn werkelijk prachtig. Ze verschijnen vanaf juni onophoudelijk aan de plant. Alleen de vorst zal de bloei uiteindelijk stoppen. De bloemen hebben een prachtige fel blauwe kleur, iets wat toch vrij bijzonder is. Het hart van de bloemen is wit. De Browallia doet het goed in potten, maar kan ook zeker aangeplant worden in de volle grond. Hij doet het bovendien erg goed als snijbloem.
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: 60 cm.
 • Bloeiperiode: juni - oktober

Collinsia

Een vrij onbekende eenjarige, deze Collinsia. In tegenstelling tot de meeste eenjarige kan deze soort wel wat kou verdragen. Daarom kan hij ook al vanaf februari in de volle grond (!) gezaaid worden. Dat is wel eens gemakkelijk, niet binnen voorzaaien, maar gelijk ter plaatse uitzaaien. Collinsia heeft een vrij ijle groeiwijze en komt dan ook het meest tot zijn recht als hij in een grote groep wordt aangeplant. Deze eenjarige plant is erg geliefd bij de bijen.
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: 20-30 cm.
 • Bloeiperiode: juni - augustus

Impatiens (Vlijtig Liesje)

Nog een dergelijke dankbare groeier voor in de schaduw is het Vlijtig Liesje. En vlijtig is ze inderdaad. De bloei gaat de hele zomer onophoudelijk door, zeker als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd. De mooie en felle kleuren van de bloemen doen een schaduwplek helemaal oplichten. Een mooie lage eenjarige plant, die het heel goed doet in potten en bakken. Maar ook aangeplant in de volle grond, zal zij iedereen verrassen met haar mooie bloemen.
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: 20 cm.
 • Bloeiperiode: april - oktober

Nicotiana (Tabaksplant, Siertabak)

De Nicotiana is een mooie en hoge eenjarige plant. In een zeer korte tijd kan hij een hoogte bereiken van wel 1 meter. De opvallende hoogte, de prachtige grote lichtgroene bladeren en de subtiele bloemwijze maken de Siertabak tot een geliefde plant. Hij zorgt door zijn hele verschijning voor de nodige afwisseling tussen de andere planten in de border. De bloemkleur is wit, geel of geelgroen en rood. De bloemen verspreiden bovendien een heerlijke geur. Helaas zijn de slakken dol op de jonge blaadjes van de Siertabak. Strooi daarom na de aanplant wat grit rondom de plant, om te voorkomen dat slakken de jonge aanplant volledig opeten. Dit voorkomt dat je de volgende dag tegen een lege plek aankijkt.
 • Standplaats: half schaduw
 • Hoogte: 100 cm.
 • Bloeiperiode: juni - oktober

Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

De Oost-Indische kers heeft gele, oranje of rode bloemen. Stuk voor stuk lekkere felle kleuren, die mooi afsteken tegen het mooie bijna ronde blad. Een extra leuke eigenschap van deze plant is, dat de bloemen eetbaar zijn. In salades doen ze het erg leuk, juist vanwege de opvallende kleur van de bloemen. Oost-Indische kers heeft een breed uitlopende groeiwijze. In een border kan hij zich daardoor op een heel natuurlijke wijze door de overige beplanting heen slingeren. Zonder daarbij de andere planten te verstikken.
 • Standplaats: zon, halfschaduw
 • Hoogte: 20 cm.
 • Bloeiperiode: juni - september
© 2013 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlijtig liesje of Impatiens: hele zomer kleur in de tuinVlijtig liesje of Impatiens: hele zomer kleur in de tuinImpatiens walleriana is het oorspronkelijke vlijtig liesje en komt uit Oost-Afrika. Al vele eeuwen wordt vlijtig liesje…
Vlijtig liesje of impatiensVlijtig liesje of impatiensHet vlijtig liesje is een vrolijke plant die het hele jaar door onvermoeibaar blijft bloeien. Ze komen voor in het wit,…
Begonia of Begoniaceae, een hele zomer bloemenvreugdeBegonia of Begoniaceae, een hele zomer bloemenvreugdeDe Begonia/Begoniaceae is een zeer uitgebreid geslacht. Voor de tuin zijn twee groepen belangrijk: de perkbegonia’s en d…
Eenjarige Tuinplanten op Kleur (+ foto's)Eenjarige Tuinplanten op Kleur (+ foto's)Eénjarige planten voor in de tuin, op het balkon of terras zijn er in talloze kleuren. Voor je naar ‘t tuincentrum gaat…

Wat doet compost met mijn tuin?Wat doet compost met mijn tuin?Compost verrijkt uw bloemperken en moestuin in alle opzichten. Bovendien hoeft u uw tuin nooit meer kunstmest te geven.…
Geraniums zijn planten voor in de tuin of op het balkonGeraniums zijn planten voor in de tuin of op het balkonGeraniums zijn planten die men zowel in de tuin kan planten als op een balkon. Er is altijd wel een plaatsje te vinden.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Zikkin, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.